aneb To nejlepší ze mne :)-

Zlatý záchranářský kříž za rok 2009

15. 4. 2010 17:20

Prezident Václav Klaus ocenil ve středu 14. dubna t.r. dvanáct nejstatečnějších záchranářů loňského roku. Zlatý záchranářský kříž získali jak jednotlivci, tak týmy, laici i profesionálové. Ceny projektu, který každoročně od roku 1999 vyhlašuje časopis Rescue, byly uděleny v devíti kategoriích.

 

Vyjímám z popisu některých případů:

 

Řidič nákladního auta František Kovář zachránil muže, kterého při nehodě zavalilo auto. V havarované dodávce, která vjela mimo silnici a převrátila se na bok, cestovalo 5 lidí, 3 z nich se vážně zranili. Jeden z cestujících vypadl a dodávka ho přimáčkla. Kovář jel právě kolem, dodávku pomocí náklaďáku a popruhů převrátil zpět na kola a zraněného muže do příjezdu lékaře oživoval.

* * *

Nadpraporčík Jan Říha zasahoval v únoru společně s kolegy u sebevraždy muže, který chtěl skočit z mostu přes Jizeru. Zatímco jeho kolega a otec muži skok rozmlouvali, policista Říha se svlékl do spodního prádla. Když pak sebevrah skočil do vody, vrhl se za ním. Muž se s policistou v ledové vodě pral, Říha ho ale z vody vytáhl a držel na zmrzlém břehu 15 minut, než se k nim dostali kolegové.

* * *

MUDr. Petr Tomáš pomocí chlazení sněhem zachránil 13letého chlapce, jemuž selhalo srdce. Hocha nejprve oživoval otec a po příjezdu i Tomáš. Protože resuscitace trvala bezmála tři čtvrtě hodiny a pacient měl masivní otok plic, začal ho lékař chladit přírodním sněhem, čímž ho zachránil - navzdory dlouhé zástavě srdce - před postižením mozku. Chlapce se tak podařilo opět přivést k životu.

* * *

Zdravotní sestra Tereza Kostková zachránila v květnu život muži, který spadl do jeskyně. Během lezení po skalách nedaleko Berouna za ní přišel muž, že v nedaleké jeskyni někdo volá o pomoc. Kostkovaá se na lanu do jeskyně spustila a našla v ní muže se zlomenou rukou. Byl tam už 4 dny, prochladlý, hladový, špinavý. Žena ho prohlédla, ošetřila a zůstala s ním až do příjezdu hasičů.

 

Zdroje a více informací:

http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2010/04/15/vitezove-oceneni-zlaty-zachranarsky-kriz-pro-rok-2/

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/student-ziskal-zlaty-zachranarsky-kriz-za-pomoc-zene/463144?rss

http://www.rescue.cz/zlaty-zachranarsky-kriz/

Ocenění za rok 2008

Zobrazeno 1381×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz