aneb To nejlepší ze mne :)-

Kdo to všechno (nejspíš) spískal

28. 10. 2009 21:08

Na stránkách radia Proglas jsem našel osobní názor jeho hudebního redaktora Milana Tesaře na hudbu ve Staré Boleslavi. Pod článkem je množství komentářů, z nichž mě zaujal nejvíc asi tento. Cituji:

 

O hudbě při liturgii ve St. Boleslavy neměli varhaníci možnost rozhodovat, ala rozhodoval P. Vít Zatloukal ze sekce pro mládež. Nikoho hudebně kompetentního, tj. varhaníků, profesionálních chrámových hudebníků a sbormistrů, ani umělců z druhé strany "křesťanského folku" se nikdy nikdo neptal, přestože by k tomu  byli kompetentní právě oni. Ale i zdravý úsudek by mohl vytvořit odpovídající atmosféru a kompromis pro obě strany (křesťanský folk mohl zaznít např. po mši). Vnucovat mladým tento typ hudby s cejchem "hudba, kterou křesťanská mládež nejvíce poslouchá", je asi jako napsat "McDonald je opravdová a jediná restaurace pro mládež".

 

Nevím, co je na tom pravdy, ale docela bych tomu věřil. Už proto, že tento názor nikdo v dalších komentářích neopravil ani nepopřel, a to je tam už třetí den. Takže je jasné už z působení P. Zatloukala zde na Signálech, že nějak tak to vypadat muselo. A teď už se navíc můžu s klidným svědomím připojit souhlasně k petici varhaníků. Tím spíš, že jedním z jejích signatářů (nebo i autorů? teď nevím) je třeba takový Zdeněk Pololáník. Když už se mělo hrát při mši s mladými něco moderního, proč se nepoužilo třeba Pololáníkova ordinaria? Odpověď: protože ho nikdo nezná a neumí. Tak proč tedy je v Kancionálu? A v průběhu mše svaté mohla zaznít třeba Ebenova Truvérská mše, jak už jsem to v jednom svém článku zmiňoval. Ostatně, Truvérskou mši zmiňuje i biskup Radkovský ve svém vyjádření!

Zobrazeno 5911×

Komentáře

pavliCZECH

Jo ták :-)

Asterix

monísek: k té "anketní otázce"... prostě někdo, kdo by neudělal ostudu. Co tak slyším třeba z rozhlasových mší, tak dobře zpívá třeba Svatohorský chrámový sbor nebo sbor z Týnského chrámu v Praze.

Zobrazit 107 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz