aneb To nejlepší ze mne :)-

Proč jsem proti pomoci Řecku

9. 5. 2010 17:42
Rubrika: Aktuálně | Štítky: ekonomika , EU , euro , MMF , politika , Řecko

Jak známo, krachující Řecko nejspíš dostane nevídanou finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, resp. členů eurozóny. Obyčejní občané sice rozhodnutí politiků zvrátit nedokážou, chtěl bych se ale aspoň podělit o své názory, proč jsem proti této pomoci.

 

1) Jde o precedens, který může pak použít (nebo zneužít) kdokoli jiný.

V dnešní době přibývá i uvnitř Unie států, které mají problémy se svou zadlužeností. Tuším že v nedávné době se řešila prohlubující se krize v Litvě či v Lotyšsku. A taková Itálie může mít sama zakrátko podobné problémy jako Řekové. Pokud pomůžeme jednomu státu, může se potom pomoci dožadovat i jakýkoli jiný, při vědomí, že „někdo to za nás zaplatí".

 

2) Řekové si za současný stav můžou sami.

Pokud si někdo zvykne žít na vysoké noze, je jasné, že se mu nechce byť jen trošku slevit ze svých nároků. A Řekové si tedy nad poměry žili velmi dlouho. Štědrý stát rozdával, kde se dalo, komu se poštěstilo kupříkladu uchytit se ve státním sektoru, nemusel se strachovat o místo až do důchodu. Ale i v soukromém sektoru byly značné výhody. Při propuštění odstupné v řádu desítek platů... No komu by se chtělo se něčeho takového vzdávat, no ne?

Zcela výsměchem je pak situace ve školství. Řecké školství je na podprůměrné úrovni. Řečtí studenti, kteří chtějí odmaturovat nebo se dokonce dostat na vysokou, si musí platit soukromé učitele, aby vůbec uspěli. Přitom učitelů na školách je nadbytek. Je známý případ z jednoho řeckého ostrova, kde na jedné škole připadá na 10 žáků rovných 40 učitelů! A teď, když tyto nadbytečné pracovní síly mají přijít o místo, se jim to ještě nelíbí!

Štědrý sociální systém je samostatná kapitola, snad ji tu ani nebudu rozebírat...

 

3) Jednotlivé státy Eurozóny se samy dostanou do problémů

Státy, které Řecku ze svých rozpočtů pomůžou, se samy dostanou do tíživé situace. Téměř všechny státy EU mají v době krize problémy s dodržováním rozpočtových pravidel, zvláště s udržováním schodku HDP pod třemi procenty. Tím, že ze svých rozpočtů přispějí Řecku, se jejich státní schodek zvýší. To pak jako kvůli tomu budou postihovány ze strany EU? A co nejmladší člen eurozóny, Slovensko, které si prý na tuto pomoc Řecku bude muset samo půjčit peníze? To je až absurdní.

Řecko navíc má už tak štěstí, že je členem eurozóny, protože kdyby mělo svoji původní měnu, došlo by k její šílené devalvaci. O Řecku by se mluvilo jako o „druhém Zimbabwe". Takhle ovšem nebylo co devalvovat. Můžou tedy být rádi už kvůli tomu, a stejně je jim to málo.

 

 

Tohle jsou tři hlavní důvody, i když by se jich našlo víc, ale nechci to zas natahovat. Pořádnou sprchu si navíc v prvé řadě zaslouží řečtí politici, kteří zakrývali skutečný stav řecké ekonomiky a kteří se sami nechali bezmezně korumpovat.

Závěrem: mám za to, že Řekům by prospěla trocha pokory a skromnosti (a začít by se mělo tam nahoře). Řecko ale dává příklad celému západnímu světu. Příklad toho, že není možné donekonečna jenom hrabat pro sebe, zatímco druhá polovina světa žije v chudobě. Jak lépe pomoci aspoň snížit propastné sociální rozdíly mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi než tím, že se sami uskromníme, a z toho nadbytku, který máme, pomůžeme těm, kteří nemají? Ovšem sny o takovém jednání patří do oblasti utopie...

Zobrazeno 3645×

Komentáře

Vlad

No, vytloukat klín klínem je víc než na hlavu, ale pomoc by potřebovali?

spitfire

MartyR: ale takto přece funguje. Ty svěříš (půjčíš) své peníze bance a ona pak tyto a jiné jí svěřené peníze půjčí někomu dalšímu. Otázkou je zda to ještě tak funguje? <br />
<br />
Vlad: ONI se přece nezajímají o to, jestli máš něco do huby. ONI mají strach, že paláce, zlato a drahé kamení ztratí přes noc svou hodnotu. Toho se ONI (první třída) děsí. Nějaké řecko je jim naprosto ukradené. Dokud funguje obsluha čerpadel, nikoho v první třídě na horních palubách nezajímá, že se třetí třída topí a druhá se už namočila.<br />
<br />
Jedna věc mne zajímá, jestli ti co dnes tak lobují za půjčku řecku, nejsou ti stejní co nám chtěli namluvit, že když se neúměrně zadlužíme a v rozpočtech budeme utrácet, že nám nikdo nikdy už nepučí...a hele...pučí

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz