aneb To nejlepší ze mne :)-

Na tenisovém turnaji II

29. 4. 2014 14:55
Rubrika: Ze života | Štítky: Dovolená , tenis , WTA , polsko , Katowice , sport , Spodek , Petra Kvitová

Pokračuju ve vyprávění o mé tenisové dovolené

 

Jak být v záběru kamer? Stačí být ve správný čas na správném místě

Nemůžu to dokázat, ale s velikou pravděpodobností mne minimálně jednou, ale spíš vícekrát, zabrala i televize. Důkaz nemám, protože u nás nemáme placený polský sportovní kanál, přenosy totiž byly na veřejnoprávní TVP Sport, která je ale placená. Něco málo bylo i na Eurosportu, ten je ale taky placený a stejně by doma u televize nikdo neseděl.

Možná, že mne kamera zabrala, když jsem vracel tenisák do hry. Chviličku jsem uvažoval, že bych si ho nechal, hned v druhé řadě ale na mne začala ženská volat „rzucaj, rzucaj“ (vrať). Tak jsem si ho aspoň prohlídl. Byl na něm název firmy Babolat a k tomu slovo TEAM. Zas tolik toho vracení do hry nelituju, protože ono se to dá i poměrně běžně koupit. Než jsem se ale rozhoupal k hození zpět, už ženská potichu volala „czekaj“, protože mezitím začala výměna. Pak jsem tedy hodil míček zpátky, podavač míčků ho okamžitě běžel sebrat, aniž by se ale divil, odkud to dopadlo.

Vyhozených míčků bylo více, už ale ne mým směrem, a docela se vsadím, že ne každý nálezce ho vrátil do hry. Ale jak říkám, dá se to koupit. Možná že jsem ani v tu chvíli nebyl v záběru, ale spíš si myslím, že jsem byl v záběru po zápasech. Aby ne, když jsem byl v první řadě a když jsem třeba stál u zábran a fotil nebo čekal na podpis!

 

 

tvařte se normálně, jste v záběru...

 

Polští fanoušci? Nejhorší možní

Pokud jde o atmosféru, tak zvláště první den mi připadala nijaká. Z ČR jsem zvyklý na Davis cup, kde bývá pěkná atmosféra, ale tady mi to v první chvíli připadalo, že to není ono. Na to, jak rozlehlá byla hala, ve které se zápasy odehrávaly, bylo málo lidí. A ještě menší zájem byl o čtyřhru na vedlejším kurtu, zvláště když na hlavním kurtu zrovna hrála Radwańska! Na ni bylo plno a na čtyřhře pár jedinců. Ve VIP zóně jsem byl úplně sám.

Další dny už se to postupně pomalu vylepšovalo. I tak ale byla více navštěvovaná dvouhra než čtyřhra. Při sobotním semifinále čtyřhry se navíc Poláci zachovali velmi nesportovně, až jsem se za ně styděl.

Chápu, že byli frustrovaní po prohře Radwańske v semifinále dvouhry. Ale pravidla jsou pravidla a platí bez rozdílu stále a pro každého. V zápase čtyřhry, kde mj. taky hrála jedna polská hráčka (Jans-Ignacik), došlo u obou párů k tzv. time addition warning, tedy oba páry dostaly upozornění na překročení časového limitu pro podání (i když ono lze zdržovat i na příjmu, ale to nebyly tyhlety případy). Ve třetím setu vedl polsko-rumunský pár v supertiebreaku 9:7, stačilo uhrát jediný bod, a navíc při vlastním podání. Podávala Polka. V tom se ozvalo „time addition warning, 9:8“. Co se stalo? Došlo podruhé u stejné dvojice k překročení časového limitu, a když už se to stane v tenise podruhé, obdrží soupeř bod. Rozhodčí se tedy zachovala zcela podle pravidel a ohlásila stav 9:8.

V mnoha polských fanoušcích se vařila krev a začali pískat. Většina z nich totiž na zápas celou dobu kašlala a přišla až na konec zápasu. Lidi tedy mnohdy nevěděli o tom, že už bylo uděleno první upozornění, a pak se divili, že byly hráčky penalizované. To už je ale jejich problém, že chodí na zápasy až těsně před koncem nebo že neznají pravidla. Rozhodčí rozhodla správně (ostatně, je za to placená). Stejně tak to mohlo být opačně. Kdyby druhé upozornění obdržely ukrajinské soupeřky, bylo by v tu chvíli po zápase. Rozhodčí by rozhodla stejně férově. Není možné jí nic vyčítat.

Polsko-rumunský pár nakonec celý zápas prohrál, což bylo na frustrované Poláky už moc. Po zápase místo potlesku bylo mrazivé ticho a při odchodu rozhodčí Poláci začali bučet! Myslel jsem v tu chvíli, že se hanbou propadnu. Nedivil bych se, kdyby tato rozhodčí napříště odmítla jet na tento turnaj. Tímhle si Poláci akorát utrhli ostudu.

 

Poslední zápas: nádhera!

Tak v sobotu si sice Poláci utrhli ostudu, ale v neděli, jelikož už neměli mezi hráčkami polské zastoupení, tak už se chovali normálně. Tzn. čtyřhra byla tradičně míň navštívená, ale lidí bylo víc než v předchozích dnech, a hlavně chyběly excesy. Hned po zápase byl slavnostní ceremoniál s předáváním trofejí pro vítězky čtyřhry. Ve finále hrála i naše Klára Koukalová, ale neuspěla.

No a pak hned došlo na poslední zápas, finále dvouhry. Do finále se dostaly Italka Camila Giorgi a Francouzka Alizé Cornet. Já fandil Italce, protože mi chyběl její podpis. Cornet už jsem měl z pátku. Giorgi bohužel prohrála, na druhou stranu mi to umožnilo pěkně fotit a natáčet závěrečný ceremoniál

Nutno říct, že tento zápas už měl tu správnou atmosféru, bylo poměrně plno a lidi povzbuzovali obě hráčky, neb chtěli, aby zápas byl co nejdelší. A taky byl, 191 minut trvající drama, klidně se rovnající finálovému zápasu na nějakém mužském turnaji. Poté byl pochopitelně závěrečný ceremoniál, při kterém byly oceněny nejen vítězky profesionálního turnaje, ale i vítězové turnaje amatérů a vozíčkářů, což bylo taky součástí celého turnajového týdne. Byla to zkrátka paráda, celá neděle se vydařila a zakončení bylo na úrovni. Tady musím organizátory taky jednou pochválit. A v neděli jsem už konečně taky něco viděl, čtvrtá řada byla už přece jen znatelně lepší než ta první.

 

Camila Giorgi ve finále

nástup před ceremoniálem

 

poháry už se nesou...

 

vítězka Alize Cornet pózuje s trofejí

 

obligátní fronta na podpis (nejen celkové vítězky, ale po každém zápase)

Zobrazeno 1165×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz