aneb To nejlepší ze mne :)-

Kam s knihami?

Čtenářů ubývá, zatímco knížek přibývá. Tedy těch na vyřazení. Kam tedy s nimi? Taky je vyhazujete do popelnic? Tedy ne že bych to já dělal. Spíš narážím na jeden kratší článek v novinách, který popisuje problematiku přebytečných knih. Zvláště v Praze končí knihy, které už lidi nechtějí, často v popelnicích či v kontejnerech.

Někteří lidé jsou aspoň natolik „slušní“, že knihy nevyhodí přímo dovnitř, ale dají je do krabice, kterou nechají venku u konťáku. Jenom do toho nesmí zrovna zapršet.
Pak se pochopitelně najdou lidé, které pohled na takto odložené knížky bolí, a kteří se v takových krabicích přebírají, ve snaze je snad zachránit. Staré manuály, učebnice marxismu a jim podobné asi nikdo zachraňovat nebude. Ale v oněch kontejnerech končí dnes i tzv. „krásná literatura“, která se dnes už moc nevydává – neměla by čtenáře. Pak tam taky končí dnes módní literatura. Letí všechno, co nějak souvisí s duchovním obsahem. Nejen životopis zakladatele hnutí Hare Kršna či Bhavavadgíta, ale bohužel i Nový zákon. Takové knihy dostane člověk zadarmo prakticky na každém rohu.
Stejně tak do kontejnerů letí různé cestopisy, mapy, průvodce a podobné cestovatelské tiskoviny. Proč číst o tom, jak někam cestoval někdo jiný, když tam můžu jet sám (i když to taky neplatí tak doslova, je potřeba na to nejprve mít, či se aspoň zadlužit)?
V poslední době je, pokud jde o vyřazované knihy, nový trend. Místo klasických popelnic se objevují podzemní úložiště recyklovaného odpadu, kam není vidět a kde se člověk nemůže jen tak přehrabovat. Vyhozená kniha prostě propadne chřtánem, jakýmsi otvorem, odkud už není návratu. Až se taková úložiště rozšíří i mimo velká města, pak asi definitivně dojde k zániku knihomolů, kteří se snaží takovéto knihy zachraňovat.

Pokud jde o Prahu, měl bych lepší návrh, jak naložit s knihami, které už nechceme. Městská knihovna Praha přišla s akcí Dejme knihám další šanci. Spočívá v možnosti odložit v jakékoli pobočce knihovny knihy, které nechceme, do označených boxů. Knihovna je pak buď zařadí do svého fondu nebo poskytne později k výměně dalším čtenářům. Do Prahy kvůli tomu nepojedu, ale kdo jste z Prahy a řešíte zrovna nerudovský problém, můžete toho využít.
Jenže co pro ty, kteří nejsou z Prahy? Ti mají dvě možnosti. Prodat knihu v antikvariátech. Jenže jak se dnes už moc nečte, antikvariáty praskají ve švech a už berou jen nejlepší lahůdky. Druhá možnost je prodat je na Aukru či podobném portále. Jenže tam jsou mraky knih, pokud to není něco odborného nebo novějšího či nějaký trhák, je šance na prodej minimální. Já jsem před pár měsíci nějaké knihy prodal. Šlo ale o učebnice programování. Kdybych chtěl prodat Káju Maříka, asi bych neuspěl.

Tištěné knihy asi zcela nezaniknou, to ne. Budou to mít ale stále těžší. V dnešní době, kdy člověk za své peníze pečlivě zvažuje, co si může dovolit, jsou spíš na okraji. Pokud tedy člověk vůbec čte, pokud knihy nepřeválcují počítače či jiná zábava. Či pokud si je nepřečte s pomocí elektroniky.

Zobrazeno 3535×

Komentáře

s1rejda

No, sice tuším, že obecní knihovnu máte, ale kdyby ta měla potíže s prostorem, tak bývalá hospůdka by posloužila. Představ si zajít si s někým na čaj (teda to už by byla potom skoro čajovna :-D), a přitom všude podél stěn by byly regálky s knihami, a mohl i nemusel by si každý třeba vybrat nějakou, pokochat se, pobavit se o jejím obsahu, a pak ji vrátit zpátky na její místo.

Asterix

ta "výběrovka" je na provozování hospody. Tam bude vždycky hospoda, žádná čajovna, kampak by lidi chodili na hostinu po pohřbu atd. A obecní knihovnu jsme kdysi měli, ale dávno už byla zrušena, teď tam někdo bydlí :D

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz