aneb To nejlepší ze mne :)-

Dožínková slavnost

19. 9. 2010 20:48
Rubrika: Církev

Dnes jsme v kostele měli slavnostní mši svatou – dožínkovou. Už to ale vypadalo, že snad do kostela ani nedorazím. Ulomila se mi přezka od opasku, přesněji ta část, která spojuje kraje přezky. Navíc se tak stalo ve chvíli, kdy jsem se zapínal na záchodě před zamýšleným odchodem z domu.  Jenom jsem slyšel cinknutí, jak to spadlo dovnitř mísy. Nezbylo než to vytáhnout, k čemuž jsem použil lžíci. Ne tu na boty, normální jídelní. Stejně to ale byla medvědí služba, pásek je nepoužitelný, spíš šlo o to neucpat odtok do žumpy (doufám, že teď u počítače nikdo z vás nejí).
Ještě že jsem měl náhradní pásek, a ještě že se to stalo doma. Kdyby se to stalo kdekoli venku (ať už dnes nebo jindy), asi by ze mne spadly kalhoty. Poslední dobou jsem pohubl, takže se bez pásku neobejdu.
Nemilou příhodou jsem se dost zdržel, a když jsem se obul, zjistil jsem, že jsem doma nechal peněženku, takže by nebylo co dát do dnešní sbírky. Nezbylo než se zase vyzout a dojít si do podkroví, kde bydlím. Pak už ale šlo o minuty. Obout, bundu, sednout na kolo. Jakmile jsem vzal kolo do ruky, zavadil jsem zadním kolem o jiné kolo, které bylo opřené o zeď baráku. Kolo se s rachotem zřítilo. Postavil jsem ho zpět, ale tím jsem se zase zdržel.
Při cestě do kostela jsem se ještě stavil vyhodit do tříděného kontejneru plastové lahve, které se mi doma nahromadily. Do začátku mše zbývaly v té chvíli dvě minuty. Pěšinku do kopečka jsem vyšlapal na kole, abych si zkrátil čas. Nikdo přede mnou už nešel, všichni byli dávno na svých místech. Po odložení kola jsem byl několika skoky v předsíni kostela. Ještě jsem chtěl otočit rozpis bohoslužeb na nový týden, ale zrovna se rozezněl zvonek, a tak jsem to odložil až po mši. Do kostela jsem přímo vtrhl a sedl si do první lavice, která se mi zdála volnější.

K bdění lásky procitněme, slavnost začíná… zpíval celý kostel unisono, tentokrát nám to vážně šlo. Já byl ovšem udýchaný, a tak jsem se nepřipojil. Místo zpěvu jsem se poprvé pořádně rozhlídl a viděl jsem netradiční výzdobu. Vzadu v presbytáři slunečnice, v hlavní lodi před schody k presbytáři postavený stolek, na jeho krajích rozžaté svíce, uprostřed kříž. A zbytek stolu a pod stolem obsypáno plody země – veškerá možná zelenina, ovoce… Velikánské brambory, mrkev, řepa, papriky, hroznové víno, broskve… Dále chleba, koláče, výběr jak na rautu. Většinu těchto věcí pak přinášely děti na začátku bohoslužby oběti.
Mešní texty byly také vhodně zvolené pro tuto příležitost. O darech země z knihy proroka Joela, žalm osmý o člověku, kterému je svěřeno, aby spravoval vše, co je na zemi. Z listu apoštola Pavla Timoteovi se četlo o vztahu člověka k bohatství, na což navázalo Lukášovo evangelium s podobenstvím o boháči, kterému se na poli mnoho urodilo a uvažoval, co s tím vším udělá.
Sbor při přinášení obětních darů zazpíval píseň Ó Pane, zhasíná den. Moc se jim to nepovedlo, zpěv lidu byl tentokrát lepší. Ale snaha se cení. K přijímání jsem, navzdory slávě, nešel. Chtělo by to svátost smíření. Mám ji v plánu, ale tento týden na ni prostě nedošlo.
Na konci bohoslužby mělo zaznít slavné Te Deum, ale kde nic, tu nic. Už to vypadalo, že kněz na to zapomněl. Začalo mi bušit srdce. Jak mohl zapomenout na křesťanskou hymnu!, pomyslel jsem si. A tak jsem si dodal odvahy a po ohláškách jsem ještě stačil zvolat: „Te Deum!“, ale zaniklo to ve slovech „Pán s vámi“. Pozdě. Už jsem se smířil s tím, že Te Deum prostě nebude. Ale bylo. Jako „závěrečná píseň“. No, moc vhodné to není, zpívat Te Deum jako normální píseň, je to lepší těsně po přijímání, před modlitbou po přijímání. Ale hlavně že bylo aspoň tak.

Celá mše byla, navzdory slávě, hotová za 51 minut, a to včetně použití kadidla. Myslím, že se to klidně dalo prodloužit. No, své udělalo i krátké kázání, malá účast u stolu hostiny, kdy těch pár lidí měl kněz hotové za chvíli…
Po mši se ještě ony plody, které se chvíli předtím přinášely knězi, rozdávaly před kostelem lidem. Na mne nezbylo nic, protože jsem po mši šel do sakristie opsat intence pro další rozpisy bohoslužeb. Aby bylo všechno včas nachystáno. Snad se povede příští rok, pokud ještě budu na stejném místě.

Zobrazeno 1429×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz