aneb To nejlepší ze mne :)-

Výročí dne - Bohuslav Korejs

25. 12. 2010 0:00

I v tento sváteční den slaví někteří lidé narozeniny. Dnes si připomeneme profesora Bohuslava Korejse, varhaníka a hudebního skladatele, který se dnes dožívá 85 let života.

Narodil se v Březových Horách u Příbrami. V době protektorátu nastoupil do dirigentského oddělení Hudební školy „Unie českých hudebníků z povolání“.

Od patnácti let byl spolu se svým otcem varhaníkem kostela sv. Kříže v Praze Na příkopě.
Základní vojenskou službu vykonával jako sbormistr Armádního uměleckého souboru. V době totality, od roku 1951 pracoval jako pomocný dělník a později jako zaměstnanec technické kontroly národního podniku PRAGA.
Zároveň v této době studoval gregoriánský chorál u prof. Miroslava Venhody. V roce 1953 založil a řídil Sbor pražských literátů. Od roku 1953 také působí jako varhaník v Praze – Strašnicích.
V roce 1964 byl povolán Mons. Jiřím Reinsbergem do chrámu Matky Boží před Týnem. V roce 1968 se stal členem Hudební sekce Liturgické komise České biskupské konference. V rámci působení v této sekci byl pověřen vytvořením soustavy českých responsoriálních žalmů.
V letech 1989-2002 vyučoval na Týnské vyšší odborné škole intonaci, liturgické doprovody a komorní zpěv. V roce 1992 byl přizván k výuce liturgického zpěvu na Teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1993 působil jako lektor na letních varhanických kurzech v Domažlicích a později i v Moravském Berouně.

V současné době stále působí jako varhaník v několika pražských kostelích a od roku 2002 je regenschorim v Týnském chrámu. Bohuslav Korejs je autorem šesti českých ordinárií, responsoriálních žalmů a mnohých harmonizací v Průvodu varhan k Mešním zpěvům.

 

Hlavní zdroj:

http://blog.sdh.cz/?a=4&id=156&PHPSESSID=58bf2ef5e3d1fe41b6dbc87e649a1a98

Zobrazeno 1967×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz