aneb To nejlepší ze mne :)-

Jak nemáme rádi kritiku

8. 5. 2009 11:59
Rubrika: Miscellanea aneb Rozmanitosti | Štítky: názory

Než se rozepíšu o tématu, podívejme se nejprve, jak slovo kritika definuje internetový slovník cizích slov:

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kritika

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kriticky

Zvláště z významu přídavného jména lze pochopit, že kritika nemusí být nutně negativní. Kritika sama o sobě je neutrální slovo ve významu hodnocení, posouzení. Může tedy vyznít jak negativně, tak pozitivně.

Ano, přiznávám, že většinou má slovo kritika zabarvení negativní. Je to pochopitelné. Většinou se člověk ozve, když se mu něco nelíbí. Pokud něco, co má fungovat, funguje tak, jak má, není nutné zdůrazňovat, že je všechno v pořádku. Je nutné upozornit, když něco není v pořádku.

Problém pak je, že tu negativní kritiku má rád málokdo. Ať už v psaném projevu nebo v osobním. Podívejme se trochu víc na obě formy. Nejprve ta písemná. Ta může mít různou podobu. Třeba kritický sloupek v novinách. Nebo když sami napíšeme někomu email, ve kterém vytkneme určité věci, které se nám nelíbí.

Tady se podělím o vlastní takové případy. Nedávno jsem tu prozradil, že jedním z mých nejoblíbenějších hudebních interpretů je slovenská skupina Metalinda. Její hudba se mi opravdu líbí, ne už tak jejich chování. Chování k fanouškům mají opravdu na pováženou. Marně jsem sháněl, kde by se dalo sehnat jejich poslední album. Nikde nic. Pak jsem na internetu narazil na článek, ve kterém bylo napsáno, že toto jejich poslední album vyšlo jen na území Slovenské republiky a jako příloha nějakého časopisu. Ten časopis tam musí být nesmírně populární, protože vyšel v nákladu 150 000 výtisků a v každém z nich bylo CD. Snad každá domácnost na Slovensku tehdy dostala zdarma CD Metalindy.

Tož co si o tom myslet? Nebyl to spíš zoufalý pokus o popularizaci skupiny za každou cenu? A proč jenom na Slovensku? Proč se raději nestarají o to, aby byli populární u svých „západních" sousedů? U nás mají tak jeden koncert ročně,a  to ještě v Praze. Bodejť by ne, když u nás je skoro nikdo nezná. A tím, že si vydají CD jen na Slovensku, tady tím spíš upadnou v zapomnění.

A tak jsem jim o tom všem napsal. Slušně, ale důrazně jsem se ozval proti tomu, že naprosto ignorují české fanoušky, zkopíroval jsem jim i ten článek z internetu, aby věděli, co se o nich píše, a že si to všechno jen nevymýšlím. Napsal jsem, ať se pak nediví, že nějaký slovenský fanoušek, který CD vlastní, si dá tu práci s uploadem a zveřejněním nahrávky na internetu, odkud si to pak český fanoušek stáhne. Jakou má taky jinou možnost? Připojil jsem i zmínku o tom, že tady v ČR téměř vůbec nekoncertují a naprosto nás tady ignorují.

A teď otázka - myslíte, že mi odpověděli? Jasně, že ne. Ani náhodou. Kdybych jim napsal „jste super, nejlepší skupina, co znám", tak by to možná i zveřejnili na svých stránkách a i s reakcí z jejich strany. Takhle jsem jim nestál ani za jedinou větu, za kliknutí na „odpovědět" v mailu. Inu, tak to vypadá (a dopadá), když někdo má nos moc nahoře.

 

EDIT 26. 6. 2009

Sice to trvalo hodně dlouho, ale nakonec se mnou skupina začala komunikovat, a výsledkem bylo, že mám doma originální album No. 13, v klasickém CD obalu. Zaslali mi to ze Slovenska dokonce 1. třídou! Tímto se omlouvám, v mých očích získali přece jen více kreditu :)-

 

Ale mám i jiný příklad. Od ledna si dopisuji mailem s nakladatelstvím Katolický týdeník, kdy konečně vyjde nové vydání Kancionálu. Pokaždé napsali něco jiného, naposledy, že snad v dubnu. Tak jsem se v dubnu stavil přímo do knihkupectví zeptat se, jestli už to vyšlo. Že ještě ne a že jim z KT napsali, že snad ještě za dva měsíce. Pán v knihkupectví se vyjadřoval už dost drsně, prohlásil, že vydání slibují už od loňského září a že už je to mezinárodní ostuda.

Tak jsem si řekl, že se KT pro jistotu znovu zeptám mailem. Volně jsem jim napsal, jak se vyjádřili v knihkupectví a že nechápu, jak můžou už od ledna dělat poslední korektury. A že kdyby aspoň výsledek stál za to a neopakovaly se chyby z předešlých vydání. To vše pořád slušně, ale důrazně. Jako předtím na mé maily odpovídali, tentokrát už se neobtěžovali. Asi si řekli - co nás tady má co kritizovat.

Jenže jak můžu nekritizovat (negativně) věc, která už dávno měla být? Kdyby student ve škole prohlásil, že seminárku odevzdá až za dva měsíce, protože si na ní chce dát záležet, aby byla tip top, asi by mu to neprošlo. Když po posledních parlamentních volbách v roce 2006 nastala patová situace a vyřešila se až v lednu 2007, dost jsem se divil, že se obyčejní občané nevzbouřili a nevtrhli tam na ně. Já k tomu měl sto chutí. Tohle se prostě nedělá. Kdyby se zničehonic extrémně zvýšil prodej mixérů a lidi by v krátké době všechny vykoupily, na trhu by nezbyl ani jeden, asi by na to firmy vyrábějící mixéry zareagovaly a zvýšily by produkci. Protože pokud by to neudělaly, byly by samy proti sobě.

 

I tady malá omluva. Napsali těsně před vydáním zpěvníku, který vyšel na konci června. K vyjádřením třetích stran, které jsou příčinou velkého skluzu při vydání, se prý vyjadřovat nebudou. No nicméně CELOU korespondenci od začátku roku jsem si mohl ušetřit. Jak jsem totiž při koupi zjistil, nejde o nové vydání, ale o dotisk vydání z roku 2003. A u nás ve městě v maličké katolické prodejně měli pořád ještě poslední 2 kusy tohoto vydání. Takže kdybych býval věděl, že to bude jen dotisk, nemusel jsem čekat půl roku. A tohle mi taky mohli sdělit už dávno, navíc když jsem jim o té prodejně psal.


 

Tak, a teď ještě, už stručněji, ke kritice osobní. Ta se snáší dost špatně, je ale občas nutná. I tady je ale dvojí přístup. U mě osobně je to tak, že závazně beru kritiku jen od několika málo lidí v mém životě, kteří jsou mi nejbližší, dobře mě znají a vím, že to se mnou myslí dobře. I když mi něco vytýkají. U všech ostatních si můžu jejich výtku nebo názor vyslechnout, můžu o tom popřemýšlet, ale nemusím se jím řídit. Ne vždy musí mít druhý pravdu a ne vždy to se mnou myslí dobře.

 

Tak, teď jsem zvědavý na vaši kritiku tohoto článku. Jestli bude pozitivní nebo negativní :)-

 

Zobrazeno 1533×

Komentáře

Vlad

Sám za sebe můžu říct, že mi kritika jiných na mou osobu v životě již několikrát pomohla. Člověka nutí v takovém případě se zamyslet a přehodnotit své jednání. A že víc hlav má víc rozumu je pro mně zásadní a vůbec mi nevadí, když ten "rozumbrada" je třeba i mladší. "Názor, že když jsem starší, tak mám víc rozumu a zkušeností je podle mě přežitek těch, kteří neumí prosadit své myšlenky jinak než drtivou silou své tvrdohlavosti". Nakonec nebýt kritiky, tak bychom možná ještě dnes běhali v medvědí kůži a lovily mamuty. Bohužel jsou mezi námi tací, kterým by to vůbec nevadilo, protože si z kritiky nic nedělají.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz