aneb To nejlepší ze mne :)-

Občanka pro všechny

V deníku Metro jsem se dočetl, že od ledna t.r. se můžou občanské průkazy vydávat i pro děti mladší 15 let.

No konečně to někoho napadlo! Nechápu, proč to nešlo dřív, proč by nemohly i děti mít základní identifikační dokument. Je fakt, že občanka pro mladší občany má trochu jinou funkci – údajně pro vycestování dítěte v rámci Schengenského prostoru. Asi nikdo nebude po dítěti požadovat občanku uvnitř našeho státu. Ale já bych byl klidně pro to, aby tu stejnou funkci jako občanka pro dospělé měla. I kdyby praktického využití našla třeba jen pro vyzvedávání zásilek na poště bez nutnosti průkazu zmocněnce zákonného zástupce.

Jediné, co bych na parametrech dětského OP změnil, by bylo, že by měla jen roční platnost. Někoho napadlo, že stačí vyměnit průkaz jednou za pět let, což je u malých dětí zoufale málo. Myslím si, že i dvouleté dítě vypadá jinak než batole (pokud by se tedy stalo, že by nějací rodiče nechali udělat OP krátce po narození). Co teprve dítě pětileté? Myslím si, že poplatek 50 Kč za každé vydání občanky by rodiče unesli, za 15 let by to dělalo 750 Kč.

Na jednu stranu je dobré, že vznikla i občanka pro děti. Na druhou stranu vidím ale značně negativně snahu postupně omezovat identifikační funkci OP. Za pár let se z OP nebude dát pomalu nic vyčíst. K čemu tedy identifikační průkaz bude, když nebude identifikovat? To se musíme opičit ve všem podle Ameriky, kde identifikaci řeší všelijak pofiderně? Buď ať to zůstane tak, jak je, nebo ať se OP úplně zruší, pokud nebudou mít smysl.

Jediné, o čem se dá polemizovat, jestli je nutné na dokladu uvádět, je rodné číslo. I to bych tam ale nechal a spíš bych změnil způsob přidělování rodného čísla, tak, aby z něj nebyla některá fakta jen tak patrná. O tom se sice diskutovalo už před lety, stále je to ovšem běh na dlouhou trať.

Zobrazeno 995×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz