aneb To nejlepší ze mne :)-

Facebook byl nanic

5. 8. 2009 17:28
Rubrika: Svět | Štítky: facebook , ICQ , Skype

EDIT 4. 11. 2009

K dnešnímu dni většina z toho, co je napsané níže, přestává být pravda. Už tam jsem zaregistrovaný taky. Tenhle článek tu však nechám, už kvůli komentářům a kvůli tomu, aby bylo vidět, že lidi můžou změnit názor.

 

Facebook zdá se být novým fenoménem doby, mně se ale zatím nedotkl. Neměl jsem dosud potřebu jej využívat. Koho chci, toho mám na ICQ nebo Skype, proč tedy ještě nějaký FB, uvažoval jsem.

Nedávno byl ale na návštěvě v ČR jeden známý, který dlouhodobě pobývá v Irsku. S ním jsem v kontaktu přes Skype, takže FB nepotřebuju. Známý mi ovšem řekl, že jiný známý, kterého znám taky z Irska (nějakou dobu jsem tam byl taky), je na FB a ať si ho tam najdu. Že stačí zadat do pole pro vyhledávání jeho jméno a ono mi ho to najde, i když tam nejsem zaregistrovaný.

Jenže zlatý voči! Nějak jsem fungování „startovní" stránky FB nepochopil. Při najetí na www.facebook.cz se mi i po povolení Javascriptu a různých primárně blokovaných objektů objevila téměř prázdná stránka. Jen nahoře a dole je nějaké „menu", ovšem při kliknutí na kteroukoli položku se nic nestane. Rovněž tak když kliknu na cokoli v seznamu vlevo na stránce. Je tam pole „vyhledávání", tlačítko Hledat a „Oblíbené odkazy". Opět - ať zkusím cokoli, nestane se nic. I když do pole Vyhledávání vložím jakékoli slovo, nestane se nic. Vyhodí mi to akorát statistiku „O Facebooku".

 

Zkusil jsem tedy jinou věc. Řekněme, že ten můj známý, kterého jsem hledal, se jmenuje Karel Rohatý (nejmenuje, ale nechci uvádět jeho pravé jméno). Do googlovského vyhledávače jsem dal do uvozovek text „Karel Rohatý je na facebooku". A hle - tentokrát to nějaký výsledek přineslo. Tentokrát začátek URL měl formát cs-cz.facebook.com a objevila se osoba toho jména. Nešlo ale o toho, koho jsem hledal. Naštěstí šlo kliknout dál a dostat se na seznam všech osob s příjmením „Rohatý". A že tam těch osob bylo požehnaně - skoro čtyři stovky.

Prohledal jsem to celé, ale ani pak jsem neuspěl. „Karlů Rohatých" tam bylo vícero. Ne každý tam má fotku, zvláště ke konci už tam byli uživatelé bez fotky. Nebo jsou lidi, kteří tam mají jen avatar, nějaký obrázek zvířete apod. A vzhledem k tomu, že kromě případné fotky a náhodného seznamu několika jeho přátel se o takovém člověku nedozvím vůbec nic, tak nemám šanci ho najít.

Šance by byla jedině, kdybych věděl „registrační číslo" takového člověka, tedy cifru, která v URL jeho profilu následuje za posledním lomítkem. A to pochopitelně nevím. Jinými slovy, teď už je snad jasné, proč si myslím, že FB je na nic. Jestliže jako neregistrovaný nemám prakticky žádný přístup a nemůžu najít toho, koho hledám, čím je FB lepší než ICQ nebo Skype? Je sice pravda, že i v ostatních sítích musím být sám zaregistrovaný, jenže ICQ a Skype jsou programy, které tedy v počítači musím mít, abych mohl někoho hledat, zatímco FB je jen sociální internetová síť. Navíc hlavně ICQ je ve vyhledávání mnohem lepší. Kritérií, podle kterých lze hledat, je vícero. Záleží na uživateli při registraci, jaké údaje o sobě vloží, ale většinou je snadnější někoho najít, i když neznám jeho icq nr. Skype, pravda, je o poznání tvrdší oříšek, zobrazitelných informací není tolik jako na ICQ. Přesto je v tomto ohledu ale pořád lepší než FB.

Mne teda tvůrci FB o kvalitě svého „produktu" vůbec nepřesvědčili. Registrovat se, aniž bych předem věděl, do čeho jdu, by bylo jako kupovat zajíce v pytli. Že neuvidím současnou podobu Karla Rohatého a nepřečtu si nic o něm, je mi sice líto, ale přežiju to. A FB ke svému životu nepotřebuji.

 

Zobrazeno 3611×

Komentáře

Tofl

Zajímavý článek. Já na FB nejsem (zatím mi stačí signály, ICQ, Skype, QIP, email), ale po té, co jsem si dnes jen tak zkusil vyhledat pár známích na FB, tak jsem zjistil, že jich tam není zrovna málo. Z celkového počtu přátel co mám signálech, je přesně polovina na FB (chybí mi pouze čtyři známí, aby to byla přesně polovina z celku co mám signálech).<br />
Zajímavé při tom je, že uživatelů, co mám v přátelích na signálech, je na FB pouze čtvrtina<br />
<br />
Teď přehodnocuji svůj pohled na FB a došel jsem k tomu, že pokud najdu na FB ještě 4x známé (kamarád, spolužák ap.)+ 1x kamaráda ze zahraničí, tak od 1.12.09 si udělám účet na FB . . .)<br />
<br />
(k číslům: na signálech mám 221x uživatelů v přátelích a na FB jsem jich objevil 116x)

Asterix

Je fakt, že po 3 týdnech od registrace na FB v něm nevidím žádný zázrak. Nejvíc mě štvalo, když si mě začali přidávat přátelé přátel. Přitom jsem ty lidi nikdy neviděl a ani neuvidím. Úplný gól bylo, když si mě přidal i Cyril Svoboda! Tak jsem mu napsal dotaz, proč si mě přidal, když mě nezná, a proč to neudělal na Signálech. Vůbec neodpověděl.

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz