aneb To nejlepší ze mne :)-

Stahují se nad nelegálním stahováním mraky?

Jů, koukám, že jsem v češtině udělal dobrý název článku, dvakrát stejné slovo, ale s jiným významem :D Ale vážně. Jak se zdá, nad stahováním nelegálního obsahu z internetu se stahují bouřková mračna. Nepodmíněný rozsudek nad provozovateli Pirate Bay ve Švédsku byl precedentem pro další podobné případy v budoucnu.

Přituhuje ale i u nás. Vedení největšího současného warez fóra dostalo dopis z České protipirátské unie s výzvou k odstranění všech příspěvků porušujících autorská práva společností, které ČPU zastupuje. ČPU zastupuje filmové distributory a společnosti, podle mě je ale otázkou času, kdy k podobnému kroku přistoupí i OSA, který zase zastupuje hudební průmysl. Nejspíš OSA čeká na výsledek toho, jak se vyvine situace ohledně toho fóra, případně dalších jemu podobných.

A aby toho nebylo málo, k restrikcím dochází i  na youtube . Sám se divím, že k tomu dochází až teď, po tolika letech provozu. Na youtube to podle mého názoru mělo být už od začátku tak, jak to má třeba Česká televize. Technologie, kterou ČT používá pro zobrazování obsahu pořadů ve svém archivu, umožňuje jejich přehrávání, ale nedají se stáhnout. Nedivil bych se, kdyby youtube sáhlo k podobnému kroku, případně pokud by zpoplatnilo i samotné prohlížení videa.

Je fakt, že něco se s tím už dělat muselo. Ale aby to pak jednou nedošlo až moc daleko. Třeba jednou dostanu dopis z ČPU i já - kvůli svému nicku na Signálech :D Protože se bude jednat o porušení autorských práv na filmy o Asterixovi :D Fuj, hrozná představa.

 

 


 

Závěrem: k tématu doporučuji taky jedno z vydání pořadu České televize Vedlejší efekty, který se věnoval právě této věci.

Zobrazeno 3568×
Autor blogu Grafická šablona signály.cz