aneb To nejlepší ze mne :)-

Týden bez počítače

2. 4. 2011 11:10
Rubrika: Ze života | Štítky: zamysleni , úvaha , technika

Osm dní jsem byl bez počítače. Byl v opravě. A kupodivu jsem to přežil. Najednou jsem měl víc času na čtení. Když už jsem si nemohl pouštět cédéčka, sáhl jsem po magnetofonové kazetě. Set-top-box má možnost nahrávání přes USB, takže jsem nepřišel ani o filmy, které byly pozdě večer. A kdyby bývala oprava počítače trvala delší dobu, snesl bych dolů i video. Na VHS mám totiž ještě filmy nebo dokumenty, které od té doby v televizi nebyly.

Bez internetu se taky dalo žít. Na facebooku, Skype či ICQ jsem nebyl ani jednou. Na internetu asi dvakrát, na počítači u synovce. Kdybych ale nebyl celou dobu, myslím, že by se nic nestalo. Jediné, v čem počítač chyběl, bylo, že jsem nemohl zpracovat a vytisknout rozpis bohoslužeb pro kostelní nástěnku. Bohužel. Ale ani z toho se nestřílí, jak se u nás říká.

Prostě život plynul i bez počítače. Výdobytky civilizace, o kterých se lidem třeba v době Ježíšově nebo i mnohem později ani nesnilo, nejsou životně důležité, jejich absence není život ohrožující. Jenže dnes si spousta lidí myslí, že jo. Přitom je to jen pár generací, kdy nebyla ani televize. To mi připomnělo dávný příspěvek jednoho čtenáře v Reader’s Digest. Tam čtenáři posílají občas krátké příběhy ze života, které mají v sobě nějakou vtipnou pointu. Chlap tam popisoval, jak si s manželkou báječně užívali, zvláště po večerech. Jak chodili do společnosti, nebo si doma více povídali, jak romantické bylo tančit za svitu Měsíce… Dopis končil slovy: „Po měsíci bylo všemu konec. Dovezli nám z opravny televizi.“

Tahle příhoda je starší, takže se zmiňuje o televizi. Dnes už je ale technických výdobytků mnohem víc, tudíž ani oprava televize by dnes nevedla k takovému jednání. Je fakt, že na vesnici, kde třeba bydlím já, není tolik možností, kam vyrazit nebo jak trávit čas. Takže jsem taky rád, že mám počítač. Na rozdíl od mnoha jiných si ale dovedu představit, že bych ho neměl. I delší dobu, nebo vůbec. A jen tak pro zajímavost, co kdyby opravdu jednou nešla elektřina, jak jsem o tom kdysi psal? Pak se bez něho bude muset obejít každý.

Jediné, co mě mrzí, je, že jsem třeba víc nestudoval Písmo. Na vině je to, že jsem si doposud nekoupil žádné vydání s větším písmem. Chtěl jsem si konečně pořídit Jeruzalémskou Bibli, už jsem na to měl i peníze. Jenže jsem je musel zas vrazit do počítače, když mi to nefungovalo. Takže zas budu muset čekat. Zatím se budu aspoň duchovně vzdělávat na Signálech :D

Zobrazeno 1584×

Komentáře

Gillette

ha! .-)
taky jsem teď byla osm dní bez internetu. stejně jsem k němu měla naštěstí přístup - máme za kolejema knihovnu. musím ale říct, že mě překvapilo, že být onlajn velmi omezeně bylo tak snadný. můj život se prakticky nijak zvlášť nezměnil .-)
horší bylo, když jsem potřebovala něco do školy typu "teď hned rychle nějakou malou informaci", což bylo prakticky neustále.

Asterix

Tak vidím, že aspoň nějakou malou výhodu oproti studentům my ostatní máme - nepotřebujeme teď hned rychle malou informaci z internetu, aspoň já jsem ji v žádném ze svých zaměstnání nepotřeboval.

MartyR

Dnes jsem zapnul počítač po osmi dnech a už si dovoluje otravovat s hlášeními typu-dlouho nebyl skontrolován Defender- a jiné.
No,nemáme to lehké :-)

Vianney

Budiž mi dovoleno parafrázovat klasika Cimrmana: "Znal jsem jednoho, co vydržel bez počítače - nelžu vám - čtrnáct dní. Pak se z toho sice zbláznil, ale vydržel." :-)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz