aneb To nejlepší ze mne :)-

MP3 nebo jiný audioformát?

25. 7. 2009 20:24
Rubrika: Ze života | Štítky: audio , FLAC , komprimace , konverze , mp3 , počítače , rip , WMA

Původně jsem chtěl tady na Signálech založit diskuzi na téma různých formátů audiosouborů a zkušeností s nimi, ale protože se diskuze moc nečtou, nezbývá než napsat článek. Snad někdo přispěje komentářem a třeba mi tak i pomůže. O co jde:

Nedávno jsem se na internetu dočetl, že oblíbený formát MP3 je z hudebních formátů jeden z nejhorších. Je sice nejrozšířenější, ale výsledný soubor je natolik komprimován, že kvalita je - no nic moc. A že existuje dnes už spousta lepších formátů. OGG Vorbis, WAV, FLAC, a dokonce i WMA že je kvalitnější než MP3 (přinejmenším tehdy, je-li použit bezztrátový formát). Tak jsem si řekl, že zkusím převést nějaké své originální CD do počítače v některém jiném formátu.

To ale nebylo tak jednoduché. K přehrávání hudby i jejímu ripování z audio CD používám klasický Windows Media Player. Tenhle přehrávač se sice na video vůbec nehodí, ale na audio nevím o žádném lepším. Mají to celkem domyšlené, na rozdíl od videa. Díky tomu, že mám i příslušné plug-iny, není pro mě problém přehrát ve WMP jakýkoli zvuk. Problém ale nastal, když jsem chtěl vybrat pro ripování jiný formát než MP3. Přehrát sice WMP umí všechno, ale do počítače umí převádět jen MP3, WAV a WMA. WAV navíc jen v té nejvyšší možné kvalitě, a to byly i na můj vkus moc velké soubory. Tak jsem zkusil bezztrátový WMA.

Zvuk zněl sice na první poslech líp, ale po chvíli jsem zjistil, že mi připadá zkreslený. Jako by určité úseky každé skladby byly hrány falešně. Nevěřícně jsem kroutil hlavou. Řekl jsem si, že buď jsem už natolik uvyklý na nekvalitní MP3, že mi teď všechno ostatní zní příšerně, anebo že opravdu slyším dobře a WMA není to pravé ořechové. I tak mi to ale přišlo divné. Jedna skladba ve WMA vydá pomalu za 3 MP3 o nejvyšším bitrate, a přesto to zní příšerně! Kde je chyba? Na to se mi bohužel přijít nepodařilo.

 

Tak jsem se mrknul po jiných programech pro ripování audio CD. A našel jsem program Exact Audio Copy, na který jsem našel samou chválu. Půlku dnešního dne (nekecám) mi zabralo studování tohoto programu a návodu, jak ho správně nastavit. Když jsem myslel, že je vše hotovo, vložil jsem do mechaniky první CD. Stopy to správně pojmenovalo, ale zjistil jsem, že to umazalo všechny mezery mezi skladbami. Jejich analýza pak trvala (bez přehánění) čtvrt hodiny, protože jsem ji musel snad 10x opakovat, pokaždé se to v nějakém bodě zastavilo. Když se to nakonec povedlo a já chtěl zadat příkaz pro převod stop do PC, klekl mi celý program.

Tak tohle bylo už moc. Moje trpělivost byla u konce. Půl dne se tady piplám s jednou věcí a co z toho? Velké kulové. Musel jsem si dát menší přestávku... A když jsem se jakž takž uklidnil, řekl jsem si, že zkusím poslední věc. EAC jsem už odepsal, ale i tak jsem chtěl zkusit ještě jiný formát, a řada přišla na FLAC. Jenže, jak už jsem napsal, WMP tohle převádět neumí, musel jsem tedy použít další software. Bylo jím Ashampoo Music Studio 3. I tam ale nastal problém, protože mi to sice převedlo do FLAC správně, ale když jsem si pak výsledek pustil na počítači (pochopitelně ve WMP), zjistil jsem, že zde chybějí tzv. metadata, tedy ID3 tagy. S tagy ve WMP není problém, dají se přidělat i dodatečně - jenže tady to nešlo. Nebylo možné upravit jediný údaj v metadatech, naprosto nic. Přitom Music Studio mi základní informace načetlo - název alba, interpreta a název každé písně (šlo o soundtrack Baywatch, kde každá píseň má jiného interpreta).

Jenže po otevření ve WMP se mi zobrazil pouze název v podobě např. „01 Jim Jamison - I'm Always Here". Vše ostatní bylo prázdné. Pro správné označení metadat jsou potřebné minimálně tyto základní údaje: číslo stopy - název - přizvaný interpret - album (+ případně interpret alba). Zde tedy po načtení byl jen ten název, ve kterém bylo to zmíněné „01 Jim Jamison - I'm Always Here". Správně to ovšem mělo vypadat takto:

1 - I'm Always Here - Jim Jamison - Baywatch

Začal jsem uvažovat, jak toho docílit. Napadlo mě jediné - každý jednotlivý soubor uložit znovu, do jiné složky. To jsem udělal - na ploše jsem vytvořil novou složku a začal ukládat nové skladby do ní. Pak jsem nové soubory znovu otevřel ve WMP  - a výsledek se dostavil. Tentokrát jsem mohl tagy bez problémů upravit.

Jenže stejně nebylo vyhráno. Když jsem pak původní soubory smazal a přesunul novou složku na místo původního uložení (přece ji nebudu nechávat na ploše), metadata opět zmizela. Prostě jako bych nic neudělal.

Napadla mě tedy poslední věc. Vyjmout soubory, které mi zbyly, ze složky, kde teď byly (ve složce, kam ukládám ripy z originálních CD) a dát je samotné do nadřazeného adresáře. Podsložku jsem smazal, vytvořil novou. A pak nezbylo než opakovat celý proces, který jsem absolvoval předtím. Tedy: nejprve každou jednotlivou skladbu uložit jako... do nově vytvořené složky. Pak spustit nové soubory a upravit data. A pak zkusit, zda to funguje i při dalších spuštěních. Fungovalo to! Ale nejspíš jen proto, že jsem pak už nehýbal s tou složkou. Kdybych provedl jakoukoli další akci (přesun složky na jiné místo, přejmenování složky nebo přejmenování souboru v počítači, přejmenování nadřazené složky), opět by se metadata ztratila.

 

Výsledkem mé dnešní celodenní práce bylo, že jsem do počítače dostal jediné CD se správnými údaji. Tak, a teď to můžu zopakovat ještě asi 150x (což je zhruba počet mých originálek). Na tohle by to chtělo zaměstnat nějakého vysokoškoláka, který na léto nesehnal brigádu :D Mně se do toho po dnešní zkušenosti vůbec nechce. Myslím, že není divu...

 

Proč jsem to vlastně celé psal... Můžete se někdo podělit o svoje zkušenosti s převodem CD do PC? Nebo možná někdo víte, jak udělat FLAC soubory, aby to bylo automaticky správně otagované. Škoda, že WMP neumí převádět FLAC. Možná to bude umět verze 12, kterou ale MS uvolní prý jen pro nový systém Windows Seven. A tak dlouho se mi čekat nechce.

Navíc bych potřeboval vědět ještě tohle:

1)      Je ještě někdo, komu připadá zvuk WMA zkreslený, jakoby falešný, nebo se mi to opravdu jen zdálo?

2)      Jestliže je převod do FLAC a následné tagování tak zdlouhavé, co je lepší - dělat nadále MP3 ripy, ale v nejvyšším bitrate (320 kbps) nebo si raději dát tu práci a vytvořit FLAC?

Díky všem počítačovým expertům i neexpertům :)-

 

EDIT 29. 7.

Tak jsem to začal nakonec dělat jinak. EAC jsem úplně vyškrtl, našel jsem skvělý program dBpoweramp, který sestává z více podprogramů. Jeden z nich, CD ripper, umí převádět audio stopy z CD do PC v různých formátech, vč. FLAC. Jiný - music converter - umí zas převádět stopy, které jsou v počítači, do jiných formátů - i mezi sebou. Jedinou nevýhodou tak zůstává nutnost otagovat FLAC soubory dodatečně, tohle prostě žádný program automaticky neumí.

S formátem WMA jsem se též rozloučil definitivně, to se nedá poslouchat :(- FLAC je stokrát lepší a nezní to falešně.

Zobrazeno 3640×

Komentáře

Asterix

ViZ:<br />
můj mobil vezme jen MP3, a jak už jsem napsal, stejně většinou poslouchám CD doma přes PC. Než budou mobily umět přehrávat FLAC, to nejspíš ještě potrvá. V mobilu mám taky převážně mluvené slovo, a tam opravdu MP3 128 kb bohatě stačí.<br />
<br />
pavliCZECH:<br />
není pravda. MP3 v bitrate 128 má kompresi oproti originálu nějakých 90%. Což poznat je. 320 už je rozdíl, tam je komprese menší. 128 stačí snad jen u mluveného slova. Já si třeba audionahrávky z rozhlasu takhle převádím a je to dostačující.

Asterix

Nikodéma:<br />
No, já jsem doteď takové starosti taky neměl. Jenže - svoje originální CD poslouchám téměř výhradně na počítači. Napadlo mě převést je všechny do PC a pak vypálit na DVD RW. Důvod? Abych je nemusel stále znovu převádět, kdykoli třeba reinstaluju systém (což třeba stejně letos budu muset udělat, protože budu uprgradovat PC, a když vyměním HDD, musím instalovat znovu). A proč je převádím a neposlouchám přímo? No aby se ty originály přehráváním neponičily. Udělám v podstatě kopie a pak si jen z RW převedu do PC to, co zrovna budu chtít poslouchat. Tímto způsobem budou originály pořád ve stejném stavu.

Nikodema

Tady jeden pc analfabet....<br />
<br />
Po přečtení jsem měla pocit, žes kopal jámu a pak ses dozvěděl, žes měl kopat na jiném světadíle. :-)<br />
<br />
<br />
Lidi, já jsem tak ráda, že nemám takové starosti. A to není škodolibost.

ViZ

tady jeden user, ktery posloucha i nekvalitni nahravky a nevadi mu to :-) nekdy me pc programy trapi taky... prevadeni do zvukovych stop: preferuji maly prostor, ktery to zabere. pak se top da vytahnout i na prehravac a nezabere mi to na mem prehravaci vsechen prostor... Navic posloucham hodne mluvene slovo a tam to neni takovy problem...

pavliCZECH

podle mě, pokud je bitrate mptrosky 192 a výš, pak posluchač nic nepozná ani ve studiových sluchátkách, natož když to smaží z bedniček. Nelze podle mě říct, že by mp3 byl horší formát než ostatní. Záleží prostě na bitratu.Dle mé zkušenosti i na muzika bohatě stačí 128 a výš.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz