aneb To nejlepší ze mne :)-

Hospodin nebo Jahve?

20. 11. 2011 21:15

Tak jsem si konečně pořídil Jeruzalémskou Bibli! Standardní vydání v ceně 850 Kč jsem měl díky slevě za 676 Kč se vším všudy, včetně poštovného, tak jsem do toho konečně šel. Moje první dojmy byly nádherné. Zpracování mě uchvátilo. Neodolal jsem a namátkově jsem se do Písma začetl.

 

A hned mě zarazila jedna věc. Tam, kde Nová vulgáta i ČEP používají v textech slovo Hospodin, Jeruzalémská Bible uvádí Jahve. Přijde mi to hodně nezvyklé, a tak jsem si řekl, že se zeptám zde na Signálech - co si o tom myslíte?

Co si tak matně pamatuji ze školy, tak slovo Jahve je až posvátné označení Božího jména, které nesměl obyčejný smrtelník vzít do úst. V J.B. je "přejahvováno". A navíc, jak už jsem napsal, je to nezvyk, když člověk byl de facto půlku života zvyklý na Hospodina.

I texty písní z 98% používají slovo Hospodin, nikoli Jahve (i když i toto slovo výjimečně ano). "Hospodine, všech věcí Pane", "Hospodin je můj pastýř", "Hospodine, Pane náš", "Hleď, mocný Hospodine", "Hospodine, pomiluj ny" atd. Nahradit zde slovo Hospodin slovem Jahve by znělo asi směšně.

 

Tak co, jak to vidí jiní? Děkuji všem diskutujícím za přispění.

Zobrazeno 3255×

Komentáře

vaso

To climax: Pochybuji, že víte jak Boží jméno zní. Neboť nejznámější jsou dvě verze čtení tetragramatonu, a i kdyby jedno z nich bylo správné, pochybuji že si tím můžete být tak jist, že užíváte to správné.

climax

Omlouvám se, po delší úvaze jsem zjistila, že jsem se mýlila. Unáhlená reakce.... asi máte pravdu, neznáme jméno Boha - a není to ani Jahve, Jehova, YHWH apod. Ostatně na toto téma již brzy napíšu článek. Ježíš jej oslovoval "Otče" a to by nám mělo být příkladem, věděl, že přijde někdo, kdo si bude vymýšlet boží jména, proto jej oslovoval tím nejdůvěryhodnějším oslovením. Vždyť i my svého otce, ať už se jmenuje jakkoliv oslovujeme "Tati", nebo ne?

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz