aneb To nejlepší ze mne :)-

Poslanci půjdou k lopatám

24. 1. 2010 18:15
Rubrika: Aktuálně | Štítky: politika , práce

Nedávná jednorázová akce pražského magistrátu a dopravního podniku, kdy úředníci obou těchto institucí vyrazili po sněhové kalamitě do ulic s lopatami v rukou a odhazovali sníh, inspirovala skupinu nezařazených poslanců k podobnému nápadu. Jejich cílem je protlačit sněmovnou zajímavý návrh.

Aby neztratili kontakt s realitou, vymění si poslanci na jeden měsíc místo s obyčejnými lidmi. Z celé země bude vybráno 200 lidí, manuálně pracujících, a ti na měsíc usednou do poslaneckých lavic. Na oplátku poslanci zaujmou na jeden měsíc jejich pracovní pozice, a zkusí si, jaké je to pracovat rukama. Nejlépe bude, dokud mrzne a je sníh, obsadit takové pozice, kde dělníci pracují aspoň zčásti na venku a odklízejí sníh.

Pochopitelně se pracovní pozice vymění se vším všudy, včetně příslušných mzdových ohodnocení. Finanční efekt i tak ale bude nulový. Zatímco totiž poslanci si přechodným jednoměsíčním snížením příjmu nijak nepohorší, neboť za předchozí období mají příjmy nadprůměrné, tak na druhou stranu dělníka, majícího jeden měsíc vyšší příjem, to nijak nevytrhne. Maximálně budou mít na přilepšenou nebo na splacení nějakých dluhů. Stát tím tedy taky nijak nebude tratit, ale ani nezbohatne.

Předkladatelé návrhu se budou snažit prosadit tuto věc co nejdříve, dříve, než skončí mandát současné sněmovně. Do nových voleb už se stejně nestihne nic zásadního probrat, neboť se s podstatnými věcmi čeká až na novou vládu. A v nové vládě pak už nebude k podobným experimentům vůle. Proto je teď ta nejpříhodnější doba.

Rozhodující ovšem bude, jak se k tomu ostatní kolegové z parlamentních lavic postaví. Velká ochota k něčemu takovému se moc neočekává, ale třeba nás poslanci taky jednou překvapí...

 

Zobrazeno 1379×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz