aneb To nejlepší ze mne :)-

O moci peněz aneb Proč nevěřím politikům

2. 5. 2010 21:13

Premiér Fischer bude po konci vlády pracovat pro rozvojovou banku

Nestranický premiér Jan Fischer je momentálně nejoblíbenějším a nejdůvěryhodnějším českým politikem. Ono se dlouhou dobu zdálo, že je opravdu jiný než ostatní. Dokud nedošlo na peníze.

Jako premiér si Jan Fischer přijde asi na 153 000 Kč měsíčně. Jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj skončí s platem čtyřnásobným. Tak tomu teda říkám polepšit si!

Je pravda, že i já si v práci polepším. Od května budu mít plný úvazek a polepším si platově asi o 33% - ze 6000 hrubého na 8000. Doposud jsem tedy měl v čistém každý měsíc něco málo přes pět tisícovek. Tohle má Fischer za jeden jediný den, jen za to, že se vůbec probudí do nového dne a vstane. Vlastně i když nevstane. Zatímco někdo jiný dře jak Bulhar celý měsíc, aby měl vůbec těch 5000. To je nepoměr, co? A teď s novým úvazkem budu dřít jak dva Bulhaři, a k tomu o sobotách chodím na fušky, abych měl aspoň něco na přilepšenou. V sobotu večer jsem po pracovním týdnu sedřený jak celá skupina Bulharů.

Nepoměrné je i zvýšení platu na nové pozici. Dovedete si představit, že byste brali 600 000 Kč každý měsíc? Tohle jsem já nevydělal dosud za celý svůj dosavadní život! A to se bavíme jen o základním platu, bez kdoví kolika náhrad a příspěvků. Zatímco ti na opačném konci nemají ani blbé stravenky nebo zajištěný pitný režim...

A co vlastně bude Jan Fischer v nové práci dělat? Jako viceprezident bude mít Jan Fischer na starosti především komunikaci se zeměmi, kde banka působí, včetně Evropské komise, a sledování environmentálních a sociálních aspektů činnosti rozvojové banky.

Čili že by se zrovna zapotil fyzickou námahou, to se říct nedá. Potit se bude tak maximálně v horkých dnech v saku a kravatě.

 

Aby bylo jasno - nezávidím Fischerovi ty peníze, co bere, ale ... Je normální, aby jeden člověk žil od jedné výplaty ke druhé a ještě se měl co ohánět, a druhý se topí ve statisících každý měsíc?

 

 

Vlček končí s tučným odchodným. Odnese si statisíce

Miloslav Vlček odstoupil z funkce šéfa Sněmovny a vzdává se i poslaneckého mandátu. Nebude kandidovat ani ve volbách. Přiznal, že lhal a že porušil jeden ze zákonů proti praní špinavých peněz. Aby mu nebylo líto, že už nebude ve vysoké politice, ještě dostane odstupné přes šest set tisíc korun.

 

Pan Vlček umí dobře počítat. Spočítal si totiž, že pokud abdikuje nejen jako předseda Sněmovny, ale i jako řadový poslanec, vytříská z toho víc peněz než jen při složení funkce předsedy. Rozdíl by mohl dělat až 338 000 Kč, a to už stojí za to, ne?

No řekněte - tohle byste brali taky, že? Proč se nevzdat koryta, když za ty roky je tak plné, až přetéká, a ještě z toho budu mít další výhody? Kdo dostane takové odstupné, může si klidně dovolit další minimálně 3 roky nedělat nic, nepracovat, a to při zachování poměrně slušného životního standardu. Pan Vlček by si za ty peníze klidně mohl udělat cestu kolem světa. A to nechci ani pomyslet na to, kolik toho nastřádal za ta léta v politice a jaké měl ještě další výhody. Kromě různých náhrad měl jako „třetí nejmocnější muž v zemi" svoji ochranku,  k dispozici vilu, možná i limuzínu (?).

Nejhorší ale podle mě je, že Vlček rezignoval až poté, kdy nebylo jiné východisko. Dokud to jen trochu šlo, lhal a popíral, co se dalo. Zapřel by snad i vlastní matku, kdyby mu to bylo ku prospěchu. Ale možná mu křivdím, možná předtím jen trpěl nějakou formou amnézie a teď se konečně rozpomněl, jak to je doopravdy.

 

Díky Bohu, že nejsem politik! Už proto, že politici berou takové šílené peníze a nemají vůbec šajnu o tom, jak se žije obyčejným lidem, jim nevěřím. Každému, kdo je v politice, jde o koryto. Nepoznal jsem nikoho, kdo by sledoval blaho a zájem veřejnosti a ne svoje vlastní. Změní se to někdy? O tom dost pochybuju.

 

ZDROJE:

http://zpravy.idnes.cz/premier-fischer-porazil-13-konkurentu-jeho-zena-musi-pokorit-anglictinu-1am-/domaci.asp?c=A100423_154549_domaci_klu

http://zpravy.idnes.cz/vlcek-skoncil-jako-sef-snemovny-i-poslanec-nejde-ani-do-voleb-prz-/domaci.asp?c=A100422_143151_domaci_kop

 

 

Zobrazeno 1674×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

No zas ty politiky nehaž do jednoho pytle. :-)<br />
<br />
Jsou dobří politici, synku, tomu věřím. Ale můžou se snažit jak chcou, protože Ty je máš všecky stejně za korytáře.<br />
<br />
Napsal jsi:<br />
"Díky Bohu, že nejsem politik! Už proto, že politici berou takové šílené peníze a nemají vůbec šajnu o tom, jak se žije obyčejným lidem, jim nevěřím. Každému, kdo je v politice, jde o koryto. Nepoznal jsem nikoho, kdo by sledoval blaho a zájem veřejnosti a ne svoje vlastní. Změní se to někdy? O tom dost pochybuju."<br />
<br />
Tento poslední odstavec mi až příliš okatě připomíná chápka, co děkoval za to, že není jak ten celník vzadu. (I když nerad do diskusí mlátím věty z Bible)

Pavel Husák (yetti)

Jinak chápu Tvoje rozčarování, někdy to celkem dost naštve. A jestli vyhraje Paroubek, tak se to nezmění už vůbec a budeme jen čekat na státní bankrot. :-(

Asterix

Díky aspoň za nějaký komentář.<br />
<br />
No, je fakt, že znám lidi, kteří by napsali ještě o dost drsnější článek na adresu politiků. Taky je fakt, že já osobně znám jednoho politika, který se v této oblasti pohybuje už nějaký pátek a je za ním vidět už kus práce a je to jeden z těch slušných. Jenže takový je jeden ze sta, a k tomu tento nejmenovaný působí na regionální úrovni. Když to vztáhnu na parlament, tak ze dvou stovek dva lidi - to není moc. I když je to jen průměr :)-

Asterix

No a to zvolání "Díky Bohu, že ..." je spíš můj osobní řečnický (zlo)zvyk, napsal jsem něco podobného už vícekrát a nebylo to ve významu vyvyšování nad druhé.

Pavel Husák (yetti)

Jasan, omlouvám se. :-)<br />
Měj se hezky

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz