aneb To nejlepší ze mne :)-

Co si myslí Joseph Ratzinger o fotbalu (a co si o něm myslím já)

3. 7. 2012 20:54

Narazil jsem na přepis zajímavého příspěvku Rádia Vatikán. Před začátkem fotbalového Eura někde vyštrachali redaktoři výroky současného papeže (který ovšem tehdy byl kardinálem) z roku 1978. Obsah tehdejší promluvy zde.

 

Nyní bych k tomu napsal něco vlastního.

Ratzinger se podle mne tehdy vyjádřil velmi galantně a snad až filozoficky. Skutečnost je ale poněkud pragmatičtější. Já celý ten humbuk okolo jakékoli fotbalové události nechápu. Proč je kolem toho tolik cavyků? Proč se tomu v médiích věnovalo tolik prostoru?

Mně vůbec nezajímalo a nezajímá, jak pořádající země (ne)budovaly infrastrukturu. Nezajímá mě, kolik českých fanoušků cestovalo na mistrovství speciálními vlaky, kolik lidí sledovalo utkání na Staromáku, kde v Polsku čeští fanoušci bydleli a co tam jedli, ani nejsem zvědavý na reportáže o zklamaných Češích, kterak sedí před odjezdem z Polska ve vlaku a mluví na kameru o svém zklamání. Tohle všechno naplňovalo (nejen) televizní zpravodajství více než měsíc. Televize byla schopna třetinu času zpravodajství vyhradit jen na plkání okolo fotbalu.

Tento postoj mám nehledě na to, jestli jsem fotbalovým fanouškem nebo ne. Pro zajímavost, nejsem. Ale mám zas rád jiné sporty, ale ani u nich bych nestál o takové věci. Jestliže mě zajímá nějaký sport, zajímá mě hra samotná a ne kecy okolo. Když se dívám na hokejovou extraligu, dívám se na čistou hru a o přestávkách vypínám televizi. Když bylo MS v hokeji, taky mě nezajímaly přímé vstupy ze Staromáku.

Jednu věc musím uznat. Fotbal je povětšinou nechvalně známý tím, že se na stadionu kolikrát fanoušci poperou, demolují zařízení apod. Prostě výtržnictví, rowbies apod. Tím je proslulý hlavně ligový fotbal. Zde na šampionátu nějaké větší problémy nebyly (aspoň jsem nezaznamenal). Jenže když média neměla senzaci, musela holt přinášet reportáže z vlaku. Navíc když je stejně každému jasné, že nevyhrajeme, fotbal prostě tak dobře neumíme. Umíme hrát hokej, i když i tam ten humbuk okolo nerad vidím.

Sport prostě patří do sportovního zpravodajství a do přenosu na sportovní kanál. Ze společenského hlediska nejde o kdovíjak významnou událost, která by ovlivnila dění ve společnosti (tedy až na případy typu Jaroslavle) -  aspoň u nás určitě ne. Vždy říkám, že chleba levnější nebude, a to, že v případě výhry v kolektivním sportu Češi drží při sobě? Je-li důvodem hrdosti k národu jen úspěch ve sportu, je to špatně. Neboť radost z vítězství pomine a lidé se vrátí do reality, kde chleba nezlevnil.

Už teď se děsím, jaké nastane šílenství ohledně (nejen) fotbalu za pár týdnů, kdy začnou olympijské hry. To už navíc nebude záležitost jen evropská. Naštěstí už se teď zprávám v televizi úspěšně vyhýbám (i když z jiného důvodu), tak mě to snad mine.

Zobrazeno 1079×

Komentáře

svíce

To děláš dobře,že se televizi vyhýbáš.
Já se fotbalem rád bavím.

Asterix

Ne televizi celkově, ale hlavně zpravodajství.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz