aneb To nejlepší ze mne :)-

V tomto státě se jednou něco stane

8. 12. 2011 15:42

Nebude to trvat dlouho a nebude to nic příjemného a dobrého. Lidem jednou ta trpělivost opravdu dojde, nenechají si všechno líbit donekonečna.

 

Copak že se zase stalo? Inu, je rozhodnuto. Minimální mzda se nakonec zvyšovat nebude, ani po 4 letech. Podle ministra práce a sociálních věcí „si to za současné ekonomické situace nemůžeme dovolit“.

Tak tohle jsem opravdu nepochopil. Minimální mzda se prakticky uplatňuje jen v soukromé sféře, je to takový terminus technicus, který zajišťuje aspoň minimální ochranu zaměstnance pracujícího pro soukromníka. Zaručuje, že zaměstnanec nedostane ještě míň peněz. Platí snad vláda mzdy zaměstnancům soukromé sféry? Tak jaképak „nemůžeme si dovolit“? Stát platí jen své státní zaměstnance, a ty platí podle tabulkových výměrů. A pochybuju, že by byť základní plat na nejnižším stupni tabulky byl minimální. Státní zaměstnanci, byť jsou v poslední době taky biti, minimum určitě neberou.

Stát by tedy zvýšením minimální mzdy netratil. Naopak by ještě získal, protože větší plat znamená taky vyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění (o zálohové dani nemá cenu se bavit, protože při minimální mzdě je nulová), a tedy více peněz pro provoz státu. Proč si stát stěžuje, že nemá z čeho žít, když není schopen od svých občanů vybrat peníze na provoz? Takovýmito kroky ty peníze určitě nevybere.

Nezbývá mi než se smířit s tím, že i příští rok, už třetí po sobě, budu brát minimální mzdu. Za těch několik let ale všechno postupně podražilo, od ledna se zvedne i DPH, čímž dojde k dalšímu zvýšení koncových cen. Ale peněz, které budu mít k dispozici, bude pořád stejně. Lidí, jako jsem já, je celá řada, pořád se nám předkládá jakási průměrná mzda, na kterou ale drtivá většina lidí nedosáhne. Pořád nás krmí kecy, přitom je nás vlastně většina. Tak proč se právě o nás tento stát nestará, proč jsme biti za to, že bereme nejmíň, co to jde?

Ano, vláda zvýší životní minimum, po 5 letech. To bylo taky potřeba. Jenže i životní minimum je takový terminus technicus, je to jen základna pro výpočet nároku na různé formy sociální pomoci od státu. Co když ale někdo na sociální pomoc nedosáhne, nemá s ní co do činění, a je pro něho rozhodující právě výše minimální mzdy?

 

Chápu to špatně? Je to jinak? Jestli jo, ať mi to klidně někdo vysvětlí, napíše. Zatím to ale vidím tak, jak jsem to napsal. Tu zprávu jsem si přečetl včera těsně předtím, než jsem šel spát. To teda bylo zas něco na dobrou noc, co mi pohnulo žlučí!

Jednou se tu opravdu něco stane, a až k tomu dojde, nebudu váhat a přidám se taky. Jednou už to musí skončit. Anebo spíš začít.

 

zdroj:

Článek z idnes.cz

Zobrazeno 1449×

Komentáře

svíce

Proti zvýšení min. mzdy jsou zaměstnavatelé.
Ve státě ji nebere ani jedno procento lidí,Tebe opravdu lituju,že k nim patříš.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz