aneb To nejlepší ze mne :)-

Obyčejná neděle

25. 7. 2011 11:39
Rubrika: Ze života | Štítky: zamysleni

Tak včera byla zase obyčejná neděle. Pozná se to podle toho, že při mši nehoří svíčky na hlavním oltáři ani na bočních. Zapálí se jen olejovky na menze. Rovněž se na obětní průvod nepoužívají zlaté konvičky, ale obyčejné, z čirého skla. Takhle je to aspoň v našem kostele. Kněz to zdůvodňuje tím, že nebude přece z obyčejné neděle dělat kdovíjakou slavnost. A tak nás čekají obyčejné neděle až do 13. listopadu včetně.

Tak si říkám, jestli má teda cenu chodit o obyčejných nedělích do kostela, když jsou vlastně obyčejné. Nebylo by lepší přijít prostě tehdy, když se mi to zrovna hodí nebo když jdu kolem, tak se stavit na mši, klidně i ve všední den, a v neděli si radši přispat? Tohle už jsme včera s knězem neprobrali, protože nebyl čas. Ale příležitostně to zmíním, schválně co na to řekne.

Je pro mne zarážející, že kněz, Boží služebník, má takovýto postoj k nedělím. Jistě, každá neděle není kdovíjak slavná, ale vždy je to svátek, je to svého druhu výjimka mezi ostatními dny. Nerozžínání svíček má možná nějaký výsledek pro ty, kteří chodí do kostela jen o nedělích, těm to pak více vynikne, až se svítit bude. Ale jestliže někdo přijde přes týden (třeba ministrant, ten, kdo dal intenci na mši) a vidí to samé i o nedělích, kdy je to stejné jako ve všední den, tomu se stírá rozdíl mezi všedním dnem a nedělí.

Nejsem zdaleka sám, komu vadí nerožnutý oltář, už na to poukazovalo víc lidí. Nedovedu si představit, že by takovýto postoj měli třeba na poutních místech, třeba na Sv. Hostýně. To by se asi lidi divili! Vida, tohle taky můžu našemu knězi zmínit, co by na to říkal. Dneska na to nebude vhodná doba, když máme pátý pohřeb, ale třeba hned zítra, jestli bude čas.

 

Já osobně neděli prostě chápu jinak, a věřím, že nejsem sám. A jak jsem včerejší obyčejnou neděli prožil? Hned po mši jsme si s kamarádem udělali několikahodinový výlet. Přes týden by na to vzhledem k pracovním povinnostem nebyl čas, kdy tedy jindy něco takového podniknout než právě v neděli? Jsou neděle, kdy sedím doma, protože ne vždy se najde příležitost k něčemu takovému. Ale vždy se snažím, aby žádná neděle nebyla „obyčejná“.

I když – teď mě napadlo, že slovo obyčejný náš kněz asi používá z latiny, protože právě prožíváme tempus ordinarii, tedy dobu běžnou, obyčejnou. Proto asi považuje neděle v mezidobí za obyčejné. I tak to ale není důvod, proč nerožnout svíčky aspoň na hlavním oltáři.

Nebýt ministrantem (zatím nemám jiného zbytí, i když už se rýsuje naděje aspoň na jednoho malého kolegu), asi bych aspoň občas zajel na nedělní mši někam jinam, někam, kde hoří svíčky. Zatím nezbývá než počkat, až se nový kolega zaučí.

Zobrazeno 1231×

Komentáře

vaso

Podle instrukcí k misálu mají hořet svíce jen u oltáře (či obětního stolu) na kterém se slouží mše svatá.

Asterix

Pak ale nechápu, proč jsou tedy svíce na hlavním a ostatních oltářích. Na ozdobu? Já jsem zastáncem toho, že pokud někde nějaká věc je, tak se má používat. Kdyby tam nebyla, tak se pochopitelně používat nebude. Když si koupím domů nějakou věc, tak ne proto, abych se na ni díval, ale abych ji používal. A stejně tak je to i v kostele. To já jsem třeba objevil zapadlé zlaté konvičky, nebýt mne, tak by se nevytáhly, jak je rok dlouhý. Ale protože je tempus ordinarii, tak se zas půl roku nepoužijí. Svíčky to samé. To mne teda deptá :(-

Asterix

Když teď vím, že se svíčky nerožnou až do 15/8, tak asi vezmu svícny domů na vyčištění. Času je na to dost...

Vianney

Olejovky? Tfuj ... i když je paradox, když se o velikonocích zpívá o svíci ze včelího vosku, a vona je zatim z parafínu.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz