aneb To nejlepší ze mne :)-

Slezská lilie z povzdálí televizní obrazovky

Po velmi, velmi dlouhé době jsem si nedávno pustil TV Noe. Konečně mi taky k něčemu byla! Přenášela totiž živě program z ostravského festivalu Slezská lilie.

Letos jsem uvažoval, že bych na něj šel osobně, ale nějak to padlo, a tak jsem s povděkem využil nabídky televizních přenosů. Byť byly, když jsem se tak díval na program celého festivalu, poněkud okleštěné.

Musím přiznat, že jsem byl poněkud dost zklamán. Jako první přenos byl koncert kapely N.D.E. Mám od nich doma jejich první studiové album (a jak koukám, tak asi i jediné), které je vynikající, tak jsem se na live vystoupení moc těšil. Jenže Vlado Bis nějak ztratil hlas, vůbec mu nešel zpěv, navíc kapelu tvořili samí chlapi a postrádal jsem zpěvačku. Na albu některé písně zpívá, pravda hostující, zpěvačka (Mária Halamová). Když v Ostravě začali chlapi zpívat píseň, kterou znám v ženském podání, je logické, že se mi tato verze nelíbila. Je to podobné, jako když Habera s Teamem na koncertech nezpívá písně z jejich 6. řadového alba, protože tehdy prostě s nimi nebyl a měli tehdy jiného sólového zpěváka, který to celé nazpíval, a už by to nebylo ono. Ani Jožo Ráž nezpívá písně, které nazpíval Vašo Patejdl, a naopak. Ale to jen tak bokem.

Dalším v přenosu byl nějaký Pavel Helan. I když mi svou vtipností a stylem připomínal Pepu Nose, Pepa Nos se mi líbí daleko víc. Dále Oboroh, tak to je klasika, na té se snad nic zkazit nedalo. The Elements byli na mne už poněkud tvrdí, moje romantická duše má poněkud jiný vkus.

Kromě Oborohu mne tedy první den zaujal jen John Schlitt, což bylo z toho dne asi to nejlepší. John zazpíval i některé písně od Petry, stálo to za to. A pak to všechno slavná Noe POKAZILA. Jak jsem pochopil, publikum si po koncertě vyžádalo ještě jeden přídavek. Televize ho ovšem utnula. Honem honem spěchala na další pořad. Ať mi nikdo nevymlouvá, že to byla technická chyba, nějaký zásek. Nebyla, bylo to schválně.

To mě dostalo. Když už teda dávali koncert naživo, i pro ty, kteří osobně nešli na festival, měli to dát celé a ne utnout přídavek. Navíc si Noe utrhla i dodatečně ostudu. Další den totiž moderátorka vedla rozhovor s jedním z hudebníků, kteří Schlitta doprovázeli. Ptala se ho, co byl pro něj největší zážitek, která píseň. Odpověď zněla, že to byla píseň Beyond Belief. Tato ovšem v tv přenosu nezazněla, a tak je jasné, že muselo jít o onen přídavek, který si lidi vynutili. Televize se chytla do vlastní pasti.

 

No a v neděli? Přede mší a při mši zpívala Chapela, což se dalo. I tady bych měl ale výtku k televizi – co mělo znamenat to zprůhlednění obrazovky a místo záběru na zpěváky se objevil text? Myslím, že kdo chtěl u obrazovky písně rovnou zpívat, určitě by českému textu rozuměl i bez takovéto nápovědy. Nebylo třeba dávat obrovské titulky přes celou obrazovku a rušit kvůli tomu obraz, zas takoví hlupáci ti diváci nejsou.

No, budiž. Nejhorší část neděle jsem ale měl před sebou, a to ve 13 hodin. Teď se na mne asi sesype lavina kritiky, ale nemůžu si pomoci – vystoupení souboru Arka Noego bylo to nejhorší, co festival přinesl. Nechápu, co na nich všichni vidíte! I přesto, že se děti snažily, seč mohly, i přes jejich pohybové nadání, mne to vůbec neoslovilo, a více než 15 minut poslechu jsem zvládnout nedokázal. Pak už jsem z toho byl vyloženě na nervy.

Uklidňovat jsem se musel pomalu hodinu, čímž jsem ale přišel o podstatnou část přednášky P. Kodeta. To duchovní slovo mi předchozí utrpení bohatě vynahradilo a bylo to naopak to nejlepší, co nedělní část přinesla. Bravo, otče Vojtěchu! Family Gospel pak už byl opravdu jen k vyplnění přestávky mezi první a druhou částí přednášky, pokud to tak budeme brát.

 

A tak jsem teď tak trochu na pochybách a říkám si, že je možná i dobře, že jsem do OV nejel osobně. Asi bych byl, pokud jde o hudební část, zklamaný (kromě Schlitta). Aspoň jsem po dlouhé době využil TV Noe, ale tam byly nedostatky, kterých si nebylo lze nevšimnout. Za hudební výběr pochopitelně Noe nemůže, ale mám na mysli tu technickou stránku. Třeba se pro příští rok poučí, teda pokud opět budou tento festival přenášet.

Zobrazeno 1486×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz