aneb To nejlepší ze mne :)-

Moje dojmy ze Superstar

21. 12. 2009 17:53
Rubrika: Ze života | Štítky: Martin Chodúr , Pop Idol , soutez , Superstar , zpěv

Nic neřeším, hlavně když Martin Chodúr je superstar :)-.

 

 

Letos poprvé jsem se na tuhle soutěž nebo její obdobu, ať už se jmenuje jakkoli, díval. A i to spíš ze zvědavosti, poté, co jsem si tady na Signálech přečetl článek o tom, že v Superstar účinkuje i jedna mladá věřící Slovenka, která pěkně zpívá. Tak jsem byl zvědavý, jak se jí povede, a pár posledních kol jsem viděl.

Nakonec jsem ale rád, že nevyhrála, a že vyhrál Martin Chodúr. Než mě fanoušci Dominiky Staré začnou kamenovat, doufám, že dočtou do konce. Hned totiž vysvětlím proč.

Neznám moc pravidla Superstar. Ale kdyby mohlo být po mém, zavedl bych pravidlo minimálního věku pro účast v soutěži, a sice 20 let. Proč? V 15, 16 letech je člověk prostě jinde než ve 20. Psychicky, fyzicky, osobnostně i (když už jsme v hudební soutěži) pěvecky. Šestnáctiletý člověk ještě toho moc neprožil, aby zpíval písně, které zpívají lidé o jednu nebo i dvě generace starší, navíc když u dobré písně je důležitý i text. Píseň o něčem vypovídá a dobrý zpěvák s ní musí souznít, musíme mu uvěřit, že ví, o čem zpívá, stejně jako herci musíme uvěřit jeho výkon, pokud chceme mít dobrý požitek i z filmu. Film taky nezachrání jen dobrý scénář, i když je důležitý.

Zpěvák toho prostě potřebuje trochu víc prožít. A do dvaceti let má většina lidí za sebou většinou nějaký vztah, má ukončené střední vzdělání [1], což taky není k zahození, a i techniku zpěvu, pokud svůj talent od mládí rozvíjí, má už jaksi vypěstovanou. Dominika přece jen potřebuje některé věci technicky vypilovat, které při jejím zpěvu bylo nepříjemně slyšet. Když nezakrní a bude ještě v průběhu dalších let na svém zpěvu pracovat, mohli bychom o ní za pár let uslyšet.

Ostatně, i vítězové původní americké soutěže Pop Idol mají snad všichni přes dvacet. I Kelly Clarkson zvítězila v rovných dvaceti. Je tedy dobře, že i vítěz naší Superstar má aspoň těch 20, i když jsem přece jen ve finále čekal Dominiku a ne to ho šoumena, i když v její vítězství jsem nevěřil. Martin má přece jen o svém směřování v životě jasno - chce se věnovat hudbě. Studuje konzervatoř, umí hrát na nejeden hudební nástroj, jak nám taky ukázal, je i pohybově nadaný... Podle mě by se měl ubírat spíš směrem ke zpívané klasické hudbě. Má takový krásný hlas, že by se uplatnil spíš v klasickém repertoáru než při zpěvu Davidových sraček[2]. Jenže co taky mohl v této soutěži dělat, přece jen výběr toho, co můžou zazpívat, mají omezený.

Navíc Martin má, tak jak aspoň prezentoval naživo, i jiné kvality než hudební. Zdál se být skromný, nestoupalo mu to moc do hlavy, bral to tak, jak to šlo. Má i osobité charisma. Je naděje, že morálně je a zůstane poněkud na výši oproti současnému trendu, který předvádí každá druhá veřejně známá osoba (nemyslím jen zpěváky, trošku narážka odjinud). Snad.

- - -

Což mě přivádí asi k poslednímu zamyšlení nad Superstar, a sice nad komerčností celého projektu. Je nasnadě, že i tato soutěž má především za úkol přilákat diváka k televizorům, aby sledoval reklamu. Takže je taková, jaká v komerční televizi musí být. Trochu agresivní, občas drsnější (jak jsem se dočetl o dílech, které jsem ještě nesledoval), ale přece jen - zvláště v naší malé zemi má podle mě smysl. Ať už konečně nastoupí nová generace, která vystřídá nestárnoucí a nesmrtelné Vondráčkové, Gotty, Zagorové, Davidy a další. Ti snad pamatují ještě císaře pána J A bohužel je spousta lidí, kteří si je žádají i dnes, jen zkuste spočítat všechna ta „pohodová" rádia, těžištěm jejichž vysílání jsou právě normalizační písně našich Zlatých slavíků a slavic. To je prostě nesmrtelný fenomén.

Předchozí odstavec není nějak zaměřen proti těmto zpěvákům, oceňuji, že umějí zpívat a odvedli kus práce, ale na tom přece nelze ustrnout! Potřebujeme mladou krev, a v našich malých zemích holt není moc možností, jak nový talent objevit. Proto soutěži typu Pop Idol nelze upřít takovýto pozitivní efekt.

- - -

Tak, jsem zvědavý, jak bude Martin Chodúr (a po letech možná i Dominika Stará) pokračovat. Fandím mu a doufám, že tu naši scénu konečně oživí svým pojetím, vystupováním a bude dobrou alternativou k dosud ještě „hlavnímu proudu".

 


[1] Vzpomeňme takovou Anetu Langerovou, která kvůli Superstar a následným aktivitám maturovala až ve 22 letech

[2] Mohl by z něho být třeba druhý Michael George

 

Zobrazeno 4843×

Komentáře

Asterix

Terunka: Kdyby to bylo od 20, tak má Chodúr smůlu. V době castingu mu bylo 19.<br />
<br />
Nevadí, tak by rok počkal a přihlásil by se příští rok...

vasekpetru

Pěkný článek, myslím si, že Martin určitě nezapadne jako ostatní nezlobte se na mě, ale lidé typu Horváth a Drda neměli jiskru a nebyli ničím vyjímeční, Martin je vyjímečný svým hlasem a tím, že nic nepokazí. Dominice sem velmi fandil a často musela jít do nepříjemné konfrontace s porotou ale to bylo spíš v semifinálových kolech, ale pár lidí díky ni nalezlo víru a mnoho teenagerů se už nebojí přiznat ke katolické církvi navíc vznikllo krásné společenství na facebooku jen si zadejte Dominika Stará a navíc vystoupení její matky na TV Lux bylo krásné, já sem po jejím vypadnutí brečel a to se MNĚ moc často nestává abych brečel obecně natož kůli sueprstar

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz