aneb To nejlepší ze mne :)-

Ó ty kratičký čase vánoční

10. 1. 2011 18:31
Rubrika: Hudba | Štítky: vánoce , písně , koledy , mše svatá

Titulek je tentokrát parafrází jedné vánoční písně (schválně, kdo pozná, které). Tak nám včera skončily vánoce, nebo přesněji vánoční doba. Utekly jak voda a bohužel ani tentokrát jsem si nestihl poslechnout všechny vánoční skladby, které jsem chtěl. Při tom množství to ani není možné.

To je tak nespravedlivé, že jsou vánoce tak krátké! Je tomu „jen“ pár desítek let, co doba vánoční trvala vlastně až do tzv. Hromnic, tedy asi stejně dlouho jako doba postní. Reforma II. vatikánského koncilu ovšem vánoční dobu velmi zkrátila, a tak v současnosti může tato trvat v nejlepším případě 20 dnů, a i to se povede tak jednou za desetiletí. Ve všech ostatních případech je kratší, nejkratší je snad rovných 14 dnů (abych zamezil případnému nepochopení, nepočítám v to vigilii).

Je zvláštní, že okolo vánoc vznikla spousta hudebních děl, všechny možné koledy a vánoční písně, symfonie, oratoria, mše, a v našem prostředí i něco, co je typicky naše, tedy pastorely… Přitom na jejich poslech nebo zpívání máme 2 týdny. V kostelích se zpívají odrhovačky typu Nesem vám noviny nebo čísla 201 (už raději ani nepíšu název). Naše farnost není výjimkou. Noviny se během 15 dnů zpívaly minimálně 3x, 201 čtrnáctkrát. To se nedá přežít, aniž by se to neprojevilo na psychice.

Abych si své mlčení v kostele aspoň trochu vynahradil, využil jsem ještě včerejší večer a pustil jsem si pár oblíbených písní a koled. Tentokrát mi posloužil spíš zpěvník bratří protestantů (i když nejen ten). Po Bachovi přišly na řadu i jiné staré zpěvy. Mj. píseň W. B. Bradburyho Slyš, jaká to libá píseň (mimochodem, za Boha si nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje v originále, neví to někdo?). Na závěr jsem si pustil předloňský televizní záznam půlnoční mše svaté ze Strahova, kde na konci zpívali Adeste, fideles, celé v latině.

Byl jsem tak rozezpívaný a rozhudebněný, že jsem pak nemohl ani usnout. Adeste fideles mi znělo v hlavě snad i ve spánku. Takhle dobře strávený večer jsem letos ještě neprožil. Pokusím se o příštích vánocích více se takovým věcem věnovat. A snad si na konci příštích vánoc řeknu, že tentokrát jsem tu krátkou dobu využil lépe než kdy předtím.

Zobrazeno 3499×

Komentáře

Evelyn

DVK reformoval dobu vánoční, respektive kalendář?

Asterix

Sacrosanctum concilium, čl. 107:
"Liturgický rok ať je nově uspořádán..."
Dříve opravdu vánoční doba končila svátkem Hromnic, ostatně dodneška je rozšířený zvyk ponechávat betlémy v kostelích až do 2. února, ale pouze bokem a nemůžou se u nich konat liturgické úkony.

svíce

Nikdo snad nezakazuje prodloužit si ván. dobu třeba až do popel. středy.

Asterix

No jo, ale už to není ono...

Evelyn

Ja chodim jen na tradicni, ale tohle mi uniklo.
Diky, dalsi kaminek do mozaiky destrukce.

Terka8

musim taky přiznat, že se mi vánoční doba zdála krátká a též jsem si netihla poslechnout, co jsem chtěla (akorát naši půlnoční mši '10)... snad se to dá ještě napravit :)
PS: č.201 je i u nás velmi oblíbené... :)

maxmilianrex

Teda co vím,tak zrovna na tom Strahově Nesem vám noviny bylo,ovšem doprovod od Vladimíra Roubala byl vynikající.

Vianney

Adeste fideles se na Strahově, mám pocit, zpívá na závěr Mše každý den oktávu.

maxmilianrex

Pamatuju že se Adeste na Strahově zpívalo jako chorál,nikoliv jako v současnosti Olejníkovská úprava.To ale bylo za mých mladých let,kdy bylo lepčí vše.

Vianney

Mám pocit, že chorální je to furt. Když jsem to slyšel na Strahově, a pak si pustil to samé jako CD (pocházející z krajů, kde se Olejníkova díla nevyskytují), nápěv byl stejný.

maxmilianrex

Možná jo.

Asterix

Evelyn:
vzhledem k tomu, že ti nemůžu poslat vzkaz, nezbývá než zeptat se přímo zde.

Nějak se nechytám, co svými slovy myslíš. Trochu to rozveď.

Evelyn

Pane Frolo, prosim, tykani si nechme na dobu, az se budem skutecne znat.
Diky
Popravde nevim, co bych měl jeste rozvadet. Napsal jsem, ze chodim pouze na tradicni msi svatou. NOM nenavstevuji, tudiz se ridim i tradicnim kalendarem. Dobu vanocni mám tedy "po staru" az do Hromnic.
Co se desrrukce tyka, zkuste navstivit muj blog. Budu vam vdecen.
S pratelskym pozdravem.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz