aneb To nejlepší ze mne :)-

Laický misál - dobrá příprava na prožití mše svaté

14. 3. 2010 12:23

V loňském roce jsem se konečně rozhoupal a pořídil si misál. Ne teda ten, který se používá v kostele při liturgii, ale menší vydání. Jmenuje se Misál na neděle a význačné dny liturgického roku a má velikost asi jako Kancionál. Takže se pohodlně vejde na desku kostelní lavice. Což není samoúčelné.

Tento misál pro laiky obsahuje v podstatě vše, co běžný misál. Veškeré liturgické texty, všechna liturgická čtení, a to pro všechny neděle během roku, pro všechny slavnosti a pro svátky Panny Marie, Ježíše a apoštolů. Je to velmi dobrá příprava pro správnou účast na mši svaté, ze které je pak větší užitek. Můžu si v klidu pročíst předem texty, které se budou při konkrétní mši číst a rozjímat o nich[1].

Ale je dobré, a i to dělám, vzít si knihu potom s sebou do kostela, a zvláště při nějaké delší liturgii s vícero variacemi, kde je riziko rozdrobení pozornosti, sledovat vše i podle knihy. Příkladem bude třeba velikonoční vigilie, která v misálu zaujímá dost prostoru a obsahuje i všechny modlitby kněze. Když stojíte na začátku venku u ohně a jste v tom davu někde vzadu, neslyšíte moc, co kněz říká. Druhým příkladem může být třeba udržení pozornosti při čtení pašií, které jsou přece jen celkem dlouhé, a člověk se může při nějaké narážce ztratit. A příkladů je jistě víc než jsem uvedl.

Kniha obsahuje pochopitelně taky mešní řád, tabulku liturgických roků a jejich pohyblivých svátků (můj výtisk až do roku 2031), stručný úvod do každého období v liturgickém roce a další užitečné věci. Zatím poslední vydání je z roku 2008 a stojí 300 Kč. Já osobně rozhodně této investice (investice proto, že by to mělo při správném používání, pokud z toho dřív nebude salát, vydržet aspoň do toho roku 2031) nelituju.

Ovšem nikdo a nic není dokonalé, proto i tady se najdou mouchy. Mrzí mě hlavně, že jednotlivá čtení nejsou dělena na odstavce, což znesnadňuje jejich sledování hlavně při delších textech. Taky zde nejsou varianty specifických mší, např. v říjnu se slaví Misijní neděle, která má vlastní texty, ačkoli je to normální neděle v mezidobí, která má jinak texty určené (ale vynechávají se). Dožínkovou slavnost, která u nás ve farnosti každoročně bývá, taky v misálu nenajdu :)- A chybí zde i Missa Chrismatis, čehož lituju nejvíc :(-

Ale až na tyto nedokonalosti si nemůžu Misál vynachválit a rozhodně ho doporučuji (jinak bych o tom nepsal) :)-

 

A ještě odkaz na knihu:

http://www.ikarmel.cz/kniha/Misal-na-nedele-a-vyznacne-dny-liturgickeho-roku_101200.html

 


[1] Dalším dobrým využitím je aspoň pročíst všechna čtení u svátků mimo neděli, pokud se na mši nedostaneme. To se dá sice přečíst i z Bible, pokud ovšem máme nějaký liturgický diář, ale v Misálu je oficiální katolický překlad, což někomu může vyhovovat víc.

 

Zobrazeno 3115×

Komentáře

Václav Sojka

Tak si pořiď ten velký na každý den... stojí sice 1500, ale je v něm v podstatě všechno...
K misijní neděli: ty texty jsou ad libitum.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz