aneb To nejlepší ze mne :)-

Drahý český trh aneb Marná Gimelu snaha

15. 8. 2011 15:35
Rubrika: Miscellanea aneb Rozmanitosti | Štítky: gimel , Rosa , hudba , ČD

Asi každý zná křesťanský internetový obchod Gimel, odnož vydavatelství Rosa. Jeden z mála českých eshopů nabízejících české i zahraniční audio a video zboží s křesťanskou tématikou. Kdysi jsem jejich služeb taky využil. Pak jsem ale řadu let nechal Gimel tzv. ležet ladem a vzpomněl jsem si na to, až když jsem letos po velehradských dnech dobré vůle hledal nějaké album od Johna Michaela Talbota.

Nejprve jsem zkusil Gimel, ten ale neměl to Talbotovo album, které jsem původně hledal (Come To The Quiet). Když jsem pak tedy zadal Talbotovo jméno do vyhledávače a zaměřil jsem se hlavně na eshopy nabízející Talbotova CD, objevil jsem jiný obchod, nabízející hlavně křesťanskou literaturu, ale taky hudbu. Zde měli snad všechna Talbotova alba a měli zde taky možnost poslechu ukázek písní. Na základě poslechů jsem si pak vybral jiné album než to, které jsem původně zamýšlel. To ale píšu spíš mimochodem.

Podstatnější bylo, že když už jsem si objednával jedno CD až z ciziny, prohledal jsem i jiná jména a objednal si toho víc. Velice mile mne překvapily ceny. Jedná se o americký obchod, takže ceny byly v dolarech. Byly však mnohem menší než ceny stejných CD u nás. Takové loňské album Michaela W. Smitha jsem si objednal za 5 USD (pravda, tohle bylo zrovna v „akci“), což je v přepočtu necelá stovka, přitom Gimel ho nabízí za 395 Kč, a to ještě psychologicky je tam uvedena cena 439 Kč a je přeškrtnutá, jako že jde o slevu.

Když jsem si k těmto dvěma CD přidal ještě zánovní album Rebeccy St. James za nějakých 12 dolarů, dostal jsem se i s desetidolarovým poštovným z USA na nějakých 33 USD. Po zúčtování platby přes paypal mou bankou mě jedno CD se vším všudy vyšlo na necelých 200 korun. To už je oproti českým poměrům trochu rozdíl!

 

Je mi líto, ale Rosa na zahraničním poli těžce prohrává. Gimel je dobrý leda tak na objednání české a slovenské produkce. Kéfas jsem ve vyhledávání amerického eshopu opravdu nenašel, tam asi jiné zbytí nebude. Ale zahraniční CD se v ČR nevyplatí kupovat.

A bohužel nejde jen o CD. Český trh obecně je hodně drahý. Může mi např. někdo vysvětlit, proč je u nás tak drahé oblečení? Stačí vyjet západně od našich hranic a stejný textil koupíme za polovinu! Přitom naše výdělky mají do těch na západ od nás hodně daleko. Jaký paradox! A obávám se, že se to nezmění. Ani v textilu, ani v hudbě.

Jedinou nevýhodou cédéček objednaných z ciziny byla dlouhá doba dodání. Psali 2-6 týdnů, nakonec to bylo opravdu těch 6 (bez dvou dnů). Dnes mi balík konečně přišel. Perfektně zabalený. Na zadních coverech CD je text protipirátského varování od FBI, důkaz toho, že CD opravdu pocházejí z USA. Kdoví, jestli to k nám Rosa dováží tak, jak to je, nebo jestli ta CD mají jiný cover. To už nezjistím.

Suma sumárum je jasné, že pokud si člověk objedná tak jako já aspoň tři položky, už se mu to i z ciziny vyplatí. Těším se, až si budu moci objednat něco příště.

Zobrazeno 2892×

Komentáře

Jan Rybařík

Aha, jak vidím, vyjádřil jsem se dost podivně, měl jsem na mysli otázku: Co dělá tenhle rozdíl v ceně? Komu tyto peníze jdou? Je to nějaký zlodějský článek v řetězu nebo prostě jen obrovitá nešikovnost? Je pěkné vědět, komu všemu člověk za album platí, pak se může lépe rozhodnout, zda to tak chce. Když dám umělci 125, obchodníkovi 25 a něco (marná snaha) české poště, tak to beru.

Asterix

Jak už jsem napsal, tohle se netýká jen hudby, ale i oděvů a snad všeho, vč. třeba obkladaček :)- Jenže tohle asi nezměníme, dokud lidi tyhle ceny bez námitek přijímají. U CD mají tu volbu, ale je těžké si objednávat přes internet třeba oděvy s rizikem, že to budu vyměňovat, to už si to raději každý koupí v obchodě tady, a jet osobně za hranice se každému nevyplatí, snad někde u příhraničí... Nějak takhle asi dovozci uvažují.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz