aneb To nejlepší ze mne :)-

Nový Kancionál překvapil

27. 6. 2013 18:41

Letos konečně vyšlo dlouho očekávané vydání Kancionálu. Abych předešel nedorozumění – mám na mysli Kancionál modré barvy. Červený možná vyšel taky, ale asi jen dotisk, nepředpokládám, že by tam byly nějaké změny. A zelený K je záležitostí vpravdě regionální, ten taky na mysli nemám.

Nejvíce obsahu je zkrátka v modrém vydání, které je taky nejhrubší. Je fakt, že si autoři konečně dali trochu práce a opravili některé chyby z předchozího vydání. Jsou zde taky nové písně. Potěšila např. mešní píseň k sv. Janu Křtiteli či píseň, která se dá použít ke svaté Trojici. Mne osobně nejvíce potěšila píseň Vezmi, Pane, život můj, s krásným nápěvem od Mozarta, kterou znám původně z Evangelického zpěvníku. V části, kterou pak asi mají kancionály všech barev společnou, mne zaujala i Želivská křížová cesta.

I v novém vydání bych chtěl ale na několik věcí poukázat. Zcela mi nesedí v Želivské křížové cestě výraz, že každý je zván k cestě kříže Ježíšovým vlídným okem. Jak vypadá vlídné oko? To si neumím představit. Spíš se mi vybaví film Umučení Krista, kde Kristus bere na sebe kříž již značně zesláblý, zkrvavený, zmlácený, oko spíš má podlité krví. To nevypadalo jako vlídné oko. Jestli je něco vlídného, je to slovo. To by mi tam pasovalo spíš.

Ale to je zcela marginální záležitost, spíš pro pousmání. Více by mě např. zajímalo, kam chtějí autoři v nějakém příštím vydání dát další písně ke svatým. Současné vydání totiž v oddíle 800+ končí číslem 899. Další číslo je 901, tudíž zbývá jen jediná píseň na přidání. Anebo se bude muset propříště posunout číslování dodatku např. od čísla 871, což ale způsobí kardinální zmatek. Většina lidí má starší vydání Kancionálu, lidi si nejspíš nebudou chtít kupovat každé tři roky nový výtisk, pokud starý slouží.

Už teď je to problém s novými písněmi. K čemu jsou v Kancionálu, když se nezpívají, nepoužívají? A asi dlouho nebudou, proč by si lidi měli pořizovat nové knihy? Snad jen tam, kde stará doslouží. A i kdyby nakrásně pořídila nové zpěvníky celá farnost – kdo bude nové písně hrát? Varhaníci nejspíš nemají k dispozici nové písně ve Varhanním doprovodu ke Kancionálu. Pokud vyšel nový Kancionál pro lid, měl vyjít i nějaký Dodatek varhanního doprovodu pro modrý Kancionál. Stačil by dodatek, s novými písněmi. Protože opět – ne každá farnost bude chtít koupit kvůli pár písním celou tlustou knihu bratru za několik stovek.

 I přesto, že se mi nové vydání zpěvníku líbí, mám obavu, že mi kniha bude k ničemu. Stále se budou v kostelích zpívat známé odrhovačky, které zná lid i varhaník, varhaník se nebude chtít učit nové věci, s poukazem, že to se prostě nezpívá. K čemu tedy přidávat nové písně? Možná že ve velkých městech, velkých farnostech tohle využijí, na vesnicích ale těžko. Nedá mi než vzpomenout na naše východní sousedy, Slováky. Ti žádné novoty nemusejí řešit, jejich zpěvník je snad až na drobné úpravy stejný několik desetiletí v celé zemi. Kvalitativně se s ním náš Kancionál, ať už jakékoli barvy, nemůže srovnávat. A bohužel nečekám u nás v nejbližší době změnu k lepšímu, tedy pokud jde o využití potenciálu, který Kancionál má.

Zobrazeno 4254×

Komentáře

s1rejda

... a také - pokud jde o využítí Kancionálu, který má potenciál. (úsměv) Navíc, když bohoslužba může být i bez písní.

Vlad

S těmi písněmi v Kancioálu je to trochu složitější. Ne varhaník, nýbrž farníci nemají chuť učit se nové věci. A když na ně vybafne dosud neznámá melodie, pak všichni většinou koukají a statečně MLČÍ!
Musíme si přiznat, že za jednu, dvě, tři neděle se osazenstvo písničku nenaučí, a víceméně ani nelze opakovat píseň, která se vztahuje k určitému tématu. A pak-li že i tak dojde k pokusu o inovaci, lid nejspíše potichu reptá co to ten varhaník s farářem vymýšlí za novinky, když lze vystačit s tím co je již naučené.

Vlad

V našem kostele zavádí nově farář písně z Koinonie za doprovodu dvou hudebníků - kytaristů, ale to jen proto, že varhanice - studentka nemá tolik času a možností účastnit se každé nedělní mše.
A myslím si, že lidé to po mnoha nedělních návštěvách kostela bez hudební produkce i přijali jako jistý druh satisfakce ale je znát, že by raději uvítali starou zajetou produkci. Já doufám, že si zvyknou, neboť jistá obměna je dle mého názoru vytrhne z letargie a začnou si po odchodu z nedělní mše potichu broukat nové melodie jako já.

Asterix

s1rejda: ano, to je pochopitelné. Znáš to sám, i já - přes týden, když je na mši málo zpěvu schopných lidí, tak se nezpívá nic

Asterix

Vlad: ano, chuť musejí mít především farníci. U nás třeba ta chuť moc není. Ale třeba náš varhaník opravdu jednou prohlásil "tohle se u nás nezpívá, to se zpívá v Čechách, tohle jsem nikdy nehrál" - tak co potom?
Navíc nemáme vlastního varhaníka, dojíždí k nám jen o nedělích, a bez varhan se opravdu nové písně učit nedají. Stačila mi kvalita zpěvu dnes na sv. Petra a Pavla. Člověk by řekl, že za ty roky tu píseň už lidi znají (byť se zpívá jednou za rok), ale neznají.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz