aneb To nejlepší ze mne :)-

Jak prezidentův poradce rozlítil darwinisty

9. 11. 2009 13:44
Rubrika: Svět | Štítky: CEP , Charles Darwin , Evoluce , Petr Hájek , teorie , věda

Prezidentův poradce Petr Hájek přednesl projev na semináři organizace CEP, při kterém rozčílil mnohé vědce a zastánce evoluční teorie. Hájek je dosti svérázný člověk s mnohdy prapodivnými názory, o které se podělil třeba ve své nové knize Smrt ve středu. Viz např.:

"Devětaosmdesátý rok v Československu nebyl demokratickou revolucí (tím méně sametovou) či povstáním za svobodu. Nešlo o lidové povstání proti utlačovatelskému režimu."

"17. listopad byl vcelku bezvýznamný incident. Bezpochyby nešlo o spontánní lidový čin."

"Pacifistický levicový intelektuál Havel se na vrcholu politické pyramidy kafkovsky metamorfoval v radikálního neomarxistu."

"Atentát na dvě budovy a tři tisícovky obětí se stal ouverturou třetího významného pokusu z téže ideové líhně o proměnu světa. Zamýšleným efektem druhého výstřelu z Aurory musel být vždy střet civilizací (...) vše ukazuje spíše na americké autorství. (...) Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA."

"Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů) nikdy neexistoval."

V případě jeho projevu na semináři se ovšem trefil do nejčernějšího. Navíc (a teď už budu osobní) jeho řeč se mi nezdá jako řeč nějakého náboženského fanatika. Naopak dobře vysvětluje, že vidí rozdíl mezi Darwinem a darvinismem. Zatímco o Darwinovi se Hájek vyjadřuje s respektem, neboť sám Darwin viděl ve své teorii trhliny a byl schopný připustit, že nemusí mít pravdu[1], darwinismus chápe jako zhoubnou ideologii, která nezná hranic.

Celý přepis Hájkovy přednášky je na internetu. Vážně stojí za přečtení, proto na konci uvedu příslušný odkaz.

Závěrem můžu říct, že ne se vším jednáním prezidentova mluvčího souhlasím, jeho názory na mnohé věci jsou trochu ujeté, ovšem v tomto mě pozitivně a mile překvapil. Je skvělé, že i dnes se najdou lidi, kteří neváhají poukazovat na věci, o kterých se jinde nanejvýš šeptá.

Odkazy:

http://zpravy.idnes.cz/klausuv-radce-hajek-vydal-knihu-havel-je-marxista-a-usama-vymysl-napsal-13q-/domaci.asp?c=A090609_211245_domaci_abr

http://zpravy.idnes.cz/klausuv-muz-hajek-odmitl-evoluci-a-utocil-na-darwinisty-vedci-se-zlobi-1zt-/domaci.asp?c=A090511_140432_domaci_dp

Petr Hájek: Já z opice nepocházím. Záznam přednášky

 



[1] Ve svém základním díle např. Darwin tvrdí, že "život mohl být původně vdechnut Stvořitelem do několika forem či pouze do jedné."

 

Zobrazeno 1536×

Komentáře

Daliluh

Pan Hájek si zřejmě pod darwinismem představuje bandu pseudovědců, fanaticky hlásajících absolutní nedotknutelnost Darwinovy teorie. <br />
Osobně však vnímám darwinismus jako blok mnoha vědeckých teorií, které vychází z evoluční teorie definované Darwinem (ostatně, ten se až do konce svého života snažil - bohužel neúspěšně - vyvrátit mylnou intepretaci jeho díla, že člověk pochází z opice). A lepší hypotézu než evoluční teorii dosud nikdo pro popis vývoje přírody nepodal. Pouze se z toho určitá skupina lidí snaží dělat otázku nikoli vědeckou, ale náboženskou.<br />
<br />
Celá ta přednáška mi připadá jako souhrn mnoha vzájemně nesouvisejících myšlenek, pronesených ve šroubovaném jazyce, ale bez snahy spojit je v logický závěr.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz