aneb To nejlepší ze mne :)-

Bezmezná stupidita komerčních televizí aneb Opět zklamání

Tolik jsem se těšil! Div jsem neskákal radostí, když jsem minulý týden zjistil z programu televize, že od února poběží opět po letech seriály mého dětství! Konkrétně Kačeří příběhy a Šmoulové, a to na TV Barrandov! Řekl jsem si, že to je snad poprvé, co mě nějaká komerční televize potěšila a že konečně dávají něco pořádného. O to horší pak ale bylo zklamání.

Dnešním malým (mladým) divákům je to jedno, pokud to vidí poprvé, ale my starší, co jsme oba pořady zažili před 20 a více lety, jsme uvykli původnímu dabingu a původním úvodním písničkám. Včera jsme tedy nutně slyšeli paskvil, neboť téměř vše bylo nové. O písních nemá cenu se zmiňovat, dabing u Šmoulů byl sice jakž takž původní, ovšem s tím, že seriál vysílají od 280. dílu. Tedy pouze ty novější díly.

U Kačerů pak zkazili, co se jen dalo. Už název - My z Kačerova. Přitom název Kačeří příběhy je přesný překlad anglického Duck Tales. Seriál vysílají od 33. dílu. I když většina dílů není na pokračování, přesto se mělo začít prvním dílem, ve kterém je divákům vysvětleno, jak se tři synovci objevili u svého strýce, který je vychovává. Tohle bude asi někdy na konci, ne? To mi připadá stejně logické jako vysílat nějaký seriál, v jehož průběhu nějaká ženská postava otěhotní, od chvíle, kdy už má dítě, a někdy ke konci se vrátit k prvnímu dílu, ve kterém po dítěti není ani vidu ani slechu.

Ale zpět ke Kačerům. Píseň byla nazpívána zcela nově, s jiným textem. Dabing je taky nový (lépe řečeno převzatý z dabingu NOVY, nikoli z pomalu 20 let starého původního dabingu). Moje zklamání zkrátka nemohlo být větší! Na stránkách TV Barrandov se okamžitě spustila lavina kritických příspěvků na adresu vedení televize. Sám jsem tam přispěl, mj. tím poukazem na nelogičnost pořadí dílů i uvedeným příměrem.

Zatím jediná reakce ze strany televize byla omluva za nepřesnost informace, kdy uvedli, že budou vysílat původní dabing i píseň ke Šmoulům, s tím, že vysílají verzi vyrobenou v roce 1997. A že věří, že se budou diváci u seriálu bavit. No nevím, jestli jim to zrovna pomůže. To je jak kdyby kuchař uvařil špatné jídlo a přesto popřál hostům v restauraci dobrou chuť.

 

x x x

 

Čili opět zklamání z komerční televize. Vím, že komerční televize musejí přitáhnout k obrazovkám co nejvíce diváků a přitom mít pokud možno co nejmenší náklady. I dabing se pochopitelně platí, i na něj se vztahují autorská práva. A to ať už si ho televize nechá vyrobit sama nebo koupí práva z jiného dabingu. V těchto případech došlo k tomu druhému. Ale jestliže už tedy televize koupila práva na dabing, proč ne na ten původní? To by byl o tolik dražší? A i kdyby, v počtu sledujících a spokojených diváků by se jim to určitě vrátilo. Proč se u nás musí každá věc dělat polovičatě? Přece když něco dělám, mám to udělat pořádně. Pokud to chci odfláknout, je lepší vůbec se do toho nepouštět.

Navíc špatnou prací si televize pokazila svoji pověst a odteď už budou diváci hodně opatrní v případě budoucích „trháků", kterými se televize bude snažit diváky nalákat.

 

x x x

 

A ještě jedna věc k zamyšlení. Nedivme se, že pokud naše televize odvádějí takovouto fušerskou práci, vzkvétá pak warez. Na warez fórech je při dobrém hledání možno najít např. celý seriál Kačeří příběhy, a k tomu v dobré kvalitě. Ripy z originálních DVD (u nás se filmoví distributoři dosud nerozhoupali k tomu, aby to vydali na DVD) s vloženým českým dabingem (holt si někdo dal tu práci a vložil české zvukové stopy z původního dabingu). Dají se dokonce stáhnout díly jak s originálním zvukem, tak s českým dabingem. Tedy duální. A na tohle naše televize teprve nemají, i kdyby nakrásně vysílali původní dabing.

Ať si tedy nikdo nestěžuje na porušování autorských práv, když je u nás taková situace.

Zobrazeno 2747×

Komentáře

kuchi

tady je mozno si poslechnout novou znelku z kaceru <a href="http://www.youtube.com/watch?v=gj97aAio8oQ&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gj97aAio8oQ&feature=related</a>

Jan Rybařík

Dokonale hrozivě strašné...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz