aneb To nejlepší ze mne :)-

Předvánoční zamyšlení

29. 11. 2010 17:37
Rubrika: Svět | Štítky: advent , vánoce , svet

Taky jste si všimli, že pro svět okolo už nejspíš začaly vánoce? Už včera, na první adventní neděli, se mnohde rozsvěcely vánoční stromy. O obchodních řetězcích, které na člověka dotírají s vánocemi už od září, ani nemluvě. Svět se asi zbláznil. Ve městě už jsou takové ty svítící železné ozdoby na sloupech kolem cest, aby to svítilo, když se setmí. Atd.

Pamatuji si, že ještě před pár lety, když jsem za studií nějakou dobu bydlel ve městě, jsem nelibě nesl, když 6. prosince, na Mikuláše, se na náměstí oficiálně rozsvěcel vánoční strom. Tím spíš, že u toho byl i místní děkan. Říkal jsem si, že přece aspoň kněz by měl zachovávat dobu přípravy na vánoce a nejít s davem, nebýt účastný takovýchto akcí, které zcela degradují duchovní význam takového svátku.

Jenže, tak mi to aspoň vysvětlil kamarád, on ten strom by se stejně rozsvěcel i bez něho, prostě jen za účasti primátora. Primátor k tomu kněze nepotřebuje. Navíc by si kněz udělal u magistrátu jakýsi černý puntík a pak by to jen zbytečně jiskřilo. Nehledě na to, že by se lidi zvenku pak dívali na církev skrz prsty.

Z minulosti staré 10 let se přesuňme do současnosti. Teď už se nečeká ani na toho Mikuláše, teď už se to uspíšilo na začátek adventu! Nechápu ale, jak se může advent takhle míchat s vánocemi! Advent je přece období přípravy. Jenže svět okolo chápe vánoce poněkud jinak. Pro spoustu lidí jsou vánoce dny od 24. do 26. prosince a konec, pak je nějaké období „mezi svátkama“, pak ještě tak Silvestr a Nový rok a definitivní konec. Jak jsou takoví lidi překvapení, že v kostelích ještě po Třech králích zpíváme vánoční písně!

Takovýto postoj je velmi smutný, ale pak se ani nelze divit, že „vánoční mánii“ lidé podlehnou ještě v listopadu. Navíc ještě letos, kdy zároveň s adventem udeřily mrazy jako v lednu. Myšlení lidí se asi jen tak změnit nepodaří. I v mé vlastní rodině bolestně vnímám fakt, že ostatní berou vánoce jako období, kdy je důležité, „aby bylo co žrát, aby bylo doma teplo“ a kdy jediné, co lze dělat, je dívat se na filmy v televizi (ještě navíc na ty samé, co se protáčejí pořád dokola). V takovém prostředí je dost těžké nějak duchovně prožít pravé vánoce. Ale nějak se s tím člověk poprat musí.

Mám ovšem za to, že s prožitím adventu je to trochu odlišné. Přípravu na plné prožití příchodu Pána musí asi každý člověk prožít individuálně. Tedy, jistě, nemám tím na mysli zcela soukromě, bez společenství farnosti, ale jaksi nesdělitelně s rodinou. Na úrovni přípravy se pak odrazí i úroveň prožívání vánoc, a to i v prostředí, které není Bohu nakloněné.

Přeji sobě i ostatním, aby dokázali znovu prožít smysluplně a naplněně adventní dobu a nenechali se ovlivnit a zmanipulovat tímto světem, který se honí jen za materiálními věcmi a který se chce mít dobře po hmotné stránce.

Zobrazeno 1677×

Komentáře

Zdendanda

Určitě souhlasím, že pravý smysl Vánoc se pomalu vytrácí... Zas na druhou stranu, já ty předvánoční trhy s rozsvíceným stromem, ozdobami a vůní punče mám moc ráda. Připomíná mi to, že Vánoce tu za chvíli budou, že mám ještě péct cukroví a uklízet, ale taky že se mám těšit a připravovat na příchod Toho, kdo se chce narodit v mém srdci...

Asterix

Tak jistěže by asi nemělo smysl pořádat ty trhy opravdu až v době vánoční, čekat až do vánoc. Spíš mi šlo o to poukázat, že začínají až moc brzy...

Btw - tohle jsem v článku nezmínil, tak to přidám sem. Bohužel už jsou prostředím okolo ovlivněni i lidé věřící. Ráno jezdím do práce ještě za tmy a už od pondělka vidím, že jeden pán z naší farnosti už má na zahradě vánočně svítící strom. Zrovna do něho bych to teda neřekl...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz