aneb To nejlepší ze mne :)-

Androidě

5. 10. 2015 12:05
Rubrika: Ze života | Štítky: Sony , elektronika , mobilní telefony , Xperia

Dlouho jsem tu nic nepsal, ani jsem moc na Signály nechodil. Po několika měsících bez nich jsem teda koukal, jak se proměnily, přinejmenším graficky (chválím!). Důvod té dlouhé přestávky? Nějak jsem ztratil motivaci, najednou nevěděl, o čem psát. O aktuálních tématech? Témat, jež jsou v dané chvíli aktuální, je plný internet, připadalo mi to zbytečné se k tomu vyjadřovat. Zvláště, pokud už za mne daný názor napsal třeba někdo jiný.

Zkrátka, rok jsem zde nic nepsal. Za tu dobu se v mém okolí i u mne změnilo pár věcí. Z volné nohy jsem přešel do zaměstnaneckého poměru. Jsem spokojený zaměstnanec, je načase, aby po hubených letech přišla taky nějaká tučná. Přihlásil jsem se na kombinované studium VŠ. Sice mi není jasné, jak to budu zvládat s prací s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou, ale zatím studuji.

A taky, to je nejčerstvější novinka, jsem si pořídil nový mobil. Tzv. chytrý. Jsem z něho sám ale víc blbý než chytrý. V oboru smartphonů jsem totiž naprostý nováček. Na jednom internetovém fóru věnovanému produktové řadě Xperia se nově registrovanému uživateli říká androidě. Sice jsem se tam neregistroval, ale sám si jako androidě připadám.

Ne že bych odjakživa toužil mít chytrý telefon. Ale když si ho pořídil i kamarád z vesnice odvedle, od kterého bych to teda čekal nejmíň, a ukázal mi, co to umí, říkal jsem si, že by to nebylo špatné. Navíc jsem už tehdy věděl, že začnu studovat, a říkal si, že by mi to mohlo při studiu pomoci.

A tak jsem se už moc těšil na nový telefon. Vysnil jsem si Sony Xperia Z1 compact. Kamarád říkal, že mám počkat po vánocích, že to ještě klesne ze současných cca osmi tisíc. No ještě že jsem ho neposlechl. Začal jsem se po Z1c pídit v souvislosti s blížícím se zápisem na VŠ, ale ouha – už nebyl k sehnání (kromě růžové barvy) a Sony jej přestalo vyrábět. Tak jsem se plácl přes kapsu a pořídil si Xperia Z3c. Myslel jsem si, jakou mi to udělá radost, ale další ouha, za které si můžu sám. Já blbec, já idiot, chtěl jsem ušetřit osmnáct stovek a proto jsem si telefon koupil ne ve značkové prodejně svého operátora, ale v jiném, sice kamenném, obchodě, kde byl o oněch 1 800 chechtáků levnější, ale to jen proto, že to nebyla CZ distribuce, nýbrž EU. A z té unijní distribuce navíc ta nejhorší možná – polská.

Výsledkem je, že mám mobil s logem Orange a se spoustou aplikací pod značkou Orange, které ovšem nejdou odinstalovat. Teda, údajně jdou, ale za pomoci strašně složitého procesu, který pokud neprovedu správně, můžu telefon tak zablokovat, že už ho nerozchodím. Přece jen, jsem teprve androidě. Udělat si něco s telefonem pomalu za 10 000 bych rozhodně nechtěl. Navíc při zjištění neoprávněných zásahů do telefonu by mi přestala platit záruka. Mimochodem, to je další překážka EU distribuce – v případě reklamace se tato musí řešit u prodejce telefonu a nikoli přes oficiální servisní středisko.

Když jsem tedy zjistil ony nemilé skutečnosti, moje radost z nového telefonu rázem vyprchala. Další věc, která mi nepřidala, byla (zvláště ze začátku) neznalost OS a nutnost vše se učit a nastavovat. Ale s tím se musí počítat při pořízení jakékoli elektronické hračky. Jen mě štvalo, že jsem na to neměl čas. Člověk chodí do práce, po sobotách ještě do školy, kolikrát jediný volný den, který by měl věnovat studiu, věnuje mobilu… a pak nemá čas ani utřít si v ložnici prach.

A jako by toho nebylo málo, tak aby měl chytrý mobil nějaké smysluplné využití, bylo nutné aktivovat si internet v mobilu. Bez něj by to byl jen drahý „blbý“ telefon. A další ouha – zjistil jsem, že mi to neustále chce aktualizovat skoro všechny aplikace a že si takto velice brzy vyčerpám týdenní datový limit. Cokoli takového jako aktualizace tedy řeším raději přes wifi. Ještě že to máme v práci. Anebo to má taky Leoš ve svých vlacích. Asi si pořídím wifi i domů, od svého providera. Jsou tam sice jednorázové náklady, jenže co mi zbývá.

Nejvíce mne štve to, že zrovna ve dnech, kdy jsem si mobil kupoval, byla na trh uvedena oficiálně další verze soňácké Xperie, Z5. Ta sice ve zmenšené verzi stojí nějakých cca 17 000, ale po zkušenosti se šmejdskými Poláky (Marta, pokud to čte, promine)si na to příště raději půjčím, i kdybych to měl vzít na kreditku a pak to rok splácet.

Teď už mi ale asi nezbývá než tak aspoň půl roku počkat, až Z5c klesne na únosnou cenovou hladinu, pokusit se prodat Orange a pak si můžu nový model pořídit. Člověk nemůže mít všechno hned. Holt, za chyby se platí, a někdy dost draze.

A rada pro čtenáře? Neškudlete a nekupujte si mobily s jinou distribucí. A rozhodně to nepíšu proto, že bych chtěl podporovat prodej nových telefonů, či snad dokonce přímo těch od Sony. Jsou jistě i jiní výrobci chytrých telefonů a každému vyhovuje něco jiného. Nějakou reklamu za tím teda nehledejte.

Zobrazeno 1399×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz