aneb To nejlepší ze mne :)-

Proč nemám rád české (hlavně vánoční) koledy

3. 1. 2010 14:51

teda až na výjimky... :)-

 

Vánoce jsou, aspoň pro křesťany, v plném proudu, což mě inspirovalo k napsání tohoto článku, u kterého jsem docela zvědavý, jaké zase rozproudí reakce. Protože ač Čech, musím přiznat, že nemám moc rád české koledy, tedy skoro vůbec. Výjimky by se napočítaly tak na prstech obou rukou.

 

Nyní dejme slovo Wikipedii:

Koleda označuje původně píseň, kterou děti zpívají během velkých křesťanských svátků (Vánoce, Tří králů, Velikonoce) při obcházení jednotlivých domů, kdy „si koledují" o výslužku, kterou představovalo především jídlo nebo pití; tento zvyk se dnes udržel už pouze na vsích. Postupně však se slovo koleda stalo označením písně s vánoční tematikou, původně s náboženským obsahem, v posledním století však i bez něho.

 

No a proč je teda nemám rád? Protože jsou většinou hudebně průměrné a textově podprůměrné. Pár příkladů:

 

Štědrej večer nastal, / koledu přichystal. / Paní mámo, vstaňte, / koledu nám dejte. / Panímáma vstala, / koledu nám dala.

Příklad toho, že „v posledním století" nemusejí mít koledy náboženský obsah. Není zde ani slovo o Bohu, o pravém smyslu vánoc, jde podle mne o vánoční píseň, stejně jako třeba Purpura nebo We Wish You a Merry Christmas. Bohužel je to dost oblíbené, a tak to nechybí skoro na žádném CD s vánočními koledami.

 

Přišli jsme k vám na koledu, / abyste nám dali dceru. / Hopsa, hejsasa, / kydlum taj da da, / abyste nám dali dceru.

Pro pobavení dobrý :D

 

K Ježíškovi do Betléma půjdeme, / mléka, medu na kašičku věnujme.

Toto je z koledy, kde aspoň jedna ze tří slok má duchovní obsah, což ten text trošku zachraňuje. I tak ale je ostudné tohle zpívat při mši svaté, tak jako se to stalo tyhle vánoce v naší farnosti. Navíc bez té duchovní sloky...

 

I když mám vůči našemu Kancionálu velké výhrady, musím uznat, že výběr vánočních písní se jim docela povedl, zvláště dodatek od čísla 281. Škoda že tento dodatek se moc nepoužívá, i tak ale jsou vánoční písně vybrané velmi vkusně a výše uvedené příklady by tam neměly šanci proniknout.

(V této souvislosti si dovolím jednu malou odbočku. Z vánočních písní v Kancionálu mě akorát irituje číslo 201 - naprostá odrhovačka. Proč se musí zpívat naprosto vždy a všude? Letos jsem byl na půlnoční mimo svoji farnost a těžko jsem rozdýchával, že se nezpívala Tichá noc. Tuhle světoznámou koledu znají všude na světě, katolíci, evangelíci, baptisté, snad všichni, všude se zpívá. I na druhém konci zeměkoule. Jenom prostě extra na jednom místě v České republice musí místo Tiché noci znít Narodil se Kristus Pán. Co na tom, že pak melodii Tiché noci hráli hudebníci na trubky po mši před kostelem... Společný zpěv při liturgii je něco jiného.)

 

A jaké koledy mám tedy rád? Takové, které mají duchovní obsah a hovoří o narození Spasitele. Ne jen, že se narodil Ježíš v Betlémě, ale taky třeba proč se narodil, případně je v nich obsažen i náznak budoucího utrpení. A takových českých textů moc není. Znám vlastně jen jeden. Jedná se o slezskou koledu Narodil se Kristus Pán (Pláč Ježíškův), která pochází ze Studénky, což je pár kilometrů od mého bydliště (i když to není rozhodující, proč ji mám rád). Textově fakt nadprůměrné, ostatně posuďte sami. A tentokrát ani nevadí mollová tónina, která se tu velmi hodí.

Prostě - českých koled si moc neužiju. Mnohem raději mám hlavně anglické a polské, slovenské též nejsou špatné. Textově i hudebně jsou nadprůměrné, však taky mají velkou tradici, třeba nejstarší polské pocházejí snad ze 14. století. A líbí se mi na nich právě ty duchovní texty.  No a ty anglické taky nejsou textově špatné. I když se tam občas najde nějaká s trochu jiným obsahem. Třeba nesmírně populární koleda Good King Wenceslas, ve které se kdoví proč objevil i český svatý Václav... Ale pořád lepší než české texty.

 

Inu, nezbývá než se smířit s tím, že jiné už to nebude. Těžko už vznikne nějaká nová koleda, a už vůbec ne nadprůměrné kvality. Spíš, pokud se tu a tam objeví něco nového, jedná se buď o umělou píseň nebo o český překlad nějaké cizí koledy. Proto nezbývá než se učit jazyky a poslouchat ty cizí a krásné koledy v originále :)-

Tak, dopsáno, teď to hodím na net a jdu si pustit slovenské koledy v podání Tublatanky :D

Zobrazeno 5565×

Komentáře

Asterix

U nás se to kněz snaží střídat, jenže doba vánoční je tak krátká, že stejně nakonec zvolí ty "nejpopulárnější populáry" a na zbytek, byť hodnotný, nevyjde.

magda

Asterixi,díky za příspěvek! Nedá mi to, abych nereagovala. <br />
Já osobně mám koledy moc ráda a vždycky se těším celej rok na společné zpívání. Myslím si, že s koledou je spjaté koledování, tedy žádání o něco...a pak i ty slova písničky - "přišli jsme vám na koledu" jsou pro koledu obvyklé. <br />
Dívala jsem se na internet a narazila i na tyto věty:"Křesťanské Vánoce do sebe vstřebaly řadu zvyků spojených s oslavou zimního slunovratu. Vánoční koledy, zpívané v latinské i lidové řeči, nahradily předkřesťanský rituální zpěv oslavující o saturnáliích boha Saturna. Lidová víra připisovala vánočním koledním obchůzkám magickou moc. Měly přinést štěstí a blahobyt do každého stavení. Na koledu se o Vánocích chodilo o Štědrém večeru, na svátek sv. Štěpána, na Nový rok, o dni sv. Tří králů a někde i na Hromnice." <br />
Ta písnička, cos posílal, je moc pěkná, díky =)<br />
No...a co se týče Narodil se Kristus Pán...i když je zprofanovaná, tak...přijde mi jako nejdůleži

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz