aneb To nejlepší ze mne :)-

Debaty v sauně

10. 3. 2012 20:30
Rubrika: Ze života | Štítky: Finsko , sauna , politika , sexualita , církev , finance , stát

Byl jsem nedávno po letech v sauně. A u nás ve městě vlastně vůbec poprvé.

Zjistil jsem, že jsem tam jaksi „navíc“, tvořím vybočení ze zaběhnutého schématu. Obvykle tam totiž chodí jedna či více skupin chlapů, kteří provozují tento koníček – a teď jsem jim tam vlezl já. Většina z těch chlapů tam ale, soudě podle jejich špeků, chodí spíš proto, že chtějí „shodit“ pár kil. Dokonce během saunování někteří vůbec nepijí (což je špatně!) a pak se na konci procedury váží na váze, aby věděli, kolik zhubli. To moje důvody byly poněkud jiné. Hubnout (zatím) nepotřebuju, takže jsem tam šel spíš pod vlivem článku v jednom časopise, do nebes vychvalujícího saunování a jeho příznivé účinky na lidský organismus.
Pravidelní návštěvníci sauny, jak jsem záhy zjistil, se dávají i v sauně do řeči. A debatují o všem možném. Byl tam pán, který neustále probíral politiku – vrcholnou i regionální. Nikdo se neozval, takže to asi každého zajímalo. Když jsem však do místnosti přišel podruhé (druhé kolo), zjistil jsem, že se osazenstvo mírně změnilo, a rovněž tak téma. Dva chlapi se tam začali bavit o tom, jak byl Duka jmenován kardinálem, a stočilo se to na téma církev, financování církve apod. Jeden z nich měl značně negativní postoj k tomu, že ze svých daní musí financovat platy kněží.
Původně jsem do toho nezasahoval, ale když pak jeden z diskutujících odešel a druhý neměl, komu by to povídal, dal jsem se s ním do řeči já. Řekl jsem, že církev je tu pro každého. Působí zde církevní charity, a ostatně i lidi mimo církev pravděpodobně dřív či později služeb kněze potřebovat budou. A už to začalo. Pán povídal, že to je fakt, ale stejně si stál za svým postojem. Docela začal i mluvit nahlas, takže nebylo divu, že jeden z osazenstva (bylo nás tam víc, ale ostatní se do debaty nezapojovali), ho okřikl, ať je potišeji. Že jde za chvíli do práce a tam si přišel odpočinout a ne poslouchat debaty.
Diskutující se tedy trochu ztišil, ale mlít nepřestal. Takže netrvalo dlouho a už se ozval další člověk, že prostě chce mít klid. Tak jsme se odmlčeli. Pak už jsme spolu nemluvili, protože dotyčný diskutér odešel dřív než já. A pak už jsme se nepotkali.

Docela škoda, že jsme to nedokončili. To by se člověk nenadál, o čem se v sauně může s jinými bavit.  A mimochodem – myslíte si, že saunování může pomoci člověku správně vnímat sexualitu? Mně to teda nějak nepřipadlo, cítil jsem se normálně, i když jsem byl zcela svlečený (ostatně to z hygienických důvodů ani jinak nejde) – asi ji vnímám správně. Pokud je v dané společnosti přítomno jen jedno pohlaví, nejde o nic špatného.

Zobrazeno 1259×

Komentáře

jana37

Saunování je skvělá věc a relax.Můj manžel tam také chodíval s partičkou ze sboru a pak kulečník,to byli jejich středy:-)...jinak chodím jen s dětmi,jsme tam sami....tak nikoho nerušíme:-)

Asterix

Já tam byl taky ve středu, hehe :)-

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz