aneb To nejlepší ze mne :)-

Potíže s počítačem

2. 4. 2011 11:09
Rubrika: Ze života | Štítky: technika , software , hardware , televize , tv karta

Dlouho jsem tu nebyl. Na vině byly problémy s počítačem a jeho následná absence doma. O svých peripetiích bych se tu chtěl rozepsat. Kdo vydrží místy suchopárný popis, dozví se i další věci.

Vše začalo tím, že jsem upgradoval počítač. Kupoval jsem novou základovku, procesor, paměti, zdroj, a k tomu jsem si jako bonus přikoupil novou tv kartu, i když mám doma i starou. U té se mi ale při nahrávkách kazil zvuk, tak jsem si řekl, že to snad vyřeší koupě nové.

Pevný disk jsem měl rok a půl starý, ještě tedy v záruce. Proto jsem si nový nekupoval. A grafiku, NVIDIA GeForce 8600 GT, jsem použil od svého bývalého kolegy, který si kupoval novou a nevěděl, co se starou. Prý ji používal půl roku a byla novější než ta moje původní. Takže jsem nešel ani do grafiky. Jak se později ukázalo, byla to chyba. Po výměně komponent a rozjetí pc se karta extrémně rychle zahřívala a navíc mi začala dělat zelené šmouhy na monitoru. Bylo jasné, že příležitostně to budu muset řešit, ale momentálně přede mnou byla spousta jiných věcí. Vždyť jsem musel zprovoznit celý počítač, aby vše fungovalo jako předtím.

Pochopitelně jsem provedl čistou instalaci systému. Jenže hned druhý den nastaly problémy.  Po jednom dni fungování mi najednou nešlo spustit systém. Řekl jsem si, že asi nějak zhaproval, a tak jsem ho chtěl nainstalovat znovu.  A ejhle, instalace mi vyhodila hlášku „setup cannot access this disc“. Prostě nebyl přístup k disku. V BIOSu byl detekován, vše bylo v pořádku. Instalace taky disk poznala, věděla jeho velikost, ale prostě nebyl přístup k disku. Neudělal jsem nic.

Možnosti byly dvě. Buď hned zavést počítač výrobci počítače, protože disk byl v záruce. Navíc nebylo jisté, jestli je chyba v disku nebo v kolizi s novým hardwarem. Anebo si koupit nový disk a až pak řešit ten pokažený. Rozhodl jsem se pro druhou možnost. Už proto, že jsem při tom mohl vyřešit i tu grafiku. A tak jsem na druhý den koupil nový disk, dokonce s větší kapacitou, a protože nehraju nejnovější hry, nepotřeboval jsem extrémně výkonnou grafickou kartu. Proto jsem využil nabídky prodejce a koupil použitou GeForce 8800 GT za 800 korun. Prodavač tvrdil, že je o třídu výš než 8600 a že je to hodně dobrá cena za takovou kartu, i kdyby měla vydržet půl roku. Tak jsem to vzal. Opět chyba, ale to jsem tehdy nemohl vědět. Tu kolegovu jsem mu o týden později přinesl. Když pomohl on mně a dal mi levnější, i když použitou, kartu, chtěl jsem pomoci i já jemu. Ale moc jsem mu nepomohl. Úplně se zhrozil, jak ta karta vypadá. Divil se, že mi to vůbec jelo. Nepochopil jsem přesně, v čem je problém, ale stačilo mu podívat se na spodek karty, aby zjistil, že tam nějaké části jsou nějak zohnuté či co. Nebo vypálené, nevím, nevyznám se v tom. Tak to aspoň nechal na náhradní díly. Ještě že jsem si neudělal ostudu a neprodal to na Aukru. Kupující by mi to asi omlátil o hlavu.

Ale zpět k mému počítači. S novým diskem jsem tedy PC rozjel, i když to znamenalo další instalaci systému. Naštěstí jsem ten předchozí ještě neaktivoval, což mě zachránilo (pokud jde o ten disk, který kleknul, ten se mi v novém systému jevil jako disk Q a nebyl k němu přístup). Moc dlouho jsem se ale neradoval. Po instalaci nového tuneru se mi nepovedlo naladit programy. Signál pochopitelně mám, starou kartu jsem v pohodě rozjel a naladil. Nová se ale nechytala, při skenování zamrzal ukazatel myši, takže byl pc nepoužitelný, ladilo se to extrémně pomalu (několik hodin), a výsledek veškerý žádný. Abych zjistil, kde je chyba, nainstaloval jsem k xpčkům ještě win7, což jsem sice měl v plánu, ale až po aktivaci xp. Tam se sice vše naladilo, ale jakmile jsem pustil tv aplikaci, tak po dvou až třech minutách došlo k totálnímu zamrznutí pc a k modré smrti. A to pokaždé, když jsem televizi spustil. Po několika pokusech už pak nešlo dělat absolutně nic, nerozjel se ani bios, ve skříni to začalo dlouze pípat, prostě konec. Nezbylo než vyndat tv kartu ze skříně. Pak se mi vše rozjelo.

Bylo jasné, že kromě starého disku budu muset řešit s prodejcem i tv kartu.  A tak jsem si užil ještě pár dní s počítačem a po neděli jsem ho zavezl na reklamaci. Nechali si ho tam celých 8 dní. Výsledek byl takový, že pokud jde o disk, zjistili, že nějak záhadně nebyl inicializován. Tak ho inicializovali. Nechápu sice, jak se to mohlo stát, do té doby fungoval bezvadně a já jsem s ním nic nedělal, ale budiž. Teď mám k dispozici 1,5 TB místa na dvou discích. Pokud jde o tuner, ten jim hodil modrou smrt jen jednou. Prý je třeba instalovat aplikaci a ovladače ne z CD od výrobce, ale ty úplně nejnovější ze stránek výrobce. Ironií je, že tyto nejnovější aktualizace byly uvolněny právě v době, kdy byl pc v opravě. To už tak někdy bývá.

Po osmi dnech jsem tedy počítač měl doma. Rada technika ohledně tuneru se ukázala být správná, opravdu vše jelo. Asi 45 hodin. Po dvou dnech v 15:02 hod opět došlo k modré smrti. Ležel jsem na posteli a poslouchal CD vložené do mechaniky. Předem jsem nastavil televizní nahrávání na 15:00 hod. Ani jsem nepoznal, že se spustilo, nedošlo k žádnému přerušení přehrávače, nic. Až dvě minuty nato konec.

Myslel jsem, že chyba je opět v tuneru, tak jsem ho vyndal. Tentokrát to ale nepomohlo. Opět se mi nepodařilo pc spustit, jen to dlouze pípalo uvnitř skříně. Bylo jasné, že tv karta je v tom nevinně, musel jsem přijít na to, kde je chyba. Zkusil jsem vytáhnout tu zánovní grafiku za osm stovek, a hle – nic nepípalo.  A protože bez grafiky být nelze, vložil jsem do skříně tu úplně původní ze staré sestavy. Je stará 4,5 roku, ale chytla se. Dokonce jsem našel na netu ovladače i pro win7. Zatím teda šlape, a dokud si nebudu chtít zahrát hru, kterou by nezvládla, tak si novou ani kupovat nebudu.  V každém případě, až se tak stane, tak půjdu do zcela nové a ne použité, a hlavně – v žádném případě ne nvidiu, ale ati.

Od doby výměny grafiky vše funguje, jak má. Doufám, že to tak bude i nadále. Trápení už bylo dost. Teď už jenom lituju, že jsem si raději nekoupil celou novou sestavu. Po problémech s částečným upgradem jsem do toho stejně musel vrazit ještě další peníze, a tím jsem se dostal na úroveň peněz, které bych dal za celou novou sestavu. K té bych si navíc mohl koupit i OEM software, takhle je otázka, jestli současné systémy na novém počítači zaktivuju. Microsoft to totiž nějak hlídá a váže aktivaci woken na počet výměn komponent nebo tak nějak. Ale to poznám až asi za 15 dní, nechci nic uspěchat.

Předchozí odstavec prozrazuje, proč jsem se o takovém tématu rozepsal. Berte to jako radu, jak postupovat, pokud budete chtít novější počítač. Je opravdu lepší vzít celou novou sestavu. Jednak proto, že když se něco stane a něco nefunguje, bude se trápit výrobce počítače a ne vy. Jednak kvůli možnosti koupě OEM sw. A taky proto, že celá stará sestava, byť za zlomkovou cenu oproti ceně při koupi, se prodá snadněji než jednotlivý hardware. Komupak teď prodám 4,5 roku starou základovku, procesor a paměti bez ničeho dalšího? Když nebude mít ani pevný disk nebo grafiku? Kdopak potřebuje zrovna jen tyto tři věci (maximálně můžu prodat i starou klávesnici, i tu mám totiž novou)?

Inu, za blbost se platí. Anebo aspoň připlácí. Doufám, že teď už dalších 4-5 let nebudu muset do počítače investovat velkou částku peněz, že to vydrží.  A jsem aspoň poučený, že příště opravdu půjdu do kompletní obměny.

Zobrazeno 1436×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz