aneb To nejlepší ze mne :)-

Kdy je univerzální slavnost výročí posvěcení kostela?

23. 10. 2010 16:10
Rubrika: Církev | Štítky: Slavnosti , výročí posvěcení , farnost

V kostelích, u kterých není známo přesné datum posvěcení kostela, slaví se tento svátek v poměrně přesně stanovený den. Dosud jsem měl za to, že tímto dnem je poslední neděle v říjnu. Tento rok má říjen pět nedělí, a tak jsem automaticky předpokládal, že to bude v neděli 31. října. Dokonce jsem v tomto duchu rozepsal i pořad bohoslužeb. V naší farnosti dělám rozpisy bohoslužeb po týdnech a vždy vycházím z liturgického kalendáře, s přihlédnutím k dění ve farnosti.

Jenže: viděl jsem rozpis na nástěnce jiného farního kostela, a tam byla u data 24. října uvedena Slavnost výročí posvěcení kostela. Mají to zkrátka v tento den. Já jsem udělal rozpis pro naši farnost na dva týdny dopředu, už je tedy všechno vytištěno a vystaveno na nástěnce. Hledal jsem na internetu v liturgických kalendářích, ale nenašel jsem nic. Oficiální liturgický kalendář totiž ani neuvádí alternativu k neděli v mezidobí, prostě vůbec nezmiňuje, že v některých kostelích bude nějaké výročí posvěcení.

A tak bych se chtěl zeptat zde, zda o tom někdo (nejlépe někdo povolaný a fundovaný) něco neví. Slaví se tento svátek poslední neděli v říjnu nebo jen a pouze 4. neděli v říjnu?

Docela by mě zajímalo, jak to bude v naší farnosti. Třeba náš kněz just přehodí slavnost na příští neděli, aby to „pasovalo“ na ten rozpis… Já to zjistím až příští neděli, protože zítra budu mimo vlastní farnost. Ale chtěl bych to od někoho zjistit předem, jak to chodí.

 

EDIT 31. 10.

Tak vidím, že o toto téma byl obrovský zájem...

Mezitím jsem to plynutím času zjistil sám. I když ve městě měli slavnost 24. 10., u nás byla dnes, a když jsem za knězem zašel po mši svaté, ukázal mi kapesní liturgický diář, ze kterého vychází, a kde je u data 24. 10. napsáno:

 

V kostelích, u kterých není znám vlastní den posvěcení, slaví se výročí posvěcení chrámu buď následující den (25. října) nebo následující neděli, tj. 31. října.

A podobný text byl i u dnešního data, tedy alternativa pro Slavnost výročí posvěcení kostela.

Jen teda nechápu, proč jsem o tom nikde nenašel zmínku na internetu a neuvádí to ani liturgický diář od Paulínek, který už tolik let kupuju :(-

 

EDIT 2. 11.

Tak ještě jinak. Zeptal jsem se přímo v "alternativní" farnosti a kněz mi sdělil následující. Den výročí posvěcení jejich kostela je známý, ale protože je to uprostřed letních prázdnin, překládají to na říjen. A protože používají olomoucký liturgický kalendář, mysleli si, že to je letos 24. 10. Jenže v olomouckém kalendáři to spletli, zatímco obecný český kalendář (pro zbytek diecézí) uvádí správné datum 31. 10. Odtud tedy ta dvojakost.

Zobrazeno 2736×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz