aneb To nejlepší ze mne :)-

Jak náš kněz přestřelil

8. 8. 2012 11:08
Rubrika: Hudba | Štítky: Kancionál , sv. Anna , písně , farnost

Nedávno, při příležitosti svátku sv. Anny, mne osobně kněz velmi překvapil. Vybral ke mši pěkné a hlavně neohrané písně.

Jednu právě k Anně a pak k přijímání jednu, která se u nás předtím nikdy nezpívala a kterou jsem ani já neznal.

Jenže to si dovolil moc! Když jsme po mši zavírali kostel, chtěl jsem kněze za výběr písní pochválit. O sekundu mě ale předběhla zpěvačka z kúru. Vynadala knězi, že se to nedalo zpívat, jedna píseň prý ještě jakž takž, ale ta druhá že byla hrozná. Já na to, že to je zajímavé, neb já jsem zrovna chtěl kněze pochválit a ona se do něho naopak pustila. A jak vůbec může zpěvačka říct, že je nějaká píseň hrozná? A proč nadává, když by měla být naopak ráda, že ze svatých je v Kancionálu aspoň píseň k Anně. Tak kontrovala, že když se mi to tak líbilo, proč mě nebylo z presbytáře slyšet.

To jsem nějak nepochopil. Proč bych měl stát o to, aby mě bylo slyšet? Zpívá se snad kvůli lidem? Nebo spíš k Boží oslavě? Vždyť se říká, „kdo zpívá, dvakrát se modlí“. Při zpěvu nejde o to předvést se před lidmi ani zpívat k vlastní potěše. I když tentokrát jsem z toho měl potěšení i já. Ale jindy, když se zpívá odrhovačka, taky zpívám a nestěžuju si. Jednou nebo párkrát za rok z toho tedy taky můžu mít potěchu. Ale to druhé, tedy že nezpíváme kvůli lidem, platí v obou případech.

Jen u zpěvaček je to trochu jinak. Ty slyšet být musí, když chtějí zpívat na kúru. Ale i bez nich by to šlo. Ordinarium by prostě celé zpíval lid. Občas k nějakému většímu svátku si ženské připraví nějakou extra píseň, ale i bez toho bychom se obešli. Jestli si něco nacvičí a pak to prezentují, tak to snad taky nedělají kvůli lidem, aby měli potěšení. A pokud ano a není v tom Bůh, tak je to špatně.

Za týden se kněz na začátku mše omlouval, že nevěděl, že lidi píseň k Anně neznají. Teď už se nejspíš, k mé lítosti, bude držet jen zavedených písní. To je škoda, a hlavně škoda té zakonzervovanosti lidí ve farnosti. Knězi samému je to určitě taky líto, protože má hudební sluch a čte z not, takže zvládne všechno, a když se spousta písní nezpívá, taky asi není rád, že není možné lidi naučit něco nového. U nás prostě ne.

Asi máme oba jiné myšlení. Nechápu, proč bychom se nemohli naučit novou píseň, na co tedy jsou v Kancionálu, pokud se nepoužívají? Asi na ozdobu. Někdy reptá i varhaník, že prý „tohle se zpívá jen v Čechách“, „tohle jsem nikdy nehrál“ apod.

Nebylo by lepší ty společné Kancionály zrušit a ať lidi ve farnostech mají jenom nějaké sešitky s místně oblíbenými písněmi? Byly by tam jenom písně, které by se neustále protáčely, ale využily by se vzhledem k omezenému množství všechny. Kancionál prostě byl svého času dobrá snaha, která se ale naprosto minula účinkem. Někdy se může snažit třeba celá církevní komise a je to k ničemu.

 

Když už lidi nechtějí přijmout píseň, stoprocentně by nechtěli mít ani latinskou mši. Onehdy jsem to knězi navrhoval. On sám by nebyl proti, ale asi bych na takovou mši přišel jenom já. Anebo by ti ostatní reptali. Vždyť ani zpěvačky neumí latinské ordinarium. Je to bez šance.

Zobrazeno 3352×

Komentáře

maxmilianrex

Čeští rodáci v Spillville, dlouho vzpomínali na jedno léto, kdy u nich přebýval A. Dvořák a časně ráno vstával na mši, a velmi často hrával Bože před tvou velebností a pokaždé, s elánem, jak by tuto píseň hrál poprvé.

HelenaH

když ono jde o to, že Antonín Dvořák byl jeden-a nás muzikantů nadšenců "nedvořáků" jsou spousty. Takže i my hrajeme s elánem, velkou láskou k Bohu a k hudbě, snažíme se hrát co nejlíp....a stejně občas někdo odplivne, řekne "au"...nebo "fuj"...☺☺Mám cédéčko kytarového zpracování písniček Ježka, a V+W-nahrál to Matěj Rak-je to fakt krása. Poslouchám to, občas vezmu kytaru a zkouším☺ chytnu se tak leda v tom, že vím, v jaké tónině to hraje, takže ho "doprovázím". Jen tak pro sebe. ☺
Já jsem hrozně přecitlivělá na to, když někdo posuzuje hudební "neumění" druhých jakoby ze výše svého talentu, umění, vydřené hudební dovednosti...nevím - prostě z toho, co má "navíc" nad ostatními muzikanty.

p.s. Jinak jsem opravdu žasla nad tím, co v hudbě dokážete Vy a Vaše děti.

Zobrazit 24 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz