aneb To nejlepší ze mne :)-

Některá nej... z návštěvy Svatého otce a z pouti do Brna

 

Moje osobní nej... ze zprostředkovaných přenosů v televizi i z osobní účasti na brněnské pouti.

 

Nejhorší část programu bylo vystoupení Arky Noego na předprogramu v Brně. To bylo tak strašné, že být tam osobně, asi bych je vypískal. Mám rád děti, ale co je moc, je moc. Absolutně neposlouchatelné. Kdybych si někdy v budoucnu musel vybrat mezi účastí na vystoupení Madonny nebo Arky Noego, neváhal bych. U Madonny by se mi snad aspoň něco líbilo, což v případě AN určitě ne.

 

Nejkurióznějšími poutníky do Staré Boleslavi byli jedna koza a její majitel. Mladík na televizní kameru vysvětlil: „Ona je zvědavá tady na tu slávu a je zvyklá chodit, takže jsem ji vzal s sebou, doufám, že to nevadí." S takovým vysvětlením se ovšem nespokojili pořadatelé, kterým to vadilo, a netradiční pár vykázali z areálu.

 

Pouť v Brně byla nejlépe zorganizovaná křesťanská „akce", na které jsem dosud byl. Nebylo pomalu co vytknout. Žádné opakování Mariazell... Dobře promyšlené, zorganizované, ochotní pořadatelé, usměvaví a ochotní policisté, prostě nemám co vytknout. Dokonce i mobilní toalety voněly :D

 

Nejsmutnější pohled byl hned po ránu po cestě do areálu na chlapa, který stál na okraji vozovky s transparentem „PAPEŽ = ANTIKRIST". Nejspíš nějaký adventista nebo jehovista... Když jsem ho tak míjel, vzpomněl jsem si, jak moji adventističtí příbuzní za antikrista označili i našeho obyčejného faráře. Co si teprve myslí o papežovi?!

 

Nejvíce se nechali nachytat na letišti v Brně ti, kteří si mysleli, že svatý otec přilétá hned prvním letadlem. Spousta lidí viděla letadlo, vzali vlaječky a začali mávat. Když pak z letadla vystoupil prezident, zklamaně odložili vlaječky a několik lidí přede mnou vlažně zatleskalo. Mám pocit, že to byli zrovna Němci - asi chtěli ukázat vychování, aby se neřeklo.

Tohoto nachytání přitom nebylo třeba (až na ty Němce, kteří si to v češtině přečíst nemohli), protože v brožurce jasně stálo, že nejprve přiletí prezident a pak až papež :D

Nejméně sledovaný přímými účastníky brněnské mše svaté byl liturgický tanec, kterého si NIKDO nevšiml. Byl totiž zařazen na úplný konec bohoslužby, po požehnání Sv. otce. Jakmile projížděl papamobilem, všechny zraky byly upřeny na místa, kudy projížděl. Dokonce ani velkoformátové obrazovky nezachycovaly dění na pódiu, ale jízdu papamobilem. A tak výkon děvčat ocenili jen ti, kteří stáli přímo na pódiu (tj. zpěváci). A pak možná televizní diváci. Televizní kamery totiž naštěstí zachytily převážnou část liturgického tance.

Teda k těm děvčatům to bylo hrubě neuctivé, určitě jim dalo hodně práce to nacvičit a pak to nikdo neviděl. Měli to zařadit během mše sv. Jenže to by zřejmě většina lidí nevěděla, která bije. Buď by to považovali za nějaký úlet nebo jen za „kulturní vložku".

 

Nejvíc jsem si oddychl, že jsem nepotkal ani jednoho člověka, který by mi nabízel kondom. Už při čtení článku na webu ČT 24 jsem se v duchu připravoval na možnou reakci na tuto situaci. Na místě jsem to ale pak ani nemusel řešit.

 

Nejlepší kup jsem udělal, když jsem si koupil speciální ochucená piva, která vaří v želivském premonstrátském klášteře. Ač na pivo jinak nejsem, tohle mi chutnalo. Jedno už jsem vypil a zmizelo to ve mně, ani nevím jak. Škoda, že jsem neměl do čeho vzít větší množství, tohle se jen tak běžně neprodává. Možná jsem mohl pár lahví (jde o třetinky, ne o půllitry) vypít přímo na místě, vzhledem k většímu obsahu alkoholu bych ale asi byl namol :D

 

Nejvícepotěšilo, že za celou dobu jsem neviděl ani jednu zapálenou cigaretu. Teda nevím, jak u stánků s občerstvením, ale po celé cestě od autobusů do areálu ani v areálu samotném, ani v sektoru před mší, během mše a po ní, jsem si nevšiml jediné zapálené cigarety. Akorát po mši, když jsme čekali, až budeme moci odejít, měla nějaká skupinka před námi v pet lahvi slivovici, tak si tam nalívali panáky... Jo, někdo je na pivečko, jiný na slivovičku...

 

Zobrazeno 3665×

Komentáře

dadinka

Jj, je to hezky napsané. <br />
Jenom - Tví adventističtí příbuzní se podle všeho jako křesťané moc nechovají, ale obecně se adventisté od ostatních nekatolických církví moc neliší. Rozhodně to není sekta nebo tak něco.

vasekpetru

Pěkný článek, jinak k tomu lit. tanci, myslím, že se to dalo očekávat, lidé chtěli vidět sv. otce v papamobilu a navíc chtěli už pomalu odcházet takže smůla... :-(

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz