aneb To nejlepší ze mne :)-

Jaká hudba mohla teoreticky znít v Boleslavi

Jdu s tím po funuse, ale přece jen mě ještě něco napadlo v souvislosti se "staroboleslavskou ostudou", jak to tu někteří nazvali.

Když už bylo záměrem, aby ta mše svatá byla především pro mládež a aby tam zněly nějaké rytmické písně, mohl se zvolit trochu jiný repertoár. Myslím, že ani při papežské mši by nebylo ostudou, kdyby při ní byla předvedena třeba Truvérská mše Petra Ebena (když už teda bylo i Ebenovo ordinarium) nebo eventuálně Rytmická mše od Renče. Obojí je duchovně i hudebně na úrovni. Z tohoto důvodu by to ovšem nemohl zpívat ani Credenc ani SBM, v jejichž podání by to bylo učiněné fiasko. Nejedná se zrovna o nejlehčí skladby.

Je spousta hudebních (polo)profesionárních sborů, které tyto skladby mají ve svém repertoáru. Z toho, co jsem "vygůglil", je to např. Bonifantes, dále Čáslavská chrámová schola a další. Takováto hudba, dobře připravená, by zajisté zněla líp. Přiznám se, že mě to napadlo jen díky tomu, že jsem zrovna včera nahrávku Truvérské mše poslouchal. Pozdě bycha honit, to je fakt. Ale copak něco takového nemohlo napadnout naše biskupy? Asi ne, protože když jsou tak hrdí na své "dítě" zvané Kancionál, kde skutečných písňových pokladů a dobrých písní je poskrovnu, tak už to svědčí o tom, jaké mají v této oblasti nedostatky.

Aby bylo vidět, že vhodnost Ebenovy Truvérské mše není jen mým subjektivním vnímáním, uvedu zde slova hudebního profesionála. Hudební pedagog a skladatel Pavel Jurkovič se vyjádřil takto:

Duchovní hudba by měla přispívat k hlubšímu prožívání mešního nebo jiného církevního obřadu. Volba skladeb a způsob interpretace v tom samozřejmě hrají důležitou úlohu. Pyšně nadmutá prsa sólisty často odvádějí věřící od duchovního prožívání obřadu: poslouchají s libostí či nelibostí zpěváka a přestanou vnímat mešní obřad. Pokoru a prožitek eviduje i koncertní posluchač, tím spíše věřící v kostele. I slovo vroucnost je dnes málem neznámé. Písničky s kytarou? To je otázka vkusu a výše naznačené angažovanosti. Truvérská mše Petra Ebena je pro mě jedna z nejkrásnějších a nejvroucnějších mešních skladeb, ačkoliv s kytarami a s bicími. Je tedy na regenschorim a na správci farnosti, jak příznivě dokáží ovlivňovat podobu účasti mladých lidí, aniž je znechutí.

Pravda, Jurkovič nemluví o papežské mši, přesto bych se pod větu o jedné z nejkrásnějších a nejvroucnějších mešních skladeb podepsal. A to nejsem nijaký příznivec Ebena, to vůbec ne!

Zobrazeno 2055×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz