aneb To nejlepší ze mne :)-

Opravdu zajímavé texty písní aneb Internet nemá vždy pravdu

28. 7. 2009 21:02
Rubrika: Miscellanea aneb Rozmanitosti | Štítky: Elán , hudba

Dnes jsem si opět pustil hudbu. Konkrétně Elán. Zároveň jsem si na internetu našel texty písní z toho alba, abych se občas mrknul, když mi při poslechu bude něco nejasné. Jako zdroj textů českých a slovenských písní používám server DISKOGRAFIE.CZ,   i když na cizí interprety jsou i mnohem lepší servery, třeba LYRICSDOWNLOAD . Co se týče českých a slovenských, tam ale nezbývá než se spokojit s tím, co tak říkajíc „je na trhu".

Občas se ale při pročítání těch textů na Diskografie.cz silně bavím, a tak i dneska. Ať se pobavíte taky, uvedu pár příkladů, kdy se slyšitelně rozcházel uvedený text s tím, co jsem rozuměl já. Jedná se o píseň Pestrý život.

DISKOGRAFIE.CZ:

Mám malý karpár, malú mapu, mapa ľudí čo ma chápu

VE SKUTEČNOSTI:

Mám malý KABÁT, malú mapu, MÁM PÁR ľudí, čo ma chápu

To je dost rozdíl. Slovo karpár snad ve slovenštině ani neexistuje, nenašel mi ho ani pc translator... A opravdu nechápu, jak někdo může na internetu tohle uveřejnit, vždyť už logicky slova MAPA ĽUDÍ vedle sebe nedávají smysl.

Jiný příklad: Nemám koňa a bočný príjem, Po flámovej depresie.

Správně: Nemám PSA a bočný príjem, POFLÁMOVÉ depresie. Splést si dokonce i psa s koněm, to je teda gól... No člověk se aspoň zasměje, že. Přitom všechny texty Elánu z alb vydaných v 80. letech a částečně i v 90. vyšly knižně, včetně not a akordů. Stačilo tedy přepsat obyčejný text z knihy a uveřejnit na netu, bylo by to správně. Navíc na každé stránce s textem jakékoli písně mají vpravo napsáno oznámení:

Něco Vám tu chybí nebo se Vám něco nezdá? Dejte nám o tom vědět! A je tam hned odkaz na formulář, pomocí kterého lze zaslat nějakou opravu. A hned u toho poznámka, že zaslaný text bude před uveřejněním ještě zkontrolován. Jednou jsem toho využil, to když jsem chtěl poopravit text jedné z anglicky zpívaných písní Elánu. A přestože je ve formuláři napsáno, že se tím budou co nejdříve zabývat a dokonce i odpoví na email, nestalo se tehdy nic a text je dál takový, jaký byl předtím. O nějaké kontrole nemůže být ani řeč, když jsou schopni zveřejnit všechno, co jim kdo zašle špatného.

Mám pocit, že tento server funguje už jen ze setrvačnosti a nijak se neaktualizuje ani se o něj tvůrci moc nestarají. Škoda, nápad to byl dobrý, ale nějak jim to moc nevyšlo. Ještě poznámka: je zvláštní, že já, Čech, tomu rozumím líp než ten, kdo jim text zaslal nebo kdo ho uveřejnil.

Inu, to, co je na internetu, není vždycky pravdivé a dobré. Je třeba vybírat, a neplatí to jen o textech písní...

Zobrazeno 2992×

Komentáře

dadinka

Texty písní většinou hledám přímo na stránkách kapel atd...Tam jsou, pokud vím, správně. (Pokud tam jsou).

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz