aneb To nejlepší ze mne :)-

O stupiditě televizních společností a filmových distributorů

16. 12. 2009 13:30

Za pár dní budou vánoce, a tak jsem byl zvědavý, co nám přichystaly jednotlivé televize pod stromeček. A jako vždy jsem zjistil, že - nic. Přesněji řečeno to samé, co vždycky. Nechápu, kde se to bere, to zavedené televizní klišé, které televize uplatňují o každých svátcích.

Setrvávání na zaběhlých schématech je tím víc nepochopitelné, když si uvědomíme, že většina této „vánoční produkce" už vyšla na DVD. Z českých filmů je to tak 80%, ze zahraničních trochu míň, ale i tak už vyšla pěkná řádka filmů. DVD mají navíc oproti televiznímu dívání několik předností.

Tak např. si můžeme film pustit tehdy, když se to hodí nám, a ne když se to hodí televizi. Je to bez reklam a obvykle jsou k tomu bonusy, někdy celá řada. V neposlední řadě je i kvalitnější obraz. Dnes má už hodně lidí dobrý příjem televize, i tak si ale myslím, že DVD jsou na tom pořád líp než televizní signál.

Za této situace je opravdu tristní, co nám televize o svátcích, a nejen těch vánočních, nabízí. Jednou budou muset tyto zaběhnuté zvyky opustit, jinak to dopadne tak, jak už jsem jednou psal.

Co ještě míň pochopím, jsou pak některé komerční televizní kanály, které i o vánocích dodržují své zaběhnuté schéma, nijak neovlivněné koncem roku. Chtěl bych vidět někoho, kdo se na Štědrý večer zvedne od stolu s vysvětlením, že „se jde dívat na Futuramu". Takový blázen se snad nenajde :D. Přesto dotyčná televize nabízí svůj zaběhnutý program i na Štědrý večer, jakož i v dalších dnech.

Je ovšem jedno plus, za které naopak musím naše televize pochválit, a zároveň je to mínus, které musím vytknout distributorům a vydavatelům DVD. V televizi jsou dabované některé filmy, které u nás na DVD sice vyšly, ale bez dabingu. A týká se to hlavně těch vánočních filmů, jako jsou Vánoční prázdniny z cyklu komedií s postavou Clarka Griswalda, dále filmy jako Rolničky, kam se podíváš a ještě něco by se určitě našlo. Vím, že někteří fajnšmekři si naopak chtějí užít originální jazyk filmů, ale v těchto případech jde o rodinnou podívanou, o filmy pro celou rodinu. Už jste viděli rodinu s malými dětmi, jak se dívají o vánocích na film s titulky? Já teda ne. Zmíněná DVD navíc nejen že jsou bez dabingu, ale jsou hrozně drahá a stejně jsou už delší dobu nedostupná. Leda si je objednat ze zahraničí, ale pochopitelně bez CZ podpory.

Uvažování filmových společností vážně nechápu. Proč tedy vůbec takové filmy vydali na DVD? Hlavně že denně na nás chrlí tuny podřadných filmů v kartonových obalech, které se stejně neprodají a prodejci je vracejí v remitendě, ale něco pořádného, po čem trh už dávno volá, naprosto ignorují.

Filmů, u kterých existuje dabing, ale není na DVD, je celá řada, nejen ty vánoční. Tak třeba:

Tajemství mého úspěchu - má dokonce dvě dabingové verze, na DVD pouze s titulky

Někdo to rád horké - dokonce tři dabingy, opět na DVD s titulky

Kolekce filmů od Hitchcocka - opět bez dabingu

Singles, Prázdniny v Římě, Bosé nohy v parku,

Yentl - bez jakékoli CZ podpory a ještě navíc předražené

 

A další a další filmy, přitom mnohé z nich jsou oscarové trháky a tvoří zlatý fond světové kinematografie. A to jsem ještě nezmínil třeba seriál Pohotovost. Jeden z nejúspěšnějších seriálů, trvalka v našich televizích už od roku 1995. U nás už se hubou vydává několik let a i tak půjde jen o import bez dabingu. Hlavně že kromě angličtiny je tam španělština a němčina a 14 jazyků titulků, mezi jinými i hebrejština. A za tohleto chtějí za jednu sezonu neuvěřitelných 1299 Kč. Přitom takový britský Amazon to nabízí ani ne za třetinu, a i s poštovným ze zahraničí to vyjde levněji. Akorát to možná nemá české titulky.

Abych jen nekritizoval - i já chápu, že DVD těžko vyjde s dabingem u filmu, který ani předtím dabing neměl. Výše jsem ovšem měl na mysli právě situaci, kdy dabing existuje. Údajně, jak mi bylo naznačeno, je zde problém s dabingovými právy, které prostě distributor mnohdy odmítne zakoupit (protože i dabing se kupuje). Proč to však dělá u položek, které jsou už tak dost drahé a skoro nikdo si to za tu cenu nekoupí, když v tom nemá dabing, proč to dělá u rodinných filmů, u oscarových filmů, to už mi nikdo nevysvětlil.

Nezbývá než doufat, že jednou bude líp. Aspoň v oblasti trhu s DVD. U vánočních nabídek našich televizí tomu moc nevěřím.

 

Zobrazeno 1957×

Komentáře

vasekpetru

Nesmysl podle mě, mě se líbí, že to je každý rok stejně, prootže všechny ty pohádky k tomu každý rok pasují viz Popela, Hrátky s čerty apod.

Asterix

vasek: počkej za pár let :)- btw četl jsi to vůbec? napsal jsem, že si to člověk může pustit na DVD, nemusí čekat, až to bude v TV...<br />
Jestli něco pasuje přímo a jen k vánocům, tak jsou to vánoční koledy :D

spitfire

False or True<br />
<br />
S tím dabingem je to židozednářské spiknutí.<br />
<br />
Komerční televize vysílají v duchu veřejnoprávního principu, tedy pro všechny. Tedy třeba i pro lidi, kteří před křestanstvím dávají přednost judaismu...<br />
<br />
já už dárek dostal M T V

Jan Rybařík

Když se na to lidi chtějí dívat... Ale ty nemusíš, když nechceš, svoboda, demokracie, červené tlačítko vepředu na ovladači, a výsledek je fatální, koláč se zase o kousek zmenší. <br />
...<br />
Přidám "Screamers" od Carly Garapedian: vyšlo jak bez českých tak bez anglických titulků (původní znění je angličtina), což nám několika nadšencům doteď působí trochu potíže.

Asterix

Pro zajímavost jsem se podíval na ty "screamers" a je to tak - ani v jednom obchodě to není s EN titulky :(-<br />
No aspoň je vidět, že nejen naši distributoři neumějí uvažovat...<br />
<br />
Btw u nás se to nejspíš nedistribuuje, a v briském eshopu se to dá objednat za krásných 8 €. U nás by to určitě bylo aspoň 2,5x dražší...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz