aneb To nejlepší ze mne :)-

Světem Bible po katolicku

Předchozí článek o gospelové hudbě v katolickém podání souvisí s tím, o čem se chci ještě zmínit. Bylo by dobré, kdyby katolíci dokázali vytvořit nějaký rozhlasový pořad typu Světem Bible, který vysílá Trans World Radio. Tedy projekt, ve kterém se přečte celé Písmo a navíc se doprovodí výkladem. Nejlépe napasovaným nejen na poměry americké, ale hlavně české. Tento výklad by navíc byl podle katolické nauky, nikoli podle protestantské.

Něco takového nám tady chybí. Světem Bible je sice dobrý pořad, ale přece jen už zastaral. Jednak technicky, kvalita nic moc, jednak se opravdu opírá o výklady amerického protestantského teologa a pastora, takže katolíci musejí pečlivě vybírat, co si z nich odnesou.

Opravdu nevím o ničem podobném v katolickém prostředí. Bible v liturgii na Proglase přináší výklad liturgických textů dané neděle, stejně tak Ranní slovo na Českém rozhlase má za základ úryvek z Písma dané neděle, na jehož základě se pak debatuje s hostem. Projekt Čteme Písmo z 90. let, navíc nedokončený, přinesl jen rozhlasové čtení Bible tak, jak leží a běží, bez výkladu. To je dobré leda pro nevěřící, kteří nemají Bibli doma, ale jsou zvědaví a nechtějí si ji kupovat.

Nemám tu moc, abych něco ovlivnil, a asi budu na něco takového, o čem píšu, čekat marně. Ale třeba si to přečte někdo z Proglasu, kdo s tím nápadem pak přijde před P. Holíka a ten řekne jo, to je skvělý nápad, proč nás to nenapadlo dřív :)-

Zobrazeno 1547×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz