aneb To nejlepší ze mne :)-

Rozsvícení vánočního stromu a svatý Mikuláš

6. 12. 2010 17:45

V naší obci se letos, vůbec poprvé, taky rozsvěcel vánoční strom, konkrétně v sobotu 4. prosince. Vděčíme za to novému zastupitelstvu, které tohle slíbilo v případě vítězství jako první věc po volbách. Jelikož nejsem zrovna moc přítelem podobných akcí (viz můj nedávný článek), tak mi to doposud ani nijak nechybělo. Když už ale taková událost u nás na vsi byla, tak jsem se šel taky podívat.

Mrzlo, až praštělo. Všude sníh. Půl hodiny před začátkem akce začal místní rozhlas vysílat vánoční koledy. Za zvuků těchto koled jsem tedy šel na místo, kde stál dárky ověšený strom. Při cestě tam už se začalo rychle stmívat, a na místě samotném byla už za chvíli tma. Všechno to působilo tak, jako kdyby to bylo opravdu o vánocích. Jen jediné chybělo – dvojka na začátku data. Všechno bylo o 20 dnů dřív.

Když ale vše začalo proslovem novopečené starostky, nechal jsem tohle všechno za hlavou. Po proslovu byl rozžat vánoční strom a zazpívaly děti z naší MŠ. Poté dostal slovo pan farář, který pronesl úryvek z evangelia podle Matouše s krátkým komentářem. Myslel jsem, že bude strom taky světit, ale nestalo se tak.

Poté zazpívaly ještě děti ze ZŠ. Vystoupení jak malých, tak větších dětí se mi velmi líbilo. Paní učitelky s nimi připravily pěkné, k období a počasí hodící se písně. V paměti mi utkvěly dvě takové zimní písně – Prosinec s textem Jaroslava Uhlíře a Bílý vánoční slon Jiřího Suchého. Zvláště Prosinec byl zvolen opravdu příhodně.

Spí včelí úl, spí bílá zahrada, spí světa půl, mráz řeku opřádá.

Jak už jsem řekl – úplně jako v zimě. Mráz byl až takový, že většina lidí se rozprchla hned po ukončení. Celé to trvalo půl hodiny a na závěr nechyběla tradiční Narodil se Kristus Pán. K dětem se přidali i někteří dospělí (já ne). Poté jsem spěchal ihned domů, protože mi v mínus 14 stupních už začaly mrznout palce u nohou. Někteří dobrodruzi tam vydrželi ještě další hodinu.

 

 

mráz řeku opřádá.. tedy v tomto případě potok. Vyfoceno 5. prosince. O den později už to vypadalo úplně jinak.

 

 

V neděli 5. prosince jsme pak v naší obci a v naší farnosti měli patrocinium sv. Mikuláše. Slavnostnější mše svatá je zakončena tím, že přijde Mikuláš a dětem rozdává za pomoci anděla dárky. Řekl jsem si, že bych pro čtenáře blogu vyfotil pár snímků svým mobilem, ale nemám moc kvalitní foťák, takže se nakonec povedla jedna jediná fotka. Ale pro ilustraci toho, jak to vypadalo, to snad stačí.

 

 

Svatý Mikuláš a jeho krásný anděl v našem kostele

 

A JEŠTĚ DODATEK PRO MILOVNÍKY ZIMY

 

Takto vypadá cesta k našemu kostelu.

A teď si představte, že některé děti přijely na pouť na saních tažených jejich rodiči :D

 

Takže, připravit...

 

 

... a jedem (zatím bez táty)!

Zobrazeno 1586×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz