aneb To nejlepší ze mne :)-

Nelehký život Simů

16. 5. 2011 7:00

Tak jsem se po letech pustil taky do nějaké počítačové hry. Kromě hokeje a basketbalu jsem si nainstaloval i The Sims. Předtím jsem to vůbec neznal, ale hodně mě to chytlo, teď už nehraju nic jiného. Nutno asi předeslat, že hraju nejspíš ty úplně nejstarší Simy, s výukovou rodinou, kterou tvoří Betty a Bob Newbie. Pro začátek a pro pochopení hry je to asi nejlepší.

Musím říct, že mě to sice baví, ale zároveň nechápu některé zjevné nelogičnosti ve hře a jednání postav. Jistě, tihle dva už do hry byli vloženi, včetně jejich charakterů, dovedností a vybavení domu, ale i tak, některé věci úplně zaráží. Až mě to irituje.

Tak třeba jednání postav ve vztahu k plynutí času. Jedna skutečná sekunda odpovídá ve hře jedné minutě. To je dost, člověk by tedy čekal, že děj bude svištět. Jenže nesviští postavy. Tak třeba Bob. Pracuje od 9 ráno do 3 odpoledne. V 8 hodin troubí auto. Na to, že Bob vstává v 6 hodin, by toho měl stihnout fůru. Za dvě hodiny je ale schopný maximálně dojít na záchod a dát si snídani. Nestihne už ani vypít kafe, o čištění zubů nemluvě. Proč mu to trvá tak dlouho?

Protože nejvíc času zabere samotná snídaně. Normální člověk sáhne ráno do ledničky pro něco, co se nemusí vařit, nějaký salám, sýr či paštiku. Sim sáhne do ledničky a cokoli z ní vytáhne, to musí uvařit. Jenom krájení a strkání do kotlíku trvá 30 minut, dalších 10 minut pak vaření. Dalších 20 minut pak jí. To už je celá hodina ze dvou, které má Bob ráno k dispozici. Pokud chci, aby vypil kafe, musím dát příkaz extra, samotného by ho nenapadlo vypít kafe ke snídani, aby ušetřil čas. Buď před nebo po. A s tím kafem je další nelogičnost – Simové pijí jenom kávu, nepijí vodu? Takže kdybych jim nekoupil kávovar, nepili by vůbec? To by exli na dehydrataci?

Veškeré pohyby Simů obecně jsou taky extrémně pomalé. Přesun z koupelny do kuchyně klidně trvá 5 sekund, tedy 5 minut. Není pak divu, že ani 2 hodiny nestačí k plnému zvládnutí běžných ranních činností. Večer to samé. Normálně člověk, který je unavený a už se těší do postele, přece zkrátí všechny činnosti na minimum. Místo 25 minut se bude sprchovat jen 10 a zuby si čistit jen 5 minut místo  neuvěřitelných 15!

Betty není o nic lepší. Pracuje od 12 do 18 hodin, ale vstává s Bobem v 6 ráno. Má tedy dost času, ale stejně nestíhá. A když jí nějaký čas zbude a já chci, aby studovala vaření a mohla tak zvýšit šanci na povýšení, vždy odmítne. Přitom by se jí to hodilo i doma, při krájení se neustále řeže a vykřikuje au. Ale studovat nebude! Raději si uřeže prsty. Člověk by jí nejraději v takové chvíli nafackoval.

Bob je to stejné. Když přijde ve 3 domů a má 3 hodiny čas, než přijde Betty, taky se mu nikdy nechce studovat mechaniku. Román číst bude, to jo, ale studovat? To ne. Tak fajn, nestuduj a do smrti dělej hasiče za 200 na den. Betty vydělává dokonce jen 110. Fakt zabít málo.

Jistě, oba mají plně červená pole v kategoriích zábava a většinou i přítel. Jenže když jim všechno trvá tak extrémně dlouho, tak prostě není na zábavu čas. Když už je čas a já jim dovolím pustit televizi a hned dám příkaz sednout na pohovku, je nenapadne, že by si mohli sednout hned a pak se dívat. Nejdřív stojí před televizorem a pak si jdou sednout. Přitom vsedě by se jim zvyšoval komfort. Když zavolají sousedy na návštěvu, bez příkazu vejít do domu by s nimi stáli venku.

Jednou se mi ve hře objevila hláška, že by bylo dobré zvýšit Bobovu logiku, aby mohl být v práci povýšen. Tak jsem mu koupil šachy. Jenže sám se sebou hrát nebude a na hru se sousedem je při jejich pomalosti málo času. Nehledě na to, že se obávám, že by je nenapadlo si k těm šachům sednout a stáli by při nich.

 

Další věc, co nechápu, že třeba od doby, co jsem jim koupil kamna na vaření, už vůbec nepoužívají mikrovlnku. Jako kdyby tam nebyla. To musí i snídani vařit na kamnech? Přitom ta kamna nebyla zrovna levná, stála rovných 1000, a už dvakrát hořela. Jednou dokonce ráno, zrovna ve chvíli, kdy přijelo auto pro Boba. Ještě že jsou v domě dva a pracují jinak, protože kdybych nechal Boba doma hasit, vyhodili by ho z práce. Buď bude pracovat nebo mu shoří dům. Na ty kamna zkusím zavolat opraváře, třeba to pomůže. Ale jsou nová, v záruce, proč za to platit? Jenže reklamaci zboží ve hře asi nevymysleli.

Je mi záhadou, proč musejí mít Simové neustále kolem sebe tolik volného prostoru, když chtějí udělat nějaký pohyb. Koupil jsem rádio a postavil ho do kuchyně na stůl. Jenže doprostřed stolu. A tam Simové nedosáhnou. Stejně tak kdyby rádio bylo na kraji stolu, ale byla by tam židle, vadila by jim i ta židle. Normální člověk natáhne ruku a židle mu nevadí, aby pustil rádio. Kdyby tam židle nebyla, ale rádio by bylo otočené na bok nebo naopak, taky to neumí zapnout.  Sim musí mít všechno akorát. Rovněž tak postel. Když byla z jedné strany manželské postele stolička s lampou, tak si do postele vlezl jen ten, kdo se do ní dostal první. Tomu druhému stolička kdovíproč překážela, a tak si lehl vedle na zem nebo na gauč. Přitom stačilo do postele vlézt o pár decimetrů dál, protože lampa byla až skoro v rohu. Ale i to bylo moc.

Jedna z věcí, co nechápu nejvíc, je, že ve hře nejspíš nejsou volné dny. Simové chodí stále do práce, jeden den jako druhý, bez rozlišení. Kdyby tam byly víkendy, sice by Simové neměli za ty dny výdělek, ale mohli by se konečně věnovat trochu té zábavě a pozvat sousedy třeba na celý den, aby měli taky nějaké přátele. Zatím je v kolonce Přátelé velká nula. Jednou tam byla jednička, ale při dalším spuštění hry už i ta zmizela.

Tímhle životním stylem se může snadno stát, že novomanželé zůstanou po celý život sami, nebudou mít čas ani na zplození potomků. Jestli takhle půjde ta hra dál, asi mě prvotní nadšení jednoho krásného dne opustí. A to bude škoda, potenciál tahle hra určitě má.

Zobrazeno 1294×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz