aneb To nejlepší ze mne :)-

Dojmy z Katowic aneb Proč v Katowicích nehrála Kvitová

30. 4. 2014 17:25

Dnes se chci podělit o pár dojmů z Katowic jako z města, ne jen z tenisového turnaje. Moc pozitivního mimo tenis tam ale nebylo.

S plnou odpovědností prohlašuji, že i taková Ostrava je oproti Katowicím nádherné město. Katowice mají asi tolik obyvatel co Ostrava, ale celková aglomerace činí údajně až pět milionů obyvatel. Je to tedy velkoměsto, ale není tam co vidět a kam jít. Bydlel jsem víceméně přímo v centru, nebo kousíček od centra, a nijak mne nelákalo tam jít. Všude všechno rozkopané, ulice, kde stál hotel, ve kterém jsem bydlel, byla rozkopaná, ráno začala najíždět nákladní auta po šesté hodině a po sedmé už se ozvaly sbíječky… Podobně rozkopané byly ale i jiné ulice, nejen ta pro mne hlavní. Hlavní náměstí, zvané prostě Rynek, bylo taky rozkopané, tramvajová zóna sice už spravená, ale hned za kolejemi už zase plot a za ním staveniště… Jinak víceméně nevzhledné budovy, navíc všude furt rekonstrukce.

V celém městě toho není moc k vidění. Je to socialistické město s vysokými socialistickými budovami a architekturou, výhled z okna nepěkný, hotel taky klasický socialismus, ale nutno podotknout, že byl za levné peníze, bylo v něm čisto a z hotelu jsem všude došel pěšky. Dokonce jsem při mírném naklonění z okna viděl i kousek sportovní haly, tak jsem to měl blízko.

Teda, kromě letiště. Uvažoval jsem, že když už budu v K., zajel bych se podívat aspoň na letiště. Jen tak, projet se, podívat se a jet zpátky. Jenže ono letiště bylo z místa mého pobytu vzdáleno 32 km (úplně na severním okraji celé aglomerace), což by byl tak celodenní výlet. A ten jsem raději oželel, i když nějaká MHD tam jistě jela. Když už jsem měl ne zrovna levné lístky na tenis, tak místo toho přece nepojedu někam jinam.

 

pohled z okna mého pokoje

 

další pohled z mého pokoje, byť jsem se musel trochu vyklonit. Tzv. Rondel. Jedno z mála míst, které vypadalo fakt pěkně. V horní třetině úplně vpravo trochu vyčuhuje "UFO", tedy sportovní hala.

 

Tip na hotel

Když už jsem se zmínil o tom hotelu, tak prozradím, že jsem bydlel v Hotel Katowice. Je to poměrně levný dvouhvězdičkový hotel, kam jsem od vlaku došel pěšky za 15 minut, z hotelu pěšky na tenis za 5 minut. Sportovní halu jsem viděl z okna na chodbě.

 

to je ona... sportovní hala Spodek (česky údajně "podšálek"). Vypadá jak UFO... foceno přes zavřené okno těsně před odjezdem, venku zase lilo

 

Za permanentní stavební ruch na ulici hotel nemůže. Personál milý, ochotný, uměl anglicky. V ceně ubytování byla i snídaně, podává se formou bufetu, kdy si každý vezme, na co má chuť, výběr je obrovský, všechno možné a myslitelné. Vše bylo vynikající.

Obědvat tam však moc nedoporučuji, je to přece jen hotel a ty obědy tam vyjdou dost draho. Na klasický oběd si připravte takových 40-50 PLN (krát cca 6,50 Kč). Kdyby v nabídce na jídelním lístku byl bigos (polské národní jídlo), tak bych možná ty peníze obětoval, ale jídelní lístek jsem prostudoval a bigos tam uvedený nebyl.

 

Pěkný kostel? Ani náhodou

Zpět k městu samotnému. V Katowicích je všude všechno rozkopané, asi proto, že Poláci neumějí nic pořádně postavit. Aspoň ne v Katowicích. Tam neumějí snad postavit ani kostel. Tak jsem se těšil, že půjdu o Květné neděli na mši k dominikánům! V Praze či Olomouci je to u dominikánů úžasné, tak jsem něco takového očekával i v Polsku. Ale kdepak!

Nejtěžší bylo ten kostel vůbec najít. Z okna pokoje jsem viděl věž, myslel jsem, že to je ono, že je to blízko a že tam dojdu pěšky. Tak jsem v neděli vyrazil. Jenže ouha. Ona věžička patřila nějaké bývalé církevní budově. Kostel nikde. Tak jsem se zeptal nějakého kolemjdoucího, kde se nachází ulice, na které kostel měl stát. Chlapík mne nasměroval na ulici, já se rozhlížím, ale kostel nikde. Ještě že mne napadlo říct mu, že žádný kostel nevidím! Asi bych ho tam hledal dodneška. Pán mě nasměroval správným směrem, takže jsem věděl, kam jít. Řeknu vám ale, že kdybych přesně nevěděl, kam jít a co hledat, kostel bych býval minul bez povšimnutí. Byl totiž o polovinu menší než okolní stavby a ani jako pořádný kostel nevypadal. Šedý, nevýrazný, socialistický, jak jinak. Zvenku hrozný pohled.

 

fakt že hrozný. Tohle má být kostel?

 

A zevnitř taky nic moc, moderní vitráže, místo zpěvníků měli na zdi nějakou elektronickou tabuli, kde běžel text, který se právě měl zpívat. Kdo nezná nápěv, má smůlu. Liturgii taky umějí čeští dominikáni udělat lepší. Vstupní průvod o Květné neděli byl sice krásný, lavice měli ozdobené opravdovými listy palem!

 

vstupní průvod Květné neděle. V pozadí je ona světelná tabule s textem, který se zpíval.

 

Jinak se ale moc nevyznamenali. Pašije zkrátili minimálně o polovinu (!), kněz jen jeden, žádná konventní mše, tam na to kašlou. Jen při přijímání přišel jeden kněz vypomoci. Ministranti snad dva, tři. Tomu říkám slabota. Ne těm ministrantům, ale celkově.

Abych byl objektivní: je možné, že ne každý kostel v Katowicích je takový. Možná že katowická katedrála je pěknější. To bych ale býval musel ještě před odjezdem na dovolenou na internetu vyhledat přesné informace a mapy a vytisknout si potřebné informace pro neděli, kam jít do kostela a na kolik hodin. Protože jsem však měl informace jen o dominikánském chrámu, nikam jinam jsem nešel.

 

Tesco Extra

Jediné, co se mi v Katowicích kromě sportovní haly a hlavně tenisu líbilo, bylo nákupní centrum, resp. obchod Tesco v něm. Šlo o formát Tesco Extra a to nemělo chybu! Vlastní optika, vlastní bistro s vynikajícím jídlem a dobrotami, větší sortiment zboží než u nás, nehrála tam protivná hudba jako v našich obchodech (Tesco nevyjímaje), a úplně nejvíc mne dostala pokladní zóna!

Na to jsem hleděl jak páv. Chcete jít v polském Tescu k pokladně? Zařaďte se do fronty – ale nikoli u pokladen, ale v prostoru před pokladní zónou. U vstupu do pokladní zóny je pak obrazovka, která zákazníky vyzve, jakmile se uvolní některá z pokladen. U každé kasy, která je v provozu, je jen jeden zákazník, a jakmile odejde, hlásí pokladní do mikrofonu, že se daná kasa uvolnila, a rozbliká elektronický display. Zároveň je číslo pokladny zobrazeno i na obrazovce u vstupu. Zákazník, který je první na řadě, jde k příslušné pokladně, a tímto způsobem fronta na pokladny postupuje. Nikdo nikam nespěchá, není nervózní, nenadává, nepředbíhá se.

 

počkejte na vyzvání...

 

Když došla řada na mne, pokladní v klidu počkala, než vyskládám zboží na pás, mezitím se napila, začala vtipkovat, no se mnou si moc nepokecala, a já s ní už vůbec ne. Celkový dojem z polského Tesca je ale více než super, jsem rád, že takovou zkušenost mám. Mně až připadá, jako by to v Polsku byla úplně jiná firma než v ČR…

Ještě k tomu bistru. Pokud někdy budete v Polsku ve velkém městě a bude tam Tesco extra s bistrem, doporučuji stravovat se, pokud jde o hlavní jídlo, tam, spíš než v nějakém hotelu. Bigos tam sice taky neměli, ale jinak tam měli snad všechno, nač si člověk vzpomene. Mají to systémem jídla na váhu, tedy zváží netto hmotnost obsahu talíře a podle toho člověk zaplatí. Dá se dobře najíst pod 20 PLN a ne za 50 jako v hotelu.

 

Domů co nejdříve

V pondělí, po skončení turnaje, jsem jel domů co nejdříve. Tzn. vlakem v 9:18 hod. Jako bych tušil, že v Katowicích nebude co dělat, už předem jsem si zakoupil místenku na první ranní přímý vlak, jinak bych tam ztvrdnul další čtyři hodiny. To jsem teda zažil rozumu!

No a teď se dostávám k tomu, proč chyběla loňská finalistka Kvitová. Pravděpodobně proto, že jedna návštěva Katowic jí bohatě stačila. Byť to má z domova ne až tak daleko (snad nějakých 150 km), raději si nechala ujít obhajobu bodů než aby podruhé jela do tak ponurého města jako jsou Katowice. Takže se jí vůbec nedivím!

 

Celkové hodnocení

Celkově to osobně nevnímám nějak špatně. Hodnotím dovolenou jako vydařenou, viděl jsem, co jsem vidět chtěl, moje dušička byla uspokojena, zážitek krásný – kdopak může jen tak říct, že byl osobně na tenisovém turnaji? Z lidí, které já znám, nikdo. A být osobně přítomen je něco úplně jiného než dívat se doma z 22palcové televize. I když to stálo něco peněz, nelituju. Když jsem doma rodinu informoval o tom, pro jakou dovolenou jsem se nakonec rozhodl, spráskla maminka ruce a povídá: „Víš, co bys za ty peníze měl? Mohl bys jet na týden do Chorvatska, nebo na zájezd do Říma, do Vatikánu! A ty takhle utratíš peníze a pak už pojedeš leda do tramtárie, protože nebudeš mít peníze!“

Ale už se stalo a znovu opakuji, že nelituju. A už vůbec ne poté, co jsem měl srovnání s naším fedcupem, který byl o pouhý týden později. O něm chystám taky článek a pak obojí, turnaj i fed cup, porovnám.

Zobrazeno 2205×

Komentáře

Daniel Zouhar

Co se týče kostela, mohu říci jen toliko: "Musíme si začít na to zvykat, protože "prý" si to žáda doba ...

Asterix

Jako tu architekturu? No, v K. je to spíš způsobeno tím, že je to průmyslové novodobé město... A snad si doba nežádá náhradu tištěných zpěvníků elektronickým textem...

Asterix

Anebo máš na mysli zkrácení pašijí o polovinu, v tomto bodu bych i souhlasil. Tohoto nešvaru (tedy zkracování evangelia, někdy i ostatních čtení) jsem si všiml už ve vícero kostelech, i u nás. Asi o tom též napíšu článek...

Daniel Zouhar

Ano tu architekturu, protože tam vidíš krásně základ. A to mohou Poláci říkat, jak si zakládají na víře. Kdyby tomu tak bylo, tak by kostel byl dominantou čtvrti a měl znatelnou vysokou věž. O tom ostatním není třeba ani mluvit.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz