aneb To nejlepší ze mne :)-

Euro včera, dnes a zítra

19. 1. 2012 18:06

Už delší dobu řeší Evropa, nebo aspoň Evropská unie, otázku stability eura a Evropské měnové unie, zvláště v souvislosti s Řeckem. Tato věc se bohužel dotýká a  bude dotýkat i České republiky. Pojďme se na to trochu podívat.

Jak známo, jednotná evropská měna vznikla v roce 1999. Tehdy šlo jen o „virtuální“ měnu, která vznikla na základě potřeb (nebo spíš vypočítavosti?) obchodníků a bankéřů, kteří si chtěli „usnadnit“ konverzi měn při obchodování. Netrvalo dlouho a státy, které založily společnou měnovou unii, se dohodly na tom, že se bude eurem platit i fyzicky. Do doby, než se počaly tisknout bankovky a razit mince, se přidalo i Řecko. Celé se to spustilo v roce 2002.
Teď tedy bylo výročí 10 let od počátku praktického používání eura. Výročí ale nikdo neoslavoval a důvody jsou jasné. Euroměna prochází krizí, způsobenou z velké části problémy, do kterých se dostalo Řecko, a které se EU snaží už třetí rok řešit. Je ovšem nasnadě, že duo Merkozy, které je původcem takovýchto postupů, nic nevyřeší a že se peníze do Řecka cpou zbytečně. To si ovšem Merkozy nepřipouštějí, protože jim nejde o aspekt ekonomický, ale „reprezentační“, chápou euro jako věc prestiže, a proto nelze připustit rozpad eurozóny, natož zánik společné měny.
Přitom by stačil obyčejný selský rozum, aby si spočetli některé věci. Řecku nepomůže, že se mu budou odpouštět dluhy. Už dlouho je přece jasné, že ty dluhy jsou tak obrovské, že je nemůžou nikdy splatit, a je jedno, jestli se odpustí třeba 50% dluhů – i to je v případě Řecka málo. Rovněž tak Řecku nepomůže nalívat do něho další a další peníze, jen pro vidinu udržení měnové jednoty. Měna euro jako taková nezanikne, to asi ne –  už do toho bylo investováno neskutečné množství času a hlavně financí. Měnová unie jako taková nejspíš taky vydrží. Měla by však mít mezi sebou jen státy, které „na to mají“.
A Řecko k nim rozhodně nepatří. Řecku nepomůže nic než padnout „na hubu“. Vystoupit z eurozóny a začít opět používat drachmu. Je to pád až na samé dno, ale dno je od toho, aby se od něho člověk odrazil – hlouběji už přece klesnout nejde. Neustálou snahou o udržení jakési prestiže Merkozy akorát prodlužují řeckou agónii. Nemocného nechtějí léčit, chtějí jen ulevit od bolesti, což ale nepomůže. Nehledě na to, že by to ulevilo i samotné euroměně.
Navíc se objevuje otázka, kde pořád brát peníze na udržení Řecka. Už se objevil i požadavek, aby přispěly i ty státy EU, které nejsou v měnové zóně. Tedy i ČR. Podle ekonoma Pavla Kohouta je ovšem požadovaných 90 miliard korun českých (v eurech ovšem jen pár miliard) v tom celoevropském celku jako kapka v moři, která rozhodně ničemu nepomůže, a naopak pro českou ekonomiku je to významná částka. Teď, když požadavek snížili na 50 mld Kč, je to ještě menší kapka, takže to už vůbec nepomůže. Tedy už by logicky bylo lepší nedat nic. Tím spíš, že vlastně nejde o pomoc Řecku. Peníze budou použity na záchranu cizích bank, které kdysi investovaly do řeckých dluhopisů. Nevím, jestli už se nějaké dluhy Řecku opravdu odepsaly, ale odpisem dluhů by přišly na hůl právě ty banky.

Nejčerstvější zprávy hovoří aspoň o jedné pozitivní věci. Je zde snaha některých vládních stran uspořádat o otázce vstupu do eurozóny a příspěvku na pomoc referendum. To je konečně první dobrý nápad! Jde jen o to, aby byl uskutečněn. Ačkoli institut referenda u nás existuje od roku 1920, byl dosud použit jen jednou, a obávám se, že ani taková významná věc, jako jestli se má v ČR platit eurem (což už jen tak změnit nepůjde), nebude nakonec rozhodnuta lidem. Proč by si politici nechali kecat do něčeho důležitého, co by nakonec mohlo dopadnout jinak, než chtějí oni, že.
Kritici referenda argumentují jeho finanční náročností. Zatím ale opravdu skoro za 100 let bylo jen jediné referendum, bylo to 9 let zpátky, a jednou za 10 let by to snad stát měl překousnout. Že se ztrácejí miliony, ba i miliardy korun, to už těm kritikům asi nevadí, a najednou budou argumentovat jednorázovým nákladem.

Doufám, že to referendum nakonec bude, že aspoň jednou se politici zachovají fér. Jak už jsem napsal, euro tady bude i v budoucnu, doufám ale, že bez nás. A že evropští politici taky vezmou rozum do hrsti. Z dlouhodobého hlediska jim nic jiného nebude zbývat.

Zobrazeno 2781×

Komentáře

svíce

Doufám,že to referendum nebude,je to dost odborná věc,aby se k ní vyjadřoval v ref. kdejaký bezdomovec.

Asterix

Co je na tom odborného? Podle mne je odborná věc něco, co se týká omezeného okruhu čehokoli, přijetí eura se týká celého státu, všech lidí. Co už teda je podle tebe "neodborné", co je to, o čem lidé můžou a mají rozhodnout v referendu? A proč tedy ten institut referenda vůbec existuje, je to snad jen terminus tecnicus, prostě jen tak nějaké vymyšlené slovo, bez obsahu?

spitfire

...po referendu "eura" volají ti kdo říkají NE, my co říkáme ANO referendum nepotřebujeme...tak se věci mají a nejde ani o odbornost ani o férovost...

Asterix

teď jsi na to kápl, přesně tak to je. Takže ti, kdo jsou pro přijetí, si prostě prosadí svou, i kdyby byli v menšině, že. Nač připustit referendum, když by mohlo dopadnout jinak než chtějí... Kde to žiju!

spitfire

Nejsem mluvčí těch co jsou ANO, ale těch co říkají ANO, ale nikoli proto, že společná měna je nějaké zaklínadlo, ale protože je to nástroj ekonomie. Je to můj handicap, ale neznám rozumné důvody pro NE. A už vůbec neznám rozumnou verzi otázky takového referenda.

Kdybych mohl jedním podpisem zrušit Evropskou Unii, udělal bych to, protože ani trochu nepřdstavuje idál toho co chci já a co chce Bobošíková, Aterix nebo Klaus. Naštěstí tohle nikdo nemůže učinit. Takže zbývá jediné nespokojit se současným stavem.

Pokud se chcete někam posunout, požadujte nějakou kvalitativní změnu. Tou je bud přijetí Euroa nebo vystoupení z Unie. Chceteli referendum tak jedině o tom zda být v Unii. Jedno nebo druhé. Žádné alibistické ano/ne o euru. To bychom pak mohli referendovat o každém rozhodnutí v EU, jež má tak jak tak vliv na naše podmínky. Znám racionální důvody pro NE Unii, neznám racionální důvody pro NE euru.

svíce

Nejdokonalejším referendem jsou volby,ostatní nemá smysl.
Stejně by k němu přišlo málo lidí,jen by se vyhodily peníze.

Asterix

Tím si nejsem tak jistý. Vstup do EU zajímal dost lidí, a i placení eurem se týká celých budoucích generací, tohle by si lidi asi nenechali proklouznout mezi prsty.

Spíš si myslím, že vyhozené peníze budou při příštích parlamentních volbách 2014 :D

svíce

V příštích volbách vyhrajou bohužel socani, tak snad budeš spokojený.

Asterix

Myslel jsem to tak, že k příštím volbám půjde minimum lidí, neb je každý ze současného stavu ještě znechucenější než před volbami minulými, a tentokrát nepomůžou ani iniciativy a výzvy na netu :D

A propos, dosud nikdy jsem nebyl voličem levice, dokonce jsem jednu dobu byl členem TOPky (hned jak u nás vznikla), ale pod vlivem toho, jak to u nás (ve státě) vypadá, se nelze divit, že se na něčem takovém nemůžu podílet. Ale to zabíhám do jiných témat, kde nejde (jen) o euro.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz