aneb To nejlepší ze mne :)-

Jak jsem si pořídil satelit

13. 2. 2013 13:15
Rubrika: Média | Štítky: televize , film , noe , satelit

Tak jsem si vloni před vánoci pořídil satelit. Konečně. Něco to stálo, to je jasné. Musel jsem prodat i něco na Aukru a škudlit, nějaký příspěvek jsem pak dostal i doma.  A hned po pořízení jsem z externího prostředí dostal otázku, proč jsem tak učinil a k čemu je to dobré.

No, každý má asi jiný důvod pro pořízení. Synovec to pořizoval pro své rodiče, a brácha se začal díval pouze na Šlágr TV, která navíc stejně vysílá už i přes DVB-T. Ale v té době ne. Náš kněz si ho na stará kolena pořídil kvůli příjmu TV Noe. U mne určitě nebylo důvodem sledovat odpadní kanál typu Šlágr nebo jen o něco málo lepší Noe (sorry, ale tak to prostě je).

U mne převládla touha po sledování sportu. Dokonce už mne doma označili za tenisového maniaka a synovec povídal, že mám na tenis začít sázet. Ale jsou i jiné sporty. Hokej (konečně začala NHL), zimní sporty vč. třeba snowboardingu, na který se už moc těším… Pořád se něco ve sportu děje, v létě i v zimě.

Myslím, že rozhodně je lepší sledovat sport než většinu ostatních kanálů. Na nich totiž většinou běží nic moc, někdy doslova odpad. Ostatně, to, že se televizním stanicím říká kanály, asi nějaký důvod má. V některých případech to platí doslova. Zklamaly mne stanice hudební. Jistě, že každý má rád něco jiného a daná stanice se snaží zaujmout každého, aby měla co nejvyšší sledovanost. Ale třeba Muzika CS mne absolutně zklamala, člověk zírá, co odpadu existuje i v česko-slovenské tvorbě a že to dokonce zaznamenali kdysi i na kameru! Filmové kanály nevyužívám téměř vůbec. Teprve toto pondělí jsem vlastně poprvé sledoval HBO. Většina z toho, co vysílají, mne prostě nezajímá. A zklamala mne i většina tematických kanálů, věnovaných např. historii, vědě, přírodě… Snad jen Viasat za něco stojí.

S koncem února mi končí i promo akce, kdy mám na dva měsíce všechny programy z nabídky zdarma, a pak už si zaplatím jen sedm vyvolených stanic z omezené nabídky. Když to ale spojím s volně šířenými kanály na Astra 1, tak nabídka bude více než bohatá. To byl zas pro změnu důvod, proč jsem si pořizoval monoblok na parabolu – chtěl jsem přijímat ze dvou družic. Je to dobré na procvičování jazyka. Člověk může poslouchat třeba anglický kanál. Je úplně jedno, o čem to je, co tam říkají, důležité je poslouchat.

Ostatně – to je jedna z výhod třeba i na filmových kanálech, protože tam pouštějí i originální zvuk. Na českých terrestriálních televizích to kdysi taky bývalo, začala s tím ve svých počátcích Nova, později se duální zvuk objevoval i na ČT, už dlouho se tak ale neděje. To na satelitních programech to bývá někdy i multilingvální. A opět platí, že je lepší v originále sledovat byť třeba špatný film, ale důležité je poslouchat. Může to být naprostá kravina, kterou, sledovat to česky, bych ani nedokoukal. Ale k procvičování je to vynikající. Nebo je možnost pustit původní zvuk a k tomu české titulky, a tak si ověřovat svoji schopnost porozumět.

Pro mne osobně se tedy najde více těch dobrých důvodů k pořízení satelitu než těch špatných. Ať si říká kdo chce co chce.

Zobrazeno 1870×

Komentáře

Asterix

tak pochybuju, že by český program sledoval někdo, kdo mu nerozumí. Snad tedy převážně Češi žijící v zahraničí, příp. příbuzné slovanské národy.

s1rejda

Anebo někdo, kdo se - jako Ty - učí nějaký jazýček :-) Tak určitě ta "satelevize" plní specifické funkce. Dělá něco co jiní nedělají. Nedělá to tak kvalitně ani slovenská katolická televize (tuším TV LUX)
Víš jaks mi psal, abych se zkusil poptat zase u našeho pana starosty, jestli nebude volné místo v "rychlé rotě", abych měl kde pracovat. No, já jim v rámci možnosti pomáhám třeba ve formě úklidu kolem sakrálních staveb. Ale nemám z toho konkrétně peníze. Totiž nechci zabírat místo někomu, kdo potřebuje uživit svoje děti, atd. A tak se snažím dělat něco, co je užitečné, co je potřeba, ale nikdo (anebo málokdo) to zatím dělá.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz