aneb To nejlepší ze mne :)-

Nekonečný pád české politiky

Obraz české politiky ukazuje, že jde klesat hlouběji a hlouběji, že v odvětví politiky ani dno neexistuje.

Jde to bohužel napříč spektrem stran. Za necelé dva roky od parlamentních voleb jsme zažili řadu skandálů vládních stran, protestů proti politice vládních stran, ale i afér a praktik těch opozičních. Dnes už je v podstatě jedno, koho jsme volili, žádná volba nebyla ta správná.

Vždy jsem si ale myslel, že levice je ještě jakž takž rozumná. Jak hluboce jsem se mýlil! Nejde mi teď o středočeského exhejtmana, že to byl zrovna levicový politik. Takový by se jistě našel i na druhé straně, jen tam asi mají šikovnější lidi, kteří se nenechali chytit. Nedělejme si iluze, že jen jedni jsou špatní a druzí dobří. Tentokrát mám na mysli současné obstrukce levice, která je proti konečnému přijetí a odsouhlasení církevních restitucí. To mi dokáže vzkypět krev víc než miliony v krabicích od vína.

ČSSD tímto krokem dokazuje, že v jejich řadách jsou naprostí chudáci. Že tato strana nemá žádný dlouhodobý politický program, kterým by prospěla společnosti. Že jejich existence je založena jen na kritice kroků jejich politických protivníků a populismu. Před 4 lety vyhrála ČSSD volby v krajích tím, že populisticky brojila proti tehdy čerstvě zavedeným poplatkům ve zdravotnictví. Přitom tato věc se rozhodla na celostátní úrovni, nikoli na úrovni krajů. Stejným populismem se snaží tato strana uspět i letos. Copak jsou církevní restituce krajskou otázkou? Nejsou, ale proč nevyužít momentální situace k tomu, aby nás lidi zvolili, že? Abychom ukázali, jak jsou druzí špatní a jak jen my to myslíme dobře.

Nechce se mi věřit, že by se ani v ČSSD nenašel třeba jediný věřící člověk, který by měl jiný názor než vedení strany. Nebo všichni musí povinně hlasovat uniformně, v tomto případě zabraňovat hlasování? Pokud ano, tím více je mi tato strana nesympatická. A jednou stejně k tomu hlasování dojde, jsem zvědav, jestli aspoň pak někdo vystoupí z řady.

Právě dnes v církvi slavíme (společně se sv. Johnem Fischerem) památku sv. Thomase Mora, jenž je od r. 2000 patronem politiků. Moc by mě zajímalo, jestlipak to aspoň některý z nich ví. Dost pochybuju, a i pokud by se to dozvěděl, pak v případě, že není věřící, bylo by mu to nejspíš jedno. Přitom právě v naší politice a právě v této době je takovýto patron zapotřebí víc než kdy předtím.

Zobrazeno 2297×

Komentáře

Filipek

Co se týče Ratha, je pravda, že původně byl v ODS (1991-1994)

Filipek

ČSSD měla před časem (před parlamentními volbami, zvláštní, že?) křesťanskou platformu. Kde je teď? :D Bývalý ministr kultury pan Jandák se hlásí k víře. Nevím teď ke které konkrétní, jen vím, že jeho názory se mnou rezonují a jsou mi leckdy sympatické. Takže já mám v ČSSD Jandáka. No a to je tak všechno, co se mi na ní líbí.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz