aneb To nejlepší ze mne :)-

Katolíci, co jste dnes zpívali v kostele?

23. 5. 2010 13:35
Rubrika: Církev | Štítky: hudba , Kancionál , liturgie , mše svatá

Zajímalo by mě, co se dnes kde zpívalo v katolických kostelích z Kancionálu. Pomalu mi totiž začíná hrabat, jak v tento den se všude berou ty samé písně. Pokud chcete, odpovězte v komentáři. Jen na vysvětlenou - měl jsem tu příležitost být na slavnosti Seslání sv. Ducha i jinde než ve vlastní farnosti, ale všude, kde jsem byl, to bylo vždy stejné. Když se tedy vrátím k naší farnosti, protože dnes jsem jinde nebyl, tak u nás bylo:

421 Kristus seslal Těšitele

422 Přijď, ó Duchu přesvatý

511 Vidi aquam

407 Vesel se, nebes Královno

 

Až na 511 mi všechny ostatní zde vyjmenované písně lezou na nervy. Zvláště 421. Když jsem kdysi začal chodit do kostela a naučil se tuto píseň, řekl jsem si tehdy: Jaká krásná píseň! Dnes ji upřímně nenávidím, a kdybych na to měl peníze, tak si snad najmu nějakou siláckou tlupu, vtrhli by do kostela a vyrvali vmžiku ze všech Kancionálů příslušné strany s tou písní! A hlavně by nesměli zapomenout na Varhanní doprovod ke kancionálu, aby to varhaník nemohl hrát. O to bych se postaral asi osobně.

Několikrát jsem se tu vyjádřil o Kancionálu nepříliš lichotivě, ale je fakt, že občas se tam najdou krásné písně a dokonce i velmi kvalitní. Mezi svatodušními jsou hned tři pěkné mešní písně, proč se tedy zpívá jenom jedna? Zvláště 424 Sestup na nás, Duchu svatý, se mi moc líbí, a přitom se vůbec nezpívá. I když - možná je to tak i dobře, protože kdyby se místo 421 pořád zpívala 424, tak by se mi po čase zprotivila stejně jako 421.

Proč se nemůžou střídat, aby se využila každá píseň? Odrhovačky se zpívají pořád, ale kvalitní písně, které se v Kancionálu taky najdou, jsou neustále nespravedlivě opomíjeny.

 

Stejný výsledek je taky v porovnání písní 422 a 423. 423 je český překlad starobylého hymnu Veni, Creator, jedna z mála písní, které bych v Kancionálu označil jako poklad. Přitom se nikdy nezpívá. Na co tam tedy je?

Argument, že si přece můžu písně, které se nezpívají v kostele, zazpívat sám doma, je dost chabý. V případě hymnu 423 ještě budiž - můžu mít doma soukromou pobožnost, modlit se nového k Duchu svatému, a součástí může být i zpěv hymnu. Ale zazpívat si doma mešní píseň, to dost dobře nejde.

 

Dnes mi nezbylo než při zpěvu písní 422 a 421 prostě mlčet. Vím, že se to nemá, protože i společný zpěv přispívá k plnému prožití celé liturgie, ale tohle prostě nešlo. Chtěl bych se dožít dne, kdy konečně někoho napadne, že by se eventuálně mohlo zkusit i něco jiného. Ale to budu čekat asi stejně dlouho jako na generální výměnu politiků v Parlamentu.

Zobrazeno 8100×

Komentáře

Vlad

Co se týče kancionálu(a nejen jeho) rozlišuji písně na ty co umím a neumím, na chytlavé a nechytlavé a na dobré a ještě lepší. Myslím, že je to jednoduchá matematika, která mi odpoví na co v daný moment mám, co se mi líbí a která píseň stojí za to.

Lucis

U nás V Trnavě jsem hrála 425 na vstup a závěr a 422B před evangeliem. K obětování a sv. přijímání jsme se schólou hrály opravdu pěkné a důstojné písně za doprovodu dvou kytar a houslí. Kdybych uměla píseň 424, tak hraju tu. U nás je spíš problém s tím, že neumím já než lidi. Lidi mi naopak říkají, ať klidně zkusím něco nového, že se snad chytno:) Kdybych byla trochu odvážnější, tak jdu před hraním nové písně přede mší k ambónu a seznámím s ní lid. Časem na to snad dojde. (PS: doufám že se nestrhne diskuze o tom že kytary nepatří do kostela, o to v článku výše nešlo:)dík)

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz