aneb To nejlepší ze mne :)-

Pomozte mi identifikovat pohádku

12. 11. 2012 13:30

Dnes bych chtěl využít širokého působení internetu k jedné prosbě. Naposledy jako malý jsem viděl jednu pohádku a zapomněl jsem už, jak se jmenovala. Možná na základě popisu toho mála, co si pamatuju, by ji někdo mohl identifikovat.

Nejprve něco málo informací. Naposledy jsem pohádku viděl jako malý, nejspíš tedy ještě za komunistů. Což napovídá, že šlo o cizí film, nejspíše produkce bývalé NDR. Kdyby to bylo české, asi by to od té doby už opakovali (navíc si nevybavuji jediného známého herce). Nejedná se o papundeklovou pohádku, ale o celovečerní hraný film. Vzhledem k cizí produkci tedy dabovaný.

 

Teď k obsahu. Nepamatuji si téměř nic kromě jedné scény. Hlavním hrdinou je mládenec, říkejme mu třeba Alexandr. Alexe jednou zavedla jistá postava do podzemní jeskyně. Jeskyně byla plná svící, kam až oko dohlédlo. Postava Alexovi prozradila, že každá svíčka symbolizuje jeden lidský život. Jakmile svíce dohoří, člověk zemře. Pak ukázala Alexovi jeho svíčku. Už byla krátká, dohořívala. Alex dostal nabídku: „Jestli chceš, můžeš vzít kteroukoli svíčku a připojit ji k té svojí.“ Taková nabídka se neodmítá. A tak Alex vzal tu největší, kterou momentálně spatřil, a svíčky spojil.

Po návratu na povrch ovšem zjistil, že svíčka patřila jeho nejlepšímu příteli, asi dvanáctiletému chlapci, se kterým si byl velmi blízký a na kterém mu moc záleželo. Ale už bylo pozdě. Po tajemné postavě nebylo ani vidu, ani slechu. Vchod do jeskyně Alex už taky nenalezl.

 

Tak to je vše, co si pamatuju. Zbytek jsem zapomněl, ale scéna s jeskyní plnou svíček a hlavně ta tématika, ta symbolika s lidským životem, mi utkvěla v paměti dodnes. Moc bych chtěl nejen znát název filmu, ale pokud možno ho i znovu vidět. Ale to se asi nepovede. Pokud se nevysílá v televizi, není zdroj. Jednu dobu jsem si myslel, že by se mohlo jednat o film O Janovi a jeho podivuhodném příteli, ale ten se občas vysílá, tak jsem to jednou skoukl a není to ono.

I přes malou naději budu vděčný za jakoukoli informaci.

Zobrazeno 2190×

Komentáře

Zdendanda

To bude určitě nějaká pohádka, která má kořeny u bratří Grimmů. Shodou okolností teď dávali v neděli Pohádku o věrnosti, která měla stejný motiv svíček jako lidských životů. Ten je převzatý z pohádky Kmotřička Smrt. Ovšem tam to dopadne trochu jinak. Ta Pohádka o věrnosti je složena z několika pohádek bratří Grimmů, zatím jsem v ní našla Pohádku o věrném Janovi, Tři hadí lístky a tu kmotřičku Smrt. Proto si myslím, že pohádka, kterou hledáš, bude taky něco takového - na motivy bratří Grimmů, ale ne jedna konkrétní pohádka, spíš nějaká jejich složenina.

Asterix

HMMM... To vypadá nadějně. Už podle vysokého hodnocení a podle toho jednoho komentáře. Teď už jen, kde k tomu filmu přijít :(-

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz