aneb To nejlepší ze mne :)-

Nejzbytečnější instituce v ČR

12. 2. 2013 12:02

Jistě by se v téhle zemi našlo vícero zbytečných institucí či úřadů. U mne ale na plné čáře vyhrává Úřad práce. Tedy aspoň v původní podobě, tzn. úřad pro evidenci uchazečů o zaměstnání. Co mne vede k takovému názoru?

Inu, do nedávna jsem byl jeho „klientem“. Dokud jsem bral podporu a stát za mne platil aspoň pojištění, jakž takž se to dalo. Ovšem úřady práce tady nejsou od toho, aby se snažily lidem najít práci. Samy úřednice nemají z čeho vybírat, a kde nic není, ani smrt nebere. Proto se ÚP hodí opravdu jen k evidenci a k případnému, a i to jen dočasnému, vyplácení podpory.

No a od doby, kdy jsem začal pracovat, byť na dohodu o pracovní činnosti, jsem z evidence neměl už vůbec nic. Stát za mne nic neplatil (protože odváděl zaměstnavatel), ničím mi nepřispíval, naopak po mne neustále něco chtěl. Samé papírování, termíny, hlídání, abych si nevydělal víc, než je zdrávo… O to by tak nebylo, ale člověk nabyl dojmu, že se celý svět točí jen kolem úřadu práce, jak k tomu úřednice přistupovaly. Běda, jak něco bude o milimetr jinak! Ať se na mne nezlobí, ale to, co dovedou ony (chlapy mezi sebou pro jistotu nemají, možná tak údržbáře), to bych dovedl taky. A ještě jsou za to dobře placené (i když, jako státní úřednice, taky byly bity, ale pořád se mají dobře).

No nakonec to dopadlo tak, že jsem jeden měsíc přešvihl možný přivýdělek, a tak jsem byl vypsán, označen jako nástup do zaměstnání. Pravda, udělal jsem to záměrně. Kdo by chtěl mít 4 000 hrubého, když může mít pomalu dvojnásobek? Jestlipak by se ty úřednice spokojily s takovými penězi? Navíc, i když jsem to potvrzení donesl až v lednu, byl jsem vypsán i zpětně, k 30. 11. 2012. Takže od 1. 12. jsem  něco jako „nezařazený“, ovšem když tu zpětnou účinnost zjistili v práci, byli značně rozezleni, tedy na úřad práce. To je to, o čem jsem psal, že to vypadá, jak kdyby se celý svět točil kolem ÚP.

Zatím si na volnou nohu stěžovat nemůžu. Sociální i zdravotní pojištění se mi odvádí, stát za mne neplatil nic, nemusím se ohlížet na výši výdělku… I když není nijak závratná, pořád je to víc než kdybych byl v evidenci. Navíc jsem ke konci už nemohl ustát ty návaly, kdykoli jsem na úřad přišel. Vždy jsem tam strávil minimálně hodinu, než jsem vůbec přišel na řadu. Počet nezaměstnaných je rekordní, a v této situaci se ještě direktivně, rozhodnutím ministerstva, zkrátila úřední doba o osm hodin týdně. Chudáci uchazeči, kteří tam musejí docházet! Teď už to mají na celý den, a když mají úředníci polední přestávku, musí lidi ven do mrazu. Pokud jsou místní, budiž, pokud jsou přespolní, mají holt smůlu.

Je jasné, proč vloni došlo k reorganizaci úřadu práce, kdy tyto převzaly agendu, kterou do té doby vykonávaly sociální odbory úřadů obcí s rozšířenou působností. Aby se aspoň trochu obhájila existence úřadů práce. Jinak si to vysvětlit neumím. V mých očích to ale nepomohlo a úřad práce v té původní podobě nadále považuji za nejhorší instituci v této zemi.

Zobrazeno 1820×

Komentáře

somniferka

Naprosto souhlasím! Tímhle opruzem jsem si taky prošla, ale vysvobodil mě nástup do školy. Udělala jsem bc. státnice v únoru a do října jsem musela na pracák... Našla jsem si brigádu, ale musela jsem tam lítat s těmi papíry. V práci mi naštěstí docela vyšli vstříc, protože abych si náááhodou nevydělala o dvě stovky víc, museli mi upravit počet hodin. Akorát rozdílná zkušenost z pracáku: měl mě "na starosti" chlap a nebyl to údržbář. Doufám.

Asterix

Čestná výjimka (ten zprostředkovatel) :)-
Což mi připomíná, že v jedné z předchozích prací jsem za kolegyni měl dvacetiletou holku, která taky byla v takovém "přechodovém" období mezi dvěma školami. A od února do srpna byla zaměstnána. Teda nebyla na ÚP, byla normálně na HPP, akorát že věděla, že tu dýl nebude. Dnes už by ji v té firmě taky vzali nanejvýš brigádně.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz