aneb To nejlepší ze mne :)-

Výročí měsíce: Dagmar Frýbortová

14. 8. 2010 16:07

10. srpna tohoto roku se 85 let dožila česká herečka Dagmar Frýbortová. Údajně z touhy hrát ve filmu začínala v 15 letech jako komparsistka. Poté hrála drobnější roeí, hlavně studentek a prodavaček. Z tohoto období stojí za zmínku filmy jako Prosím, pane profesore a Rukavička. Herecký talent rozvíjela nejprve braním soukromých hodin herectví, později i studiem na Státní konzervatoři.

Po studiích se dočkala větších filmových rolí. Nejprve to bylo v komedii Čtrnáctý u stolu, po které následovaly filmy Neviděli jste Bobíka? a Poslední mohykán. Největším úspěchem ale byla role ve filmu Hostinec u Kamenného stolu podle románu Karla Poláčka. Tento film byl dokončen v roce 1948. Po převratu v  témže roce byl ovšem její otec uvězněn a Dagmar Frýbortové bylo znemožněno dále hrát.

Poté pracovala v Divadle hudby, v roce 1951 si naposledy zahrála malou roli v budovatelském filmu Štika v rybníce. Po svatbě se věnovala rodině a pak pracovala až do důchodu jako úřednice ve Strojexportu. V současné době se věnuje hlavně svým vnoučatům a pravnoučatům.

 

Zdroj:

http://www.csfd.cz/herec/1156-dagmar-frybortova/

http://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/24398-dagmar-frybortova.html

Zobrazeno 2027×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz