aneb To nejlepší ze mne :)-

Patří křížová cesta do neděle?

2. 3. 2010 18:23

Prožíváme postní období, které trvá 40 dnů. Ale ani během postní doby se do tohoto období nezapočítávají neděle. Neděle je vždycky slavnost, výjimečný den, den vzkříšení. Proto není nikdy postní. A to nejen, pokud jde o jídlo, ale i o jiné věci, tedy kromě zbytečné práce. Tam by půst být měl.

 

Já osobně prostě chápu opravdu každou neděli jako slavnost. Proto mi přijde poněkud podivné, když se v katolických kostelích v neděli pořádá pobožnost křížové cesty. Buď mimo mši nebo dokonce ve mši. Je to zvykem leckde, v mnoha farnostech. Mně to přijde divné. Zúčastnit se této pobožnosti v pátek - proč ne? Pátek je den umučení, není vhodnější den. Ale v neděli?

Ale kupodivu to mívá docela úspěch. Ve městě, kde pracuji, mají ve farním kostele v neděli dvě mše, ráno v 7:30 a tu hlavní pro rodiny s dětmi v 10 hodin. Ta ranní mše je ale kupodivu navštěvovaná víc než ta dopolední, a tak se kněz rozhodl uspořádat při ranní mši právě pobožnost křížové cesty. A prý to má velký úspěch, kostel bývá natřískaný.

Osobně se této mše těžko zúčastním, i kdybych chtěl - v neděli se do města na tuto hodinu nedostanu. Možná pro jednou by to bylo zajímavé, ale přesto - já na nedělní křížové cestě nevidím nic přitažlivého. Neděle je prostě neděle a tohle do ní nepatří. Už tak dost na tom, že v naší farnosti kněz v době postní schválně nemá zpívané mše, ani v neděli, prý to do postní doby nepatří. Nezpívá se ani moje oblíbené Břízovo ordinarium. Celé dva měsíce! Pomodlit se k tomu ještě křížovou cestu, to už by mě definitivně dorazilo.

Nejlepší pro mě je zúčastnit se o nedělích ve městě té desáté mše, což jsem už teď v době postní jednou udělal. Ne teda schválně, spíš jsem pak měl ve městě plavání a nezbylo než jít na mši  "při cestě". A při té dopolední mši jsem opravdu prožíval slavnost - zpívaná mše a bez křížové cesty. Co může být v neděli lepšího? A ještě to korunoval Bříza...

Asi budu chodit plavat častěji...

 

Zobrazeno 3210×

Komentáře

Anicka

Doba postní není jen doba půstu, je to hlavně doba, kdy se máme připravit na Velikonoce.

Michaela Chytrá

Anicka: To je pravda, kdybychom pojmenování přeložili z latiny tak by to nebyla žádná "doba postní", ale jednoduše : ČTYŘICETIDENNÍ DOBA. Náš pan farář říká: "máme postní dobu, nebo LÉPE přípravnou dobu na Velikonoce"

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz